Ağlarını denizle buluşturmak için limanlardan ayrılan balıkçıların bereketli zamanları başladı. 1 Eylül itibariyle denizlerde av yasağı sona erdi. Şimdi tam mevsimiyken biz de fosfor, iyot, kalsiyum ve flor açısından zengin olan ve A, B, D vitaminleri içeren balığı bol bol yiyelim.
#BalıkMetro Türkiye açık denizlerde yetiştirdiği levrek ve çipuralarla hem lezzetli balıklar üretiyor hem de denizlerimizi koruyor. Diyetisyen Berrin Yiğit levrek ve çipuranın faydalarını anlattı ve kolayca uygulanabilecek tarifler verdi. ‘Evinin Şefi’ Gülay Barbaros Altan ise balık pişirmenin püf noktalarını paylaştı.
#LevrekEt ve deniz ürünlerini aynı tabakta birleştiren ‘surf&turf’ özellikle yazlık yerlerdeki mekânların talep gören gözde sunumlarından. Şef Buse Doğrular Dövenci, bize bu tarifin burger versiyonunu market raflarında kolaylıkla bulabileceğimiz Metro markalı ürünlerle hazırladı. Evde denemek için vakit kaybetmeyin.
#MetroSağlıklı yaşamın yolu mevsimin sebze-meyvelerini bolca dahil ettiğimiz dengeli tabaklardan geçiyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit; brokoli, karnabahar, pırasa, lahana, kereviz ve ıspanağın karaciğeri desteklediğini, pancarınsa yüksek antioksidan değere sahip olduğunu söylüyor.
#SebzeTicaret Bakanı Ömer Bolat, yaptıkları denetimlerle vatandaşların güvenli ürün kullanmasını sağladıklarını ve kurallara uyan iktisadi işletmecileri haksız rekabete karşı koruduklarını belirterek, “Kurallara uymayan, vatandaşın sağlığını tehlikeye atan, piyasada rekabeti bozan firmalara geçit vermedik, vermeyeceğiz” dedi.
#Ömer BolatOkullar pazartesi günü açılıyor. Çocuklarımız için gün boyu tok tutan, sağlıklı, enerji veren gıdalarla dolu bir beslenme çantası hazırlamak önceliğimiz. Yazarımız, diyetisyen Berrin Yiğit beyni doğru gıdalarla beslediğimizde gücünü katbekat arttırabileceğimizi söylüyor. Bunun için işe yumurta, peynir, bol yeşillik, avokado, zeytin, ceviz ve tam tahıllı ekmekten başlamak gerekiyor. Çiğ kuruyemişler, kırmızı-mor meyveler ve bitter çikolata da konsantrasyonu arttıran besinler arasında…
#Beslenme ÇantasıPalamut, lüfer, barbun, kılıç, sardalya ve çipura sonbaharla birlikte bol bol göreceğimiz çeşitlerden. Nasıl pişireceğinizi düşünüyorsanız Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus’taki Aqua Restoran’ın şefi Görkem Özkan’dan işin sırlarını öğrendik. Özkan “Az yağlı balıkları kızartarak, iyice yağlanmışları da ızgara yaparak değerlendirin. Sardalyayı ekmek kırıntıları ve kıyılmış taze otlarla doldurup fırınlamak da iyi bir seçenek” diyor.
#BalıkGüvenilir gıdalara kolayca ulaşmak ve sağlıklı bir beslenme planı uygulayabilmek artık pek çoğumuz için önemli bir öncelik. Bunun yolu da önce doğru gıda okuryazarlığından, yani etiket bilgisinden geçiyor. Bu kavramın ne olduğunu ve hakkında doğru bilinen tüm yanlışları Prof. Dr. Sibel Özilgen’le konuştuk.
#GıdaTARIM ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın talimatıyla, 81 ilde eş zamanlı olarak lokanta, restoran, kafeterya, otel gibi toplu tüketim yapılan yerlerde denetimler artırılacak, gerekli görüldüğünde numune alınarak, uygun olmayan işletme ve ürünlere idari yaptırım uygulanacak.
#İbrahim YumaklıSürdürülebilir balıkçılık projeleriyle anılan Metro Türkiye’nin CEO’su Sinem Türüng, “Verilen teknik ve danışmanlık desteğinin ardından yetiştirilen alabalıklar, mart ayı itibarıyla raflarımızda yerini aldı. Bu ürünlerle, hedefimiz doğrultusunda profesyonel mutfaklarda da alabalığın tüketimini artıracağız” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikSürdürülebilir balıkçılık projeleriyle anılan Metro Türkiye’nin CEO’su Sinem Türüng, “Verilen teknik ve danışmanlık desteğinin ardından yetiştirilen alabalıklar, mart ayı itibarıyla raflarımızda yerini aldı. Bu ürünlerle, hedefimiz doğrultusunda profesyonel mutfaklarda da alabalığın tüketimini artıracağız” diye konuştu.
#Sinem TürüngSoframızın vazgeçilmez tatlarından bal, bugün sağlıklı beslenme trendlerini takip edenlerin de gözdesi. Yazarımız Berrin Yiğit iyi ve kaliteli bal hakkında dikkat etmemiz gereken noktaları anlatırken Gastronometro şefleri doğal ve yöresel ballarla hazırladıkları tarifleri paylaşıyor.
#Bal2022’yi geride bırakmaya başladığımız şu günlerde 2023’ü heyecanla beklemeye başladık. Yeni umutlarla, hedeflerle alınacak kararlar gerçekleştirilecek projeler olacak hedefimizde. Teknoloji ise yine şüphesiz her zaman olduğu gibi destekleyicimiz. O zaman gelin teknolojinin 2023 gündeminde neler, hangi trendler var bir göz atalım.
#2023 Teknoloji Gündemi Ve TrendlerŞehir Plancısı Sümeyye Akbaba’nın üç yıl boyunca Ulus’ta 14 farklı sokak ve caddeyi analiz ettiği kentsel mekân tasarımı ve suç araştırması, ilginç sonuçlar ortaya koydu. Çankırı Caddesi’nde görsel kalite değeri düşük ve suç oranları yüksek iken aynı aks üzerinde yer alan Atatürk Bulvarı’nda görsel kalite değerinin yüksek ve suç oranlarının düşük olduğu ortaya çıktı.
#Şehir Plancısı Sümeyye AkbabaKilerimizin her daim demirbaşı baklagiller protein bakımından zengin olmalarının yanı sıra pek çok vitamin ve minerali de barındırıyor. Kış aylarında daha sık tüketmeye başladığımız çorbaları baklagillerle çeşitlendirerek vücut direncimizi arttırabiliriz. Hem lezzet katıyor hem de uzun süre tok tutuyor.
#BaklagilSÜT yalnızca dünyanın değil, ülkemizin de en değerli tarım ürünü. Bu yıl sonunda 2022 rakamlarını alacağız, toplam üretimde bir miktar düşme olabilir ancak 2021 yılı itibarıyla üretim rakamı yaklaşık 24 milyon ton. Şu anda ise süt sektöründe maalesef yangın var! Sözü fazla uzatmadan bugün iki önemli ismin görüş ve önerilerine yer vermek istiyorum.
#1Otomotiv sektörünün önemli tedarik sanayi üreticilerinden Coşkunöz Holding, endüstrinin içerisinden geçtiği teknoloji dönüşümü kapsamında 10 yıllık bir stratejik yol haritası belirledi. ‘CODE 2025’ isimli stratejiyle hedef, “Holdingin kuruluşunun 75. yılına denk gelen 2025’e doğru, dijital dönüşümünü tüm hücreleriyle başarmış bir kurum olmak” şeklinde açıklandı.
#Coşkunöz HoldingYeni eğitim öğretim yılı başladı, çocuklar günün büyük bir bölümünü okulda geçiriyor. Kafeteryalarda satılan hızlı tüketim ürünlerine yönelmemeleri için yanlarında doğal, güvenilir ve besleyici öğünler bulundurmaları önemli. Beslenme çantalarına ne koymalı, öğünlerini nasıl planlamalı? Yazarımız Dr. Ayça Kaya ve şef Çiğdem Alagök’ten öneriler aldık.
#Kahvaltı