Çocukluğun o merak dolu yıllarında küçücük kalpleri heyecan verici yolculuklara çıkaran romanlar... Tom Sawyer, Matilda, Küçük Prens ve Pippi gibi kahramanlarıyla kim bilir kaç çocuğa ilham kaynağı oldular. Bu hafta jürimize klasikleşen en iyi çocuk romanlarını sorduk.
#En İyi 10 Klasik Çocuk RomanıEdebiyatta güneş kelimesi, umudun, uzaklığın, gün doğumunun ve yeniden başlamanın sembolü olarak kullanılır. Buna karşın, akşam ve gece kelimeleri, karanlığı çağrıştırdığı için daha çok umutsuzluk ve yalnızlık gibi duyguların dışavurumudur. Güneşin doğması ise aydınlığı beraberinde getirdiği için şairler tarafından daha çok, olumlu duygulardan bahsederken kullanılmıştır. Güneşi Yakanların Selamı adlı eseri tüm detayları ile derledik.
Yayın dünyası bir yandan dövize bağlı olarak artan maliyetler nedeniyle zorluklar yaşarken, bir yandan da bir türlü önüne geçilemeyen korsan yayınla mücadele ediyor. Ay başında ‘acil’ koduyla bir çağrı yapmışlar ve “Devlet, birçok sektöre uyguladığı gibi, yayıncılık sektörüne destek ve teşviklerini artırmalı, dövize bağlı olarak aşırı yükselen hammadde ve telif maliyetlerimiz için acil ek kaynak yaratmalıdır” diyerek sorunlarını ve çözüm önerilerini maddeler halinde dile getirmişlerdi.
#Gülseren BudayıcıoğluHepsiburada, platformu üzerinden bu yıl en çok satılan kitapları ve kategorilerini paylaştı. Buna göre 2021’de alınan kitaplarda en çok tercih edilen ilk 5 kategori, çocuk, eğitim, edebiyat, kişisel gelişim ve psikoloji ile araştırma-inceleme olarak sıralandı.
#HepsiburadaOnline kitap alışveriş platformlarından Kidega, 2020 yılı kitap alışveriş verilerini açıkladı. 2020’de online kitap alışverişlerinde sepet ortalaması yüzde 48 artarken sipariş tutarı bazında yüzde 26’lık bir artış gerçekleşti. Yılın en çok satan kitabı ise Jose Saramago’dan ‘Körlük’ü oldu.
#KidegaPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...
#En İyi 50 KitapKitaplar okuyucunun farklı hayatları görmesine, farklı düşünceleri öğrenmesine, yeni bilgiler öğrenmesine olanak sağlar. Kitaplar birçok insanın dostudur. Dünya üzerinde en çok okunan ve en iyi roman ve hikâyeler hangileridir? İşte mutlaka okunması gereken en iyi 10 roman ve hikâyelerin listesi.
#Roman2019 yılında halk kütüphanelerinden en çok ödünç alınan kitapların listesi açıklandı. Çocuk edebiyatında Adam Blade’in ‘Canavar Peşinde’ kitabı, yetişkin edebiyatında ise Reşat Nuri Güntekin’in ‘Çalıkuşu’ en çok ödünç alınan kitaplar oldu.
#GazetehaberleriTiyatronun en çok beslendiği alan hiç kuşkusuz edebi metinler. Hem Türkiye’de hem de dünyada kültleşmiş, milyonlarca okura değmiş roman öykü, hatta şiirler sahnede yeniden doğuyor. 27 Mart Dünya Tiyatro Günü yaklaşırken şu anda izleyebileceğiniz 15 edebiyat uyarlaması tiyatro oyununu bir araya getirdik. Tiyatro eleştirmenleri Asu Maro, Bahar Çuhadar, Gülin Dede ve Yavuz Pak uyarlamaları değerlendirdi.
#TiyatroSon yıllarda pek çok okulda ‘sınıf annesi’ uygulaması var. Temel amacı ‘öğretmenin işlerini kolaylaştırmak’ olan uygulama içinden çıkılmaz bir hal aldı. Çünkü bazı anneler bunu bir ‘görev’ gibi görüp; okul idaresine, öğretmene ve hatta öğrencilere bile müdahale eder hale geldi. Hatta öğrencilere ödev bile veren sınıf anneleri mevcut. Uygulamanın artılarını eksilerini Eğitim Danışmanı ve Pedagog Prof. Dr. Norma Razon ile konuştuk.
#Ömür KurtRutinin koşturmacasına mola verme şansı yakaladığımız tatiller, sadece dinlenme ve eğlenme fırsatı değil; kitaplarla uzun uzun vakit geçirebildiğimiz o müthiş anlar aynı zamanda... Sene boyunca, hatta bazen uzun yıllar boyunca okumayı ertelediğimiz, kapağını kaldırmak için sabırsızlandığımız bir dizi kitapla baş başa kalabilmenin en güzel fırsatı. Eleştirmen, yazar ve kitap ekleri editörlerine ‘tatil çantasına atmalık’ kitapları sorduk. Klasiklerden güncel romanlara, şiirlerden eleştiri kitaplarına çeşit çeşit öneri çıktı ortaya. İyi tatiller ve uzun okumalar dileriz!
#YAZGeri dönüşü olmayan çocukluk ülkesinin, hafızalarımızdaki yerini hiç kaybetmeyen hikâyeleri, kahramanları, renkleri vardır. Bu izler, çocukken okuyup geçen onca seneye inat etkisi içimizde canlı kalan, bizi büyüten kitaplarda yaşar... Edebiyat ve sanat dünyasının usta isimleri, bizim için ‘çocukken ellerinden tutan’ kitapları anlattı...
#KitapsanatYılın heyecanla beklenen yapımlarından “X-Men: Geçmiş Günler Gelecek”, bir kez daha Bryan Singer’ın ellerinde hayat buluyor. Kahramanlarımızın iki farklı zaman boyutunda savaşacağı bu yeni macerada, Ian McKellen’dan Hugh Jackman’a, Halle Berry’den Jennifer Lawrence’a pek çok ünlü oyuncuyu bir arada izliyoruz.
Deşifre ediyorum!.. Türkiye’nin üstüne amansızca çöken uluslararası komplonun üzerindeki kozmik örtüyü yırtıp atıyorum!.. Bireysel özgürlükler raporu yazacağım diye Şubattan beri Türkiye’yi beş kez ziyaret eden, akademiden sivil topluma her kesimle 40’dan fazla toplantı düzenleyen ve sonunda, bir şeyi 40 kere söylersen olurmuş, Türkiye’de her şey süt limanken Gezicilerin aklına karpuz kabuğu düşüren adamı buldum. Avrupa Birliği’nin eski Anraka Büyükelçisi Marc Pierini. Asın!..
İdefix’in haftalık çok satanlar listesinde sansür tartışmasına konu olan iki kült kitap, ‘Fareler ve İnsanlar’ ile ‘Şeker Portakalı’ ilk beşte yer alıyor. Sel Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni İrfan Sancı ve Can Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Zeynep Çağlıyor tartışmaların yayınevlerine yapılan talebi arttırdığını söylüyor.