Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından vatandaşlar, yaşadıkları bölgedeki deprem durumunu sorguluyor. 27 Şubat Pazartesi günü Ege Deniz’inde 4.1 büyüklüğünde yeni bir deprem meydana geldi. Deprem İzmir ve çevre illerden hissedildi. Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattı bulunuyor. Deprem haritasında farklı renkler risk durumlarını ifade ediyor. Peki İzmir deprem bölgesi mi? İzmir’den fay hattı geçiyor mu? İşte, İzmir deprem risk durumu
#İzmir Deprem Bölgesi Mi6 Şubat Kahramanmaraş depremleri bir kez daha hepimize gösterdi ki önlem almazsak ölürüz! Evlerimiz, hastanelerimiz, kentlerimiz yıkılır; biz de enkaz altında kalırız. Arama kurtarma ekipleri kurup yeterli eğitimi vermezsek enkaz altında kalanları zamanında kurtaramayız. İyi organize olmazsak afetten sonra aç kalırız, ilaç bulamayız. Sözün özü; yapabileceğimiz tek şey depreme ve sonrasına hazırlanmak. Geçen yıl 6 Şubat’ta yaşanan yıkımın ardından deprem riski taşıyan şehirlerin belediyelerine hazırlıkları sorup bunu okurlarımızla paylaşmıştık. Bu yıl tekrar kapılarını çaldık. Belediyeler projelerini anlattı.
#Depremİzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en geniş deprem araştırma ve risk azaltma projelerini hayata geçirdi. Depremsellik araştırması çerçevesinde denizdeki çalışmaların büyük bölümü tamamladı. İzmir Körfezi’nin 30 farklı noktasından karot örneği alındı. ODTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ulaş Avşar “Deniz tabanında çökerlerde, çamurlarda depremler bazı izler bırakıyor. Deniz tabanında çökelim sürekli oluyor. Çamurlar aslında önemli izler taşıyor. Kayıt cihazı gibi. Geçmişte İzmir çevresinde hangi faylar, nasıl aktivite göstermiş. Bunları anlarsak gelecekte ne tür risklerle karşı karşıya olduğumuz daha iyi anlarız” ifadelerini kullandı.
#İzmirYaklaşık 3.5 milyon öğrenci üniversite tercihi yapacak ve yüz binlerce genç başka şehirlere taşınacak. Kimileri devlet yurtlarına ya da özel yurtlara yerleşirken geniş bir kesim de kiralık ev arayacak. İşte bu süreçte ev seçiminden kira sözleşmesine kadar her aşamada dikkatli olunması gerek. Yapılacak hatalar zaten ağır olan barınma faturasının daha da artmasına yol açabilir. İşte ev kiralayacak öğrencilere tavsiyeler...
#Ev KiralamaÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın 'Yarısı Bizden' kampanyası ile ilgili sorularını yanıtladı. Bakan Kurum, "Yoğun ilgi var. 91 bin 752 bina ve 485 bin 689 bağımsız bölüme başvuru yapıldı. 29 Mayıs'a kadar başvuru alacağız. İlk anlaşanlardan hemen şantiye başlatacağız. TOKİ yapacak. Amacımız 2 yıl içerisinde başladıklarımızı bitirmek. Yarısından fazlasının 1 yıl sonunda bitireceğimizi düşünüyorum" dedi.
#Bakan KurumÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kanal D'de Hakan Ural ve Nur Tuğba Namlı'nın Neler Oluyor Hayatta programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Fahiş kira zamları hakkında konuşan Kurum, kiracılara çağrıda bulundu. Kurum, "Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin." dedi.
#Murat KurumYapay Zekâ Politikaları Derneği’nin (AIPA), ‘Afet ve Dijitalleşme: Akıllı Şehirler’ araştırmasından dikkat çeken sonuçlar çıktı. İstanbul’da yüzde 95.7, İzmir’de yüzde 97 ile deprem risk algısı yüksek çıkarken Ankara’da bu oran yüzde 71.6 oldu. ‘Güvenli il’ bilinen Ankara için oranın yüksek çıkmasında, yaşanan büyük deprem felaketinin etkili olduğu belirtildi.
#Yapay Zekâ Politikaları DerneğiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kanal D ve CNN Türk ortak yayınında Fulya Kalfa moderatörlüğünde Ahmet Hakan, Hande Fırat, Abdulkadir Selvi ve Zafer Şahin'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 6'lı Masa'ya Cumhurbaşkanlığı yardımcısı konusunda tepkide bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim bol keseden atmak gibi bir anlayışımız yok. Bizim böyle bir sözümüz olmaz. Biz devlet nasıl yönetilir bilen bir hareketiz" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Seçim ikinci tura kalır mı?' sorusuna ise "Milletimin işi zora sokmadan bitireceğine inanıyorum. Bu kararlığı da gördüm" yanıtını verdi. Öte yandan TCG Anadolu ile ilgili eleştirilere değinen Erdoğan, "Şu eseri görüp eleştiri getirmek, yenilir yutulur değil. Herkesin gurur duyması lazım" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMeteoroloji bugün beklenen kuvvetli sağanak, yoğun kar ve fırtına nedeniyle 32 kente sarı, 24 kente turuncu kodlu uyarıda bulundu. Yeni hava durumu raporuna göre ülke genelinde sıcaklıkların 8 ila 15 derece azalacağı tahmin ediliyor. Yağışların Orta ve Doğu Akdeniz ile Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında yağmur ve sağanak diğer yerlerde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Öte yandan Meteoroloji'nin uyarıları sonrası Ankara ve İstanbul'da kentin yüksek kesimlerinde kar yağışı etkisini gösterdi. İşte 29 Mart çarşamba günü hava durumu raporu...
#MeteorolojiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı’nda yaptığı sunumda, "Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliği kapsamında 405 bin afet konutunun yapımını başlattık. Bu kapsamda 83 bin köy evini de illerimizdeki tespitler çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu çalışmaları büyük bir hassasiyetle; sahadaki zemin etüt ekiplerimizce hocalarımızla eş güdüm içinde onların görüşleriyle birlikte yapıyoruz. Yaklaşık 1 milyon yeni konutun yapımı ve 1 milyon konut amaçlı arsa tahsislerimizi de hesap ettiğinizde son 1 yıl içerisinde ülkemize 2 milyon yeni, sağlam ve güvenli konut kazandırmış olacağız. İstanbul’da bugüne kadar 695 bin konutun dönüşümünü sağladık. 93 bin konutun dönüşümün fiilen sahada devam ediyor." şeklinde konuştu.
#Bakan Kurumİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli depremlerdeki son durumla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, afet bölgesinde yapılan yardımlarda ayrımcılık yapıldığı iddialarına cevap vererek, "Burada Sünni ve Alevi kardeşlerimiz var. Burada herkes var. 'Oraya çadır veriyorlar, buraya çadır vermiyor'. Bunun yapılması insanlık dışı. Böyle bir şey yapılabilir mi? En çok çadır Hatay'a geldi" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu'nun Hatay'daki açıklamalarına tepki gösteren Bakan Soylu, "Talihsiz bir açıklama yaptı. İnsanın Hatay'ı görüp bu açıklamayı yapması talihsizlik değilse, kötü niyetliliktir" dedi. Öte yandan Bakan Soylu, depremde can kaybının 43 bin 556'ya yükseldiğini açıkladı.
#Süleyman Soyluİzmir'deki faylarının mevcut durumu hakkında bilgi veren Jeolog, Deniz Jeolojisi Uzmanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür "İzmir gerçek anlamında bir deprem kenti. Canlı faylar var. Çok az kentimizde bu kadar yoğun aktif fay sistemi var. Bunlar bugün olmazsa yarın deprem yaratacaktır" dedi.
#DepremHatay’da yaşanan çevre illerden hissedildi. Önce 6.4 ve sonrasında 5.8 depremin ardından 30’a yakın artçı sarsıntı yaşandı. 213 vatandaş hastaneye sevk edilirken Türkiye deprem risk bölgesi merak ediyor. Bingöl, Doğu Anadolu Bölgesi’nin önemli şehirleri arasında yer almaktadır. Doğusunda Muş, kuzeyinde Erzincan ve Erzurum, batıda ise Tunceli ve Elazığ bulunmaktadır. AFAD’ın açıkladığı deprem riski raporuna göre Bingöl risk durumu açısından 1.derece riskli iller arasındadır. Peki Bingöl’den fay hattı geçiyor mu? İşte son bilgiler…
#Bingöl Deprem Bölgesi MiÖnce Kahramanmaraş’ta ardından Hatay’da olan depremlerin ardından vatandaşlar yaşadıkları bölgelerdeki deprem risk durumlarını sorguluyor. Marmara bölgesinin Güneyinde bulunan Bursa’da nüfus yoğunluğu ve bina yapısı sebebiyle deprem risk durumu sorgulanıyor. AFAD tarafından hazırlanan Türkiye Rİsk durumu haritasında Bursa birinci derece riskli iller arasında yer alıyor. Peki Bursa deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İşte, Bursa deprem risk durumu bilgisi
#Bursa Deprem Bölgesi MiSon dakika haberi... AFAD'ın verilerine göre saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremde can kaybının kaybının 5 bin 894'e yükseldiğini açıkladı. Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uzmanlar deprem için 'dünyada örneği yok' diyor. İlave vali ve kaymakamlar görevlendirdik. Her ilimizde bir bakanımız yürütülen felaketlere refakat ediyor. Hemen 100 milyar liralık kaynağı seferber ettik." ifadelerini kullandı. Erdoğan, 3 ay sürecek ve 10 ili kapsayacak olağanüstü hal ilan edildiğini de duyurdu. Kahramanmaraş'ta açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise, "Ciddi bir mücadele içindeyiz, el birliğine ihtiyaç var. Zamanla yarışıyoruz, her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Provokatif söylemlerden uzak durulmalı" dedi. Yağma iddialarını değerlendiren Bakan Soylu, "Bir iki münferit olay tespit edildi, bunun dışında Türkiye'de böyle bir şey söz konusu değil." açıklamasında bulundu. Öte yandan THY ve Pegasus Hava Yolları, deprem bölgesinden dönüş seferlerinin ücretsiz olarak vatandaşların kullanımına açıldığını duyurdu. Deprem sonrası alt yapı çalışmaları ve Hatay'da depremden hasar gören havalimanı pistine ilişkin açıklamalarda bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Pist şu an tamir ediliyor." dedi.
#DepremSon dakika haberine göre; saat 03.29’da İzmir’in Buca ilçesi merkezli 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yaklaşık 7 saniye süren deprem büyük bir paniğe neden oldu. Gece uykusundan uyandıran deprem sonrasında vatandaşlar sokaklara döküldü. Deprem Manisa, Balıkesir, Denizli ve Aydın gibi çevre illerde de hissedilirken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den de açıklamalar geldi. Depremde bir cami minaresi yıkıldı. Bakan Soylu 20 binada hasar oluştuğunu söyledi. Bakan Koca yaptığı açıklamada "Panik sebebiyle toplam 64 kişi etkilendi. 1'i ağır 7 kişinin tedavisi sürüyor" dedi. Depremde evinin balkonundan atlayan Efe Altay Saral (18) tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
#İzmirSon dakika haberine göre; saat 03.29’da İzmir’in Buca ilçesi merkezli 4,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yaklaşık 7 saniye süren deprem büyük bir paniğe neden oldu. Gece uykusundan uyandıran deprem sonrasında vatandaşlar sokaklara döküldü. Deprem Manisa, Balıkesir, Denizli ve Aydın gibi çevre illerde de hissedilirken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den de açıklamalar geldi. Deprem nedeniyle 3 kişi yaralandı, bir cami minaresi yıkıldı. Bakan Soylu 20 binada hasar oluştuğunu söyledi.
#İzmirÖnceki gün İstanbul başta olmak üzere Marmara ve Karadeniz Bölgesi'nde etkili olan ve 7 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan lodos fırtınası gözleri çatılar başta olmak üzere binaların güvenliğine çevirdi. Sektör temsilcilerine göre ülkemizdeki her 4 çatıdan birisi ‘sorunlu’ yani bakıma muhtaç. Peki can ve mal kaybı durumlarında hukuki olarak kim sorumlu tutuluyor?
#LodosKonya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık, dün 5.1 büyüklüğünde meydana gelen depremin kentin tarihsel dönemindeki en büyük deprem olduğunu belirtti. Arık, ''Depremin meydana geldi fay, Sultandağı- Akşehir fay zonunun güney kesiminde, Konya fay zonunun batısında, ara bölgede normal bir fay gibi görünüyor. Oluşan deprem de Konya'nın tarihsel döneminde en büyük deprem olarak görülüyor. Konya bölgesinde ve yakın çevresinde en büyük deprem diyebiliriz'' dedi. Arık, Konya'da 6 ve 6.5 büyüklüğünde bir depremin oluşabileceğini ifade etti.
#Konyaİzmir'de geçtiğimiz yıl 30 Ekim'de meydana gelen depremde, Doğanlar Apartmanı'nda 15 kişi yaşamını yirmiş 12 kişi ise yaralanmıştı. Doğanlar Apartmanı ile ilgili davada 2'si tutuklu 4 sanık hakim karşısına çıktı. Müteahhit Çetin Doğan, 'Her şeyi tam tekmil yaptım. Malzemeyi en iyi şekilde kullandım. Aradan 30 sene geçti, bu arada neler oldu onu ben bilemem.' dedi. Tanık olarak dinlenen mühendis C.L. ise, 'Balkonların eğimli durduğunu gördüm. Küçük bir yer sarsıntısında binanın eğrilen tarafa doğru devrilebileceğini söyledim. Kimileri destekledi, kimileri karşı çıktı. Tartışma ortamı oldu. Hem T.Ü.'yü hem de beni mali şeylerle itham ettiler' şeklinde konuştu.
#HaberEge Denizi son günlerde beşik gibi sallanıyor. Neredeyse her gün gerçekleşen irili ufaklı depremler, akıllara yeni bir İzmir depremi olur mu? sorusunu getiriyor. Peki Ege Denizi'nde neden sıklıkla deprem oluyor? İzmir başta olmak üzere riskli olan şehirler hangileri? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı
#DepremSon dakika haberi: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Afet Eğitim Yılı kapsamında AFAD Başkanlık'ta TRT Haber canlı yayınında konuştu. Soylu, depremin ilk 6 saatinin önemine dikkat çekerek yapılacakları anlattı.
#Süleyman SoyluTBMM Depreme Karşı Alınabilecek Önlemleri Araştırma Komisyonu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Esenler Belediyesi ile Avcılar Belediyesinin depremle mücadele çerçevesinde yürüttüğü çalışmalarını, projelerini ve önerilerini dinledi. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İstanbul'da olası bir depremde 200 bin binanın orta ve ağır hasar almasının beklendiğini, bunun da 3 milyon insanı etkileyebileceğini söyledi.
#DepremDeprem, İzmir’deki sarsıntının ardından Meclis Araştırma Komisyonu’nun da gündemindeydi. Milletvekilleri özeleştiri yaptı, tehlikeye dikkat çekti: “İstanbul’da korkulan deprem olursa binalara ulaşamazsınız. Ağır hasarlı binalarda oturuluyor, yıkım iradesi gösteremiyoruz.”
#GazetehaberleriÜlke genelinde 480 bin kamu binasının envanteri çıkarılıyor. Üniversitelerin desteğiyle geliştirilen modelde bir tabletle binalarda tahribata gerek kalmadan risk durumu ölçülüyor. Binaya ait onlarca bilgi sisteme giriliyor ve bir risk puanı ortaya çıkıyor. Puanına göre binaya renk veriliyor. Kırmızı bina birinci, turuncu bina ikinci, yeşil bina üçüncü öncelikli yapı oluyor. 67 ile yayılan denetimde 120 bin bina analiz edildi. Çalışmanın 2021 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.
#GazetehaberleriBursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ile yapılan protokol kapsamında 2010 yılında başlayan Bursa Sismik Tehlike Değerlendirmesi ve Zemin Sınıflandırması Projesi’nin ilk etabının tamamlandığını açıkladı. Deprem Master Planı’nın bileşenlerinden biri olan bu çalışma ile 15 istasyonla 9 fayın ayrı ayrı segmentleri tespit edilerek, oluşturabilecekleri maksimunun deprem büyüklüklerinin hesaplandığını söyleyen Aktaş, proje kapsamında yapılan jeofizik ve sondaj çalışmaları sonucunda 3 Boyutlu Anakaya Derinlik Haritası, 1/ 100.000 ve 1/ 25.000’lik Jeoloji Haritaları, Sismik Tehlike Haritası hazırlandığını kaydetti.
#Serhat TEZCAN