jinekolojik kanser haberleri sayfasında jinekolojik kanser hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 439 jinekolojik kanser haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Dünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon kadına jinekolojik kanser teşhisi konuluyor ve yaklaşık 700 bin kadın bu kanserler nedeniyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde de her yıl 12 bin kadına; rahim, yumurtalık, rahim ağzı, tüp, vajina ve vulva kanserlerinden oluşan jinekolojik kanser tanısı konuyor. Rahim ağzı kanseri, taramasının yaygınlaşması ve son yirmi yılda rahim ağzı kanseri aşısının kullanılması sayesinde dünyada giderek daha az oranda görülüyor. Bunun aksine rahim, yumurtalık ve tüp kanserleri ise obezitenin artması ve doğum oranlarının azalması nedeniyle gün geçtikçe daha fazla kadını tehdit ediyor. Ülkemizde de yaygın görülen jinekolojik kanserlerde ölüm oranları yüksek olsa da aslında erken tanı ve tedavi hayat kurtarıyor.
#Jinekolojik KanserJinekolojik kanserler kadın üreme organlarında başlayan kanser türüdür. Bu kanserler, kadınların üreme sistemiyle ilgili çeşitli organlarda ortaya çıkar ve türlerine göre farklı belirtiler gösterir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Deniz Özgen jinekolojik kanserlerin türleri ve tedavi yöntemleriyle ilgili önemli noktalara değindi.
#Jinekolojik Kanser100’den fazla türü ile sık görülen kanser, günümüzün korkulan hastalıklarının başında geliyor. Ama tıptaki gelişmeler, erken tanı oranını artırıyor. Erken tanı ise tedavi oranını yükseltiyor. Bu şansı yakalamak için kanser türleri hakkında toplumsal farkındalığın artırılması gerekiyor. Pİ Kadın Kanserleri Derneği, yaptığı kampanyayla kadınlara sesleniyor: “Yılda bir kez jinekolojik muayene yaptırın”
#JinekolojikTüm kanserlerde olduğu gibi jinekolojik kanserlerde de erken tanı ve tarama testleri yaşamsal önem taşıyor. Ancak jinekolojik kanserlerin görüntüleme, tanı ve tedavi aşamalarında gecikmelerde, hastaları ilerlemesi ile karşı bıraktığı uyarısında bulunan Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Ünal, jinekolojik kanserler ve tanı yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.
#Jinekolojik KanserlerDünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra kanserin ikinci sırada ölüm sebebi olduğunu kaydeden İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Samet Topuz, her 5 kişiden birinin kansere bağlı olarak hayatını kaybettiğini belirtti.
#KanserDünyada her yıl yaklaşık 1,5 milyon kadına jinekolojik kanser teşhisi konuluyor ve yaklaşık 700 bin kadın bu kanserler nedeniyle hayatını kaybediyor. Ülkemizde de her yıl 12 bin kadına; rahim, yumurtalık, rahim ağzı, tüp, vajina ve vulva kanserlerinden oluşan jinekolojik kanser tanısı konuyor. Rahim ağzı kanseri, taramasının yaygınlaşması ve son yirmi yılda rahim ağzı kanseri aşısının kullanılması sayesinde dünyada giderek daha az oranda görülüyor. Bunun aksine rahim, yumurtalık ve tüp kanserleri ise obezitenin artması ve doğum oranlarının azalması nedeniyle gün geçtikçe daha fazla kadını tehdit ediyor. Ülkemizde de yaygın görülen jinekolojik kanserlerde ölüm oranları yüksek olsa da aslında erken tanı ve tedavi hayat kurtarıyor.
#Jinekolojik KanserJinekolojik kanserler kadın üreme organlarında başlayan kanser türüdür. Bu kanserler, kadınların üreme sistemiyle ilgili çeşitli organlarda ortaya çıkar ve türlerine göre farklı belirtiler gösterir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Deniz Özgen jinekolojik kanserlerin türleri ve tedavi yöntemleriyle ilgili önemli noktalara değindi.
#Jinekolojik KanserErken teşhiste tedavi oranı neredeyse yüzde 100’e yakın olan rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 99 oranında insan papilloma virüsü (HPV). Ve günümüzde HPV aşısıyla bunu önlemek mümkün. 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’nda kimsenin aklında bu virüsle ilgili soru işareti kalmasın istedik. HPV hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlara sorduk.
#HPVDoktorların aylar boyunca yanlış teşhis koyduğu 41 yaşındaki İngiliz kadın acı gerçeği Türkiye'ye yaptığı tatil sırasında öğrendi. Claire O'Shea, ülkedeki yanlış teşhis vakalarına dikkat etmek için yaşadıklarını İngiliz medyasına anlattı.
#İngiltereBilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmaya göre saç düzleştirici ürün kullanan kadınların, kullanmayan kadınlara göre rahim kanserine yakalanma olasılığı 2 buçuk kat daha fazla. ABD'de yapılan bu araştırma saç düzleştirici ürünler ve kanser arasındaki ilişkinin ilk epidemiyolojik kanıtı olarak tıp literatürüne geçti.
#Saç DüzleştiriciDünya çapında yaklaşık olarak 250 milyon kişiyi etkileyen lenfödem, uzmanlar tarafından kronik ve ilerleyici bir hastalık olarak tanımlanmakta. Yüz, genital bölge, kol, bacak gibi vücudun herhangi bir bölümünde görülebilen lenfödem, etkilenen bölgede ağırlık ve gerginlik hissi, ağrı, yorgunluk ve bazen de karıncalanma, uyuşma şeklinde belirtiler gösteriyor. Batı ülkelerinde en sık kanser tedavisine bağlı gelişen lenfödem nedir? Kimler lenfödem riskine sahiptir?
#Sağlık YanınızdaBu hastalık rahim kanseri, rahim iç zarı kanseri veya endometrium kanseri olarak adlandırılmaktadır. Jinekolojik kanser çeşitlerinden birisi olan rahim kanseri (rahim iç zarı kanseri), endometrium kanseri olarak da bilinmektedir. Endometrium kanseri, rahim iç zarının kanserleşmesi ile ortaya çıkar.
#Rahim Kanseri100’den fazla türü ile sık görülen kanser, günümüzün korkulan hastalıklarının başında geliyor. Ama tıptaki gelişmeler, erken tanı oranını artırıyor. Erken tanı ise tedavi oranını yükseltiyor. Bu şansı yakalamak için kanser türleri hakkında toplumsal farkındalığın artırılması gerekiyor. Pİ Kadın Kanserleri Derneği, yaptığı kampanyayla kadınlara sesleniyor: “Yılda bir kez jinekolojik muayene yaptırın”
#JinekolojikTüm kanserlerde olduğu gibi jinekolojik kanserlerde de erken tanı ve tarama testleri yaşamsal önem taşıyor. Ancak jinekolojik kanserlerin görüntüleme, tanı ve tedavi aşamalarında gecikmelerde, hastaları ilerlemesi ile karşı bıraktığı uyarısında bulunan Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Ünal, jinekolojik kanserler ve tanı yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.
#Jinekolojik KanserlerCovid-19 pandemi sürecinde bazı belirtilerin görülmesine rağmen hekime başvurmaktan çekinilmesinin kanser tanısını geciktirdiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Kanser Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Boyraz, “Koronavirüs pandemi döneminde evlere kapandığımız bu süreçte hekimler olarak en önemli kaygılarımızdan biri de bazı şikâyetlerin göz ardı edilip, doktora başvuruların gecikmesi nedeniyle kanser için erken tanı ve tedavi şansının kaybedilmesidir” dedi.
#Doç. Dr. Gökhan BoyrazTürkiye'de görülen jinekolojik kanserlerin rahim, rahim ağzı, yumurtalık, vulva ve vajina kanserleri olduğunu belirten Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ceyhun Numanoğlu, bu kanserin en sık 45-50 yaş aralığında görüldüğünü söyledi, “Erken evre ve çocuk isteği olan hastalarda rahmi koruyan ameliyat alternatifleri oluşturulmuş ve başarıyla kullanım alanına girmiştir” dedi.
#Jinekolojik KanserlerTürkiye'de görülen jinekolojik kanserlerin rahim, rahim ağzı, yumurtalık, vulva ve vajina kanserleri olduğunu belirten Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ceyhun Numanoğlu, bu kanserin en sık 45-50 yaş aralığında görüldüğünü söyledi. Numanoğlu, erken evre tedavilerin önemine dikkat çekerek, “Erken evre ve çocuk isteği olan hastalarda rahmi koruyan ameliyat alternatifleri oluşturulmuş ve başarıyla kullanım alanına girmiştir” dedi.
#Yumurtalık KanseriDünya Jinekolojik Onkoloji Günü’nde hastalar ve doktorları voleybol maçında karşı karşıya geldi. Hacettepe, Ankara, Gazi Üniversiteleri, Şehir Hastaneleri, Etlik Zübeyde Hanım ile Demetevler Onkoloji Hastanesi’nde tedavisi bitip kanseri yenen ve tedavisi devam eden 15 jinekolojik kanserli kadın, doktorlarının karşısına çıktı. Bu hastalığa dikkat çekmek için mor renkli formaları ile sahaya çıkan, antrenörlüğünü Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ’ın üstlendiği hastalardan oluşan takım, doktorları mağlup etti.
#GazetehaberleriEnfeksiyonlardan miyomlara üreme sağlığını tehdit eden farklı hastalıklar olsa da kanser, yarattığı ciddi sonuçlar nedeniyle günümüzde önem verilmesi gereken hastalıkların başında geliyor. Erken dönemde teşhis edilmeyen jinekolojik kanserlerin ciddi hayati riskler oluşturduğunu söyleyen Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum /Jineonkoloji Uzmanı Prof. Dr. İlkkan Dünder, bu kanser türleri ve erken tanı yöntemleri hakkında toplumda yeterli farkındalığın olmadığına dikkat çekiyor.
#Yumurtalık KanseriEnfeksiyonlardan miyomlara üreme sağlığını tehdit eden farklı hastalıklar olsa da kanser, yarattığı ciddi sonuçlar nedeniyle günümüzde önem verilmesi gereken hastalıkların başında geliyor. Erken dönemde teşhis edilmeyen jinekolojik kanserlerin ciddi hayati riskler oluşturduğunu söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum /Jineonkoloji Uzmanı Prof. Dr. İlkkan Dünder, kadınları tehdit eden 3 jinekolojik kanseri açıkladı.
#KanserBirçoğumuz kanserle ilgili bilgiye sahip olsak da harekete geçmek ve tedavi olmak için geç kalıyoruz. Bu durum kanserin dünyadaki ölüm sebeplerinde zirvede olmasına sebep oluyor. her gün binlerce kişi geç kalınmış teşhis sebebiyle hayatını kaybediyor. Çünkü gerçek anlamda kanseri tanımıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Attila Okur, rahim ağzı kanserine dair detayları ve korunma yöntemlerini anlattı.
#Rahim Ağzı KanseriYumurtalık kanseri, dünya genelinde kadınlarda görülen kanserler arasında 8. sırada yer almasına rağmen hayati riske neden olan jinekolojik kanserler arasında ilk sırada bulunuyor. Bunun sebebi ise henüz etkin bir tarama yöntemi olmayan hastalığın geç teşhis edilmesi ve zorlu bir tedavi süreci gerektirmesi olarak gösteriliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Emel Kurtoğlu Özdeş, yumurtalık kanserinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Yumurtalık KanseriÜlkemizde ortalama menopoz yaşı 47 olarak kabul ediliyor. Kadınlar 40’lı yaşlardan itibaren fizyolojik olarak birçok değişim yaşıyor. Bu değişimler bazı sağlık problemlerini de beraberinde getirebiliyor. Jinekolojik hastalıklardan korunmak adına ciddiye alınması gereken önemli belirtiler bulunuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Suat Karataş, 40 yaş üstü kadınların dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Hpv Neden OlurDünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra kanserin ikinci sırada ölüm sebebi olduğunu kaydeden İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Samet Topuz, her 5 kişiden birinin kansere bağlı olarak hayatını kaybettiğini belirtti.
#KanserSon 50 yılda değişen yaşam tarzı ve kalitesiz beslenme, kanserin katlanarak artmasına sebep oldu. Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Can, kadınlara özel bir kanser türü olan ve geç teşhis edilebilen “yumurtalık kanseri” ile ilgili bilinmeyenleri açıkladı.
#Kadın HastalıklarıAraştırmalar sigorta yaptırılmasında kadınların etkin rol oynadığını gösteriyor. Özellikle kasko, konut, sağlık ve doğum sigortası kadınların yapılmasını istediği ürünler. Sigortacılar ise kadınlara yönelik ürünlerde riskli hastalıklara yönelik sağlık sigortaları ile BES’i ön plana çıkarıyor. Ev hanımlarına yönelik sunulan emeklilik planları da ilgi görüyor.
#GazetehaberleriKadın kanserlerinde ilk sıralarda yer alan rahim ağzı kanseri, tıp dünyasında serviks kanseri olarak da biliniyor. Dünyada yılda 500 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu ve bu kişilerin yarısının hayatını kaybettiğini söyleyen uzmanlar, Türkiye'de de yılda yaklaşık bin 800 kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konulduğunu belirtiyor. Peki, Rahim ağzı kanseri nedir? Rahim ağzı kanseri belirtileri neler?
#Rahim Ağzı Kanseri Nedir?