Cemal Reşit Rey yeni konser sezonunu açtı. 2024-2025 sezonuna girerken de ilk kez bir kadın orkestra şefini, daimi şef olarak seçti. 1994 doğumlu şef Nil Venditti “Bu orkestranın İstanbullular için gerekli hale gelmesini, CRR’yi insanların kalpten sevmesini istiyorum. Klasik müziğe bakış artık sıcak olacak” diyor.
#Uygar TaylanTüm dünyada haftada beş gün olan mesai anlayışından uzaklaşmak isteyen şirketlerin sayısı artıyor. Son olarak Belçika, İzlanda, İsveç ve Almanya’da kısmen uygulanmaya başlanan dört gün mesai İngiltere’de de denenmeye başlamış; pilot uygulamaya katılan 61 şirketten 56’sı dört gün mesaiyi kalıcı hale getirmişti. Türkiye’de ise ‘kamuda esnek çalışma’ konusunda formül arayışları olsa da özel sektörde mesai saatlerinin azaltılması yönünde bir çalışma yok. Ancak Yalova merkezli bir şirketin nisan ayında dört gün çalışma modeline geçmesinin, diğer şirketlere de ilham olması bekleniyor. İşte bu modelin dünyada öne çıkan örnekleri ile Türkiye’de konuyla ilgili son gelişmeler...
#Gamze BalSekiz yıl önce Mars Sinemaları’nı Koreli CGV’ye satan Muzaffer Yıldırım, sekiz lokasyonda 70’in üzerinde salon alarak Cinenova markasıyla sektöre iddialı bir dönüş yaptı. Yıldırım, “Metrekaresini küçülten, salonunu kapatan işletmeci pişman olur. Sinema ölmüyor. Pandemide giden seyirci hızla salonlara dönüyor. Platformlar da aslında yapımcıya destek oluyor” dedi.
#Mars SinemalarıYatırım Danışma Konseyi’nin 10. toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz iktidar ve ittifak olarak tüm planlarımızı 2028’e göre yapıyoruz. Türkiye’nin önünde her biri altın kıymetinde seçimsiz 3.5 yıl vardır. Hedeflerimize ancak bu 3.5 yılın hakkını vererek ulaşabiliriz” dedi.
#Erdoğan2000’li yılların başına kadar en popüler kablosuz iletişim kanalı olan çağrı cihazları, Lübnan’daki saldırıların ardından yeniden gündeme geldi. Günümüzde ABD, Rusya gibi ülkelerde sadece sağlık, güvenlik gibi sektörlerde kullanılan bu cihazlar Macaristan, Tayvan, Çin ve Hindistan gibi ülkelerde siparişe yönelik üretiliyor. Türkiye ise yaklaşık 20 yıl önce bu cihazlara veda etti. Ancak, gizlilik ve güvenlik isteyen Hizbullah gibi gruplar eski cihazları temin ederek kullanmayı sürdürüyor.
#LübnanJaponya'da yaşı 100'ün üzerinde olanların nüfusu ilk kez 95 bini geçti. Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı sözcüsü, "Yaşlıların kendi toplumlarında rahat bir şekilde yaşamaya devam edebilmeleri için tıbbi ve hemşirelik bakımı da dahil olmak üzere sosyal refah hizmetlerini artırmak için çaba göstereceğiz" dedi.
#JaponyaEylülün gelişiyle kültür-sanat dünyası yeniden canlanıyor. Şehir, birbirinden etkileyici sergiler, heyecan verici konserler ve yaratıcı tiyatro oyunlarıyla, festivallerle dolup taşacak. Okumaya doyamayacağımız kitaplar, yepyeni ya da sezonu açan mekânlar, harika filmler de cabası... Özetle yeni sezon, kaçırılmaması gereken eşsiz deneyimlerle dolu. Biz de bu şölende öne çıkanları alanında uzman isimlere sorduk. Ajandanızda bol bol yer açın.
#Uygar TaylanDaha ilkokula bile başlamadan stetoskop ve tansiyon aleti kullanmayı öğrenen, kendisini hep beyaz önlüklü bir kahraman olarak hayal eden Ece Zehra Ekincikli, dünyanın en prestijli 8 tıp fakültesinden kabul almayı başardı. İrlanda’da okumaya karar veren Ece, 6 senelik tıp öğrenimine 2’nci sınıftan başlayacak ve böylece 5 yıl sonra doktor olacak.
#Tıp FakültesiAlmanya’da son dönemlerde ‘Z kuşağı’ olarak bilinen 1996-2015 yılları arasında doğanlara yönelik ‘tembel’ ve ‘asalak’ suçlamaları artmaya başladı. Federal Çalışma Ajansı eski Başkanı Frank-Jürgen Weise, Almanya’da çalışabilecek durumda olup da uzun süredir çalışmayan 25-45 yaşları arasında 260 bin kişinin bulunduğunu ve bunların ‘Yurttaş Parası’ (sosyal yardım) alarak ‘devletin sırtından geçindiğini’ açıklaması üzerine, gözler ‘Z Kuşağı’na çevrildi.
#AlmanyaTürk Hızlandırıcı Işınım Laboratuvarı (TARLA), Türkiye’nin ilk kullanıcı tabanlı parçacık hızlandırıcı laboratuvarı olarak bilim insanlarına hizmet veriyor. Dünyanın sayılı merkezlerinden olan TARLA’da çok yüksek hızlı küçük parçacıklar üzerine çalışmalar yapılabiliyor. Merkezin baş araştırmacısı Dr. Veli Yıldız, TARLA’nın ileride Türkiye’nin CERN’ünü kurmaya aday bir merkez olduğunu söyledi.
#TARLAMilli Savunma Bakanlığı kaynakları, Irak ile imzalanan mutabakat zaptına ilişkin bazı basın yayın organlarında yer alan anlaşma metnin gerçek olmadığını söyledi. Bakanlık kaynakları, imzalanan mutabakat zaptıyla ana hedefin; terör örgütleri veya yasaklı örgütlerin iki ülkenin egemenliğine, güvenliğine ve bölgesel güvenliğe oluşturduğu tehditlerin bertaraf edilmesi olduğunu söyledi.
#MSBHenüz 20’li yaşlarındayken eşini beklenmedik bir şekilde kaybeden genç kadın, yıllar sonra yine çok ağır bir acı yaşadı; eşinin hayatını kaybettiği gün oğlunun da cansız bedeniyle karşılaştı. Çok sağlıklı olan baba ve oğlun ölümlerinin sebebi ise kimsenin aklına gelmeyen cinstendi…
#Ani Kardiyak ÖlümDeprem Uzmanı Yoshinori Moriwa Türkiye'de deprem riski bulunan bölgeler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Beklenen İstanbul depremine dikkat çeken Moriwaki, '1760'da yine büyük bir deprem oldu ve bu dönemler arası yaklaşık 250 yıl sürdü. Bu nedenle, Türkiye'deki depremler her 100-150 yılda bir büyük birikmiş bir enerjiyle gerçekleşiyor. Dolayısıyla İstanbul'da da büyük bir deprem bekleniyor.' dedi. Moriwaki ayrıca, “Adana'dan Kıbrıs’a doğru giden bir fay hattı var. Bu fay hattının yakında kırılma ihtimali olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
#İstanbulYaşlanmanın kaçınılmaz olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat dürüst olalım eğer yapabilseydik birçoğumuz bu süreci yavaşlatmak isterdik. Şimdi yeni bir araştırma bizi bu olasılığa bir adım daha yaklaştırmış gibi görünüyor…
#Uzun Ömrün Sırları