Jeoloji Mühendisi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan, "Türkiye'nin dört bir tarafında olduğu gibi söz konusu İstanbul segmenti üzerinde, 4- 5 büyüklüğünde depremler meydana gelmesi doğaldır. İstanbul'da iddia edilen yıkıcı deprem olmayacak. İstanbul'un en büyük şansı, zeminin geoteknik dayanımı yüksek kayalardan oluşmasıdır. Zemin ve eviniz sağlamsa; rahat uyuyabilirsiniz" dedi.
#İstanbulJeoloji Mühendisi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan, "Türkiye'nin dört bir tarafında olduğu gibi söz konusu İstanbul segmenti üzerinde, 4- 5 büyüklüğünde depremler meydana gelmesi doğaldır. İstanbul'da iddia edilen yıkıcı deprem olmayacak. İstanbul'un en büyük şansı, zeminin geoteknik dayanımı yüksek kayalardan oluşmasıdır. Zemin ve eviniz sağlamsa; rahat uyuyabilirsiniz" dedi.
#Depremİstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Polat, İstanbul Havalimanı'nın inşa edildiği zeminin güçlendirildiğini ve tüm tasarım süreçlerinin depreme uygun gerçekleştirildiğini söyledi. Polat, "Beklenen İstanbul depreminin meydana gelmesi halinde, terminal, hava trafik kule, enerji merkezi, ARFF (Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele) istasyonları dahil tüm binalarımız ve hava tarafı 'pist-apron-taksi yollarında operasyonların aksamayacağı şekilde, deprem modellemelerimiz çerçevesinde tasarım ve inşaat çalışmalarımızı gerçekleştirdik" dedi.
#İGAAFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "7.7 büyüklüğündeki ilk depremin etkili olduğu süre 65 saniye. 65 saniye boyunca yıkıcı bir etki yaptığını söylüyoruz. İkinci depremin yıkıcı etkili olduğu süre ise 45 saniye. Bölge yaklaşık 2 dakika çok şiddetli sarsıldı. 7.7 büyüklüğündeki ilk depremin açığa çıkarttığı enerji 500 atom bombasının enerjisine sahip" dedi. Öte yandan sosyal medyadaki baraj ve volkanik patlama iddiaları hakkında da konuşan Tatar, "İddialar yalan, ne olursunuz sosyal medyadan gördüğünüz bilgiye inanmayın." ifadelerini kullandı.
#Depremİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM), Çiğli ilçesinde katı atık depolama tesisi ile yakınındaki dağlık bölgede oluşan ve bazı evlerin tahliye edilmesine neden olan heyelanın nedeninin insan ve doğa kaynaklı olduğunun tespit edildiğini açıkladı. DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Birçok çalışmada heyelanın durdurulabildiği biliniyor. Burada biraz geç kalınmış. Çok ciddi kaynak ayrılmalı. Bölgede heyelanın aktif olduğu görüldüğü için sürekli izlenmesi gerek" dedi.
#Heyelanİzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 2 yıl önceki 6.6'lık yıkıcı depremin, Tuzla fayının kuzeydoğu ucundaki 'çiçek yapısının’ aktif hale geçerek Buca fayı gibi binlerce yıldır suskun fayları aktifleştirdiğini söyledi. Buca'daki 4.9'luk sarsıntı sonrası bölgede bir deprem fırtınası yaşandığına dikkati çeken Prof. Dr. Sözbilir, "Yani bu çiçek yapısının içerisindeki birçok fay, deprem fırtınasına neden oluyor. Bu fayların 5.5 ve üstü yıkıcı deprem üretme kapasitesi yok. Panik yapacak bir durum yok" dedi.
#İzmirJeolojik yapı kelime anlamı olarak coğrafi şekil demektir. Bu coğrafi şekiller doğal yollarla meydana gelen yeryüzü şekilleridir. Jeolojik yapı bilimi de doğal yolla oluşan bu coğrafi şekilleri tek tek inceler. Benzer özelliklere sahip kaya katmanları da buna dahildir. Jeolojik yapı coğrafi şekillerin tüm etkilerini incelemekte ve yerleşmeyi büyük ölçüde etkilemektedir. Jeolojik yapı nedir, neleri etkiler ve ne anlama gelir, ? Jeolojik yapı yerleşmeyi nasıl etkiler gibi soruların cevaplarına yer verdik.
#Jeolojik YapıSonbaharın son demlerini yaşadığımız şu günlerde henüz soğuklar tam anlamıyla bastırmamışken büyük şehirlerin stresinden biraz olsun uzaklaşmaya ne dersiniz? Bunu yapmanın en güzel yolu etrafı dağlar ve tepelerle çevrili vadilerden geçiyor. Uzmanlarımıza bu zamanlarda gidilmesi gereken vadileri sorduk, 4 bölgeden birbirinden güzel 10 vadiyi önerdiler.
#SeyahatÜlkemizin her bölgesi cennet köşelerden ibarettir. Doğası, tarihi, kültürel özellikler bakımından her köşesi önemli ve değerli eserlerle doludur. Doğası ile tarihi ile en önemli şehirlerden bir tanesi de Bursa’dır. Bursa; Yeşil Bursa olarak bilinen muhteşem doğasıyla görenleri kendine hayran bırakan güzellikleri barındıran şehirlerimizden bir tanesidir. Ayvaini mağarası da Bursa'nın doğal güzellikleri arasında yer alır. Ayvaini Mağarası ile ilgili detayları derledik.
#Ayvaini MağarasıEmekli Koramiral Can Erenoğlu da keşfin yapıldığı bölgenin 1997 yılında Türkiye’nin Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) sınırları içine alındığını belirterek, bu faaliyetlerin yerli araştırma ve sondaj gemileriyle yürütülüyor olmasının altını çizdi.
#Emekli Koramiral Can ErenoğluPamukkale Üniversitesi (PAÜ) Jeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Kumsar, Denizli'de en son gerçekleşen büyük depremin 1717 yılında meydana geldiğini belirterek, "Geçmiş dönemlerde 6’nın üzerinde 7’ye yakın deprem üreten bu fay, ova içerisinde yerleşim yerlerinde Pamukkale’de ve yakın yerlerde ciddi hasarlar oluşturacaktır. Beklenen büyük deprem Pamukkale Travertenleri'ne zarar verecek" dedi.
#Pamukkale ÜniversitesiAntalya’nın İbradı ilçesi UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday gösterilen Karamıklı Yaylası’nda, maden ocaklarına karşı yürütülen dava sürecinde keşif raporu çıktı. Raporda, bölgenin jeolojik ve doğal özellikleri dikkate alınarak maden faaliyetinin durdurulması istendi.
#İbradıAmerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın bugün Atlas V roketi ile Mars'a yolladığı Perseverance (Sebat) adlı robot, kurumuş bir krater gölünü inceleyerek, kızıl gezegende geçmişte hayat olup olmadığını belirlemeye çalışacak. Fakat Mars'ta bir zamanlar gerçekten canlı organizmalar var olduysa, bilim insanları bunu nasıl anlayacak? Projenin bilim danışmanlarından yardımcısı Dr Ken Williford anlatıyor...
#NasaDün akşam meydana gelen Elazığ depreminin ardından vatandaşlar depremle ilgili bazı terimleri ve bilgileri merak ediyorlar. Özellikle deprem uzmanları tarafından izleyiciye aktarılan bilgiler arasında yer alan Yerkabuğu ve fay hattı kırılması internette aranan bilgiler arasında. Peki Yerkabuğu ve fay hattı kırılması nedir?
#YerkabuğuGümüşhane’deki doğa harikası 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ü, Roma lejyonunun definesini aramak için kurutan iki işadamının kimliği ortaya çıktı. Hürriyet’in ulaştığı bilgilere göre izinleri alıp kazıları yapanlar Fatih Sözen ile Ahmet Canbakkal. İşadamları göldeki kazıyı, resmi heyet huzurunda yaptı.
#GazetehaberleriABD ve Rusya'dan sonra dahil olduğu “uzay yarışında”, son dönemdeki hızlı gelişimiyle öne çıkan Çin, küresel konumlandırma ve gözlem uyduları, yörüngede daimi uzay istasyonu inşası, Ay çalışmaları, Mars ve Jüpiter’i keşif gibi iddialı projeleriyle 2045’te “uzayın lideri” olmayı hedefliyor.
#ÇinPeri bacaları, Ürgüp-Göreme taraflarında meydana gelen ve günümüzde turizm amacıyla ziyaret edilen yapılardır. Genellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde oluşumu gözlemlenen peri bacalarının ortaya çıkışında farklı görüşler de bulunmaktadır. İşte, peri bacaları nasıl oluşmuştur sorusuna verilen kısa bilgiler
#Peri BacalarıÖzellikle son yıllarda mağara turizmine gösterilen ilginin artmasıyla ülke çapında turizme açılan mağara sayısı da artıyor. İşte binlerce yıl öncesine ait medeniyetlerin izlerini sürebileceğiniz veya doğanın gücüne hayran kalacağınız mağaralar.
#Türkiye