Çok kültürlü dünya, küreselleşmenin getirdiği hem fırsatlar hem de zorluklar nedeniyle önemli değişimler yaşıyor. Dördüncü sanayii devriminin getirdiği yenilikler, dijital dünya, veri analitiği, yapay zekâ gibi farklı sektörlerde önemli dönüşümler getirerek günlük yaşamımızı ve çalışma ortamlarımızı değiştirdi.alanda kurumların, şirketlerin, kamu ve özel sektör yapılarının “küresel yeterlilik” temelinde kendilerini yeniden, hızlı tempolu küresel profesyonel ortamına hazırlaması ve adapte etmesi gerekir.
#Konuk YazarBilgisayar, bilişim, donanım, yazılım… Geçen yüzyılın bu en popüler, en çok kullanılan sözcüklerinin mucidi; Türkiye’nin ilk elektronik mühendislerinden, Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) kurucusu ve onursal başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal ile buluştuk. Matematiğin örgü ve nakış ile ne alâkası var? Dünyanın ilk bilgisayarı nasıl ortaya çıktı? Computer nasıl bilgisayar oldu? Hem eski albümleri karıştırıp Aydın Hoca’nın hikâyesini dinledik hem de bu soruların cevaplarını aldık.
#Aydın KöksalGeçen hafta sonu Antalya’daydım. Şahinler Holding’in yeni yatırımlarını açıkladığı toplantıda Nobel Ödüllü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu ile tanışma fırsatı buldum. ‘21. Yüzyılın Fırsatları ve Zorlukları’ başlıklı bir sunum yapan Acemoğlu, yapay zekâ, yaşlanan nüfus, iklim değişikliği ve küresel değişimlerin dünyayı ve Türkiye’yi etkileyecek ana akımlar olduğunu söyledi.
#Prof. Dr. Daron AcemoğluCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, başkanlık ettiği "BM Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu'nun üçüncü toplantısında, "BM Çevre Programı'nın raporu, Gazze'deki yıkımda ortaya çıkan atıkların temizlenmesinin onlarca yıl alacağını söylüyor. Tahmini 39 milyon ton enkazdan bahsediyoruz, yarısının bile geri dönüştürülmesinin yaklaşık 45 yıl alacağı bir enkaz. Elimizdeki imkanlar, yıkımı artırmak yerine, tahrip edilmiş dünyamızı onarmak ve sonraki nesiller için daha yaşanabilir kılmak amacıyla kullanılmalıdır" dedi.
#BMCumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Birleşmiş Milletler Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulumuzun üçüncü resmi toplantısını, İstanbul’da kıymetli üyelerimizin yüz yüze ve çevrimiçi katılımlarıyla gerçekleştirdik. Daha adil bir dünya için yaktığımız bu meşalenin ışığının her yere ulaşmasını temenni ediyor, 2025 rotamızın insanlık adına hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
#Emine ErdoğanHollanda merkezli bilimsel dergi Applied Soft Computing, yılın en iyi makalelerini seçti. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Kahraman’ın ortak yazarı olduğu ve müşteri odaklı ürün tasarımını ele alan makale de ‘en iyi makale’ ödülünü almaya hak kazandı.
#İTÜBAZEN bir haberi okurken zihninizde bir film canlanır. Bu kez karşımda bir Hollywood senaryosu duruyor. Başrolde Elon Musk, yanında Vivek Ramaswamy, arkalarında ise Donald Trump… Yeni yönetim, Amerikan hükümetini verimlilikle devrimleştirmek için kolları sıvamış. İlk adım; evden çalışmaya son vermek.
#1REÇEL, bal, pekmez, çikolata, salam, sosis, sucuk, fındık ezmesi, fıstık ezmesi, noodle, gazlı içecek, helva, ketçap, meyve suyu, meyve aromalı maden suyu, meyveli yoğurt, baklava, kurabiye, mayonez, nar ekşisi, hamburger ekmeği, lavaş, etsiz çiğ köfte, cips, akide şekeri vb. gibi ürünlerin yüzde 99’unda;
#Sahte GıdalarNATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Letonya’daki "Resolute Warrior" tatbikatını ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, tatbikatların NATO’nun her türlü saldırıya karşı koyma yeteneğini artırdığını vurguladı. Ukrayna’ya desteklerini doğru bir hareket olarak tanımlayan Rutte, Ukrayna’nın NATO üyeliği için güçlü bir pozisyon inşa etmeye devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, NATO’nun ABD olmadan da var olabileceğini, ancak ABD’nin ittifak için ayrılmaz bir parça olduğunu ifade etti.
#NATOJaponya'nın Miyagi vilayetindeki Onagawa Nükleer Santrali'nin 2 numaralı reaktörü, yaşanan arıza sonrası yeniden faaliyete geçti. Santralin işletmecisi tarafından yapılan açıklamada, reaktörün bu hafta enerji üretimine başlayacağı ve santralin ticari faaliyetlerine Aralık ayında geçileceği belirtildi.
#JaponyaDünyanın yaklaşık 200 ülke ve bölgesinden temsilciler iklim politikalarını ele almak üzere bugün Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bir araya geliyor. Zirve, iklim krizine kuşkuyla yaklaşan Donald Trump’ın ABD’de kazandığı zaferin gölgesinde yapılacak.
#TrumpCemal Reşit Rey yeni konser sezonunu açtı. 2024-2025 sezonuna girerken de ilk kez bir kadın orkestra şefini, daimi şef olarak seçti. 1994 doğumlu şef Nil Venditti “Bu orkestranın İstanbullular için gerekli hale gelmesini, CRR’yi insanların kalpten sevmesini istiyorum. Klasik müziğe bakış artık sıcak olacak” diyor.
#Uygar TaylanTüm dünyada haftada beş gün olan mesai anlayışından uzaklaşmak isteyen şirketlerin sayısı artıyor. Son olarak Belçika, İzlanda, İsveç ve Almanya’da kısmen uygulanmaya başlanan dört gün mesai İngiltere’de de denenmeye başlamış; pilot uygulamaya katılan 61 şirketten 56’sı dört gün mesaiyi kalıcı hale getirmişti. Türkiye’de ise ‘kamuda esnek çalışma’ konusunda formül arayışları olsa da özel sektörde mesai saatlerinin azaltılması yönünde bir çalışma yok. Ancak Yalova merkezli bir şirketin nisan ayında dört gün çalışma modeline geçmesinin, diğer şirketlere de ilham olması bekleniyor. İşte bu modelin dünyada öne çıkan örnekleri ile Türkiye’de konuyla ilgili son gelişmeler...
#Gamze BalSekiz yıl önce Mars Sinemaları’nı Koreli CGV’ye satan Muzaffer Yıldırım, sekiz lokasyonda 70’in üzerinde salon alarak Cinenova markasıyla sektöre iddialı bir dönüş yaptı. Yıldırım, “Metrekaresini küçülten, salonunu kapatan işletmeci pişman olur. Sinema ölmüyor. Pandemide giden seyirci hızla salonlara dönüyor. Platformlar da aslında yapımcıya destek oluyor” dedi.
#Mars Sinemaları