Ankara Arıcılar Birliği Başkanı Selçuk Solmaz, bu yıl başkentte etkili olan yağışların bal üretimine etkisi ile ilgili, “Başkentte gerçekleşen yağışlar verimi arttıracak gibi gözüküyor. Fakat bu dönemden sonra yağışların hafiflemesi, sıcaklıkların artması gerek. Önümüzdeki iki ay mevsim normalleri yaşanırsa Ankara, belki de son yılların en iyi bal verimini elde edebilecek” dedi.
#Ekin Hazal DOGRUYUSEVERTürkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, organik moleküllerin yapıları ve kimyasal özellikleri hakkında bilgi veren nükleer manyetik rezonans (NMR) cihazının 2024 yılından itibaren Türkiye’de kullanılacağını ve tüm balların bu cihazdan geçerek saflığının kontrol edileceğini söyledi.
#BalSoframızın vazgeçilmez tatlarından bal, bugün sağlıklı beslenme trendlerini takip edenlerin de gözdesi. Yazarımız Berrin Yiğit iyi ve kaliteli bal hakkında dikkat etmemiz gereken noktaları anlatırken Gastronometro şefleri doğal ve yöresel ballarla hazırladıkları tarifleri paylaşıyor.
#BalMacahel Arıcılık Cesur Demiral’dan yeni sezon balların hazır olduğunu haber veren mesajı alınca hemen siparişimi verdim. Benim gibi sağım biter bitmez sezonluk balını alan çok. Balın meraklısı sadece bizde değil, dünyada da hayli fazla. Farklı ballar tatmak ve hasat izlemek için binlerce kilometre yol gidenler var. O zaman bu hafta biz de arıların izinde dünyayı dolaşalım.
#HürriyetKulaktan dolma bilgiler ve el yordamıyla öğrenilmiş yöntemlerle balın kalitesini anlamak mümkün değil. Üstelik son dönemde renk ve görünüm açısından bala çok benzeyen esmer pirinç şurubu da işin içine girmiş. Konuyla ilgili güzel bir haberse Balparmak firmasından geldi… Laboratuvarlarında bu ince detayları ayırt edebilen bir metot geliştirmiş, hatta patent başvurusunu bile yapmışlar.
#Sahte BalHuzurlu bir tatil için deniz-kum-güneş üçlüsüne mecbur değilsiniz. Hele mavi kadar yeşile de tutkunsanız Karadeniz’in serin yaylalarında tatil yapmanın tam zamanı. Festivallere de ev sahipliği yapan yaylaların en güzellerini seçerken rotamızı orta ve batı bölgeleriyle sınırlı tuttuk. Çadırda ya da bungalovda kalmak, doğa yürüyüşü yapıp, envai çeşit çiçek görüp, ağaçlardan yükselen kuş seslerini dinleyip mutlu olacağınız yaylaları bölgeyi iyi bilen seyyahlara sorduk.
#Karadeniz YaylalarıHayıt, ayçiçeği, pamuk, lavanta, geven… Temel maddesi çiçek olan ballarda hasat yapıldı, sezon bitti. Çam balı dışında bir balla damağınızı tatlandırmak istiyorsanız tam zamanı. Ancak her balın bal olmadığı da artık günümüzün bir gerçeği… İyi ve orijinal bal yiyebilmek için damaktaki aroma kadar kovanda neler olup bittiğini bilmek de önemli. İklim krizi nedeniyle üretiminde düşüş yaşanan ve yine de dünyanın en iyileri arasında yer alan Türkiye’nin ballarını üreticileri anlattı.
#GazetehaberleriMalum, kahvaltımızın şanı dünyaca biliniyor. Biz de dillere destan bu ‘öğün’ü asırlardır kültürümüzün bir parçasıymış sanıyoruz! Oysa durum hiç de bildiğimiz gibi değil. Gelin tarihiyle, gelişimiyle ve zengin içeriğiyle bu hafta kahvaltı kültürümüzü ‘masa’ya yatıralım.
#Yeme