Paylaş
Son 4 yıldır yurdumuzda da keşfedildi roze şaraplar. Eskiden üreticiler sadece güneydeki yabancı turistler için üretirdi rozeyi, o da içtin mi bir daha içme dedirten bir şaraptı.
Nihayet, ithal şarapta düzgün rozelerin iç pazara girmesi ile hem tüketici rozenin aslında yazın ve baharda açık havada güzel olunca nefis olduğunu, hem de üreticiler özenle üretilirse satılabileceğini gördüler.
Biz de geçenlerde bir gurup, ADCO şaraplarının davetlisi olarak güney Fransa’ya, Provence bölgesine, yani roze şarabın dünyadaki cennetine gittik.
İlk durak dünyanın en saygın rozesi olan Domaine Ott’ta ağırlandık. Üreticinin Clos de Mireille tesisini gezdik, orada bir süre misafir edildik.
Domaine Ott, Fransa’da dökme olarak satılan roze şarabı ilk defa şişelediğinde, roze şarap için şişe maliyetine bile değmez demişler. Gelin görün ki bugün satın almak için kuyruğa girmek gerekiyor. Ayrıca tüm üretim daha işlenirken satılıyor.
Türkiye’ye ithal edilen çeşit Domaine Ott ise Chateau de Selle. İçerisinde Cabernet Sauvignon, Grenache, Cinsault ve Syrah üzümleri var. Üzümlerden Cabernet’yi şaraba kompleksite ve dolgunluk için, Grenache’ı sıcaklık versin diye, Cinsault’u yuvarlaklık ve incelik, Syrah’ı da tamamlamak ve rengi için kullanıyorlar. Ayrıca şarap çıkma bira fıçılarında dinlendirilip, fıçıdan tat almadan az bir miktar okside olması sağlanıyor. Burada, yaratıcı olan unsur Cabernet Sauvignon ve Syrah’ın geleneksel Provence üzümleri olmayıp, Domaine Ott tarafından ilk defa bölgede roze için kullanılmış olmaları.
Ardından Chateau D’Esclan’a geçtik. Bu şatonun sahibi birkaç kuşaktır şarap üreten Lichine ailesi. Bordeaux’nun meşhur Chateau Prieuré Lichine Margaux şaraplarını onlar üretirdi.
Chateau D’Esclan’da Fransa’nın güneyinde de Bordeaux zarafetinde ve kompleksitesinde şarap üretilebileceğini kanıtlamak istemişler sanki. Üç temel roze şarabı var. Chateau d’Esclan adı atında Whispering Angel, Les Clans ve Garrus.
Whispering Angel’ın üzüm yapısı: %73 Grenache ,%4 Rolle ,%9 Cinsault ,%8,5 Syrah ve %5,5 Mourvedre. Çelik tanklarda dinlendiriliyor.
Les Clans’ın üzüm yapısı: 75% Grenache ve 25% Rolle. Burgonya tipi şarap fıçılarında 10 ay dinlendiriliyor.
Garrus’ün üzüm yapısı ise: %70 Grenache ve %30 Rolle. Yeni Burgonya tipi şarap fıçılarında 10 ay dinlendiriliyor.
Tüm bu üzümler geleneksel Provence roze şarap üzümleri.
Çok ileri teknoloji kullanılarak bu şaraplar üretilmekte. Son dönemin roze ikonu olmaya aday şaraplar bunlar.
İşin ilginç yanı, Domaine Ott üretimde ne kadar gelenekçi ve klasik ise, Chateau D’Esclan’da bir o kadar modern ve yenilikçi.
Bu şarapların yapıldığı Provence iklimi, coğrafyası memleketimizi andırıyor. Bu bölgede ezelden beri hem roze üretilir, hem de içilir. Yaz zamanı Akdeniz yemekleri ve iklimi ile harika uyum sağlıyor.
Kabuklu deniz mahsulleri ile az yağlı balıklarla, dana eti gibi az aromatik etlerle, sebze yemekleri ile muhteşem uyuşuyor.
Her gittiğiniz yerde mutlaka masada açık bir şişe roze var. Plajda, restaurant’ta, cafe’de. Eğer Provence’ta iseniz, mutlaka roze içersiniz.
Roze üretiminde birkaç temel teknik var. En adisi beyaz ve kırmızı şarabı karıştırıp roze yapmak. Bir diğeri, kırmızı şarap yaparken işin başında sanki fikir değiştirmişsiniz gibi davranıp, şarabı boyayan üzümün kabuğu ile şırayı ayırmak. Böylece şarap tam olarak kırmızı rengi almamış oluyor. Buna “saignée” yani kan alma diyorlar. Üçüncüsü ise, en kaliteli olanı, üzümleri ezmeden sadece taneleri patlatarak 12-24 saat üzüm tanelerinden sızan şıra ve üzümleri beraber bekletip çok az bir renk almasını sağlamak. İşte bu şarapların rengi de tadı da çok farklı oluyor.
Eskiden roze şaraplar canlı ve parlak bir pembe renkte iken, yeni kuşak roze’ler daha soluk renkte oluyorlar. Pembe ile turuncu renk arasında bir renk. Tatları ise çok narin, zengin ve ferahlatıcı oluyor.
Biz de öğrendik artık roze şarap içmeyi. Yerli üreticiler de ilginç ürünler çıkartmaya başladı. Yaz sıcağında kırmızı şarap tadında, beyaz ferahlığında vazgeçilmez bir alternatif oluşturuyor. Aman roze içerken şarabın soğukluğuna dikkat. Roze çok soğuk içilmeli.
Paylaş