‘Balda beklentinin altında kaldık’

Güncelleme Tarihi:

‘Balda beklentinin altında kaldık’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2024 22:35

Başkentte arıcıların bal hasadı sezonu başladı. Ankara Arıcılar Birliği Başkanı Selçuk Solmaz, “Bu yıldan oldukça umutluyduk fakat beklentilerimizin ve hedeflerimizin yüzde 50 gerisinde kaldık” dedi.

Haberin Devamı

Ankara Arıcılar Birliği Başkanı Selçuk Solmaz, başkent Ankara’da beklentilerinin altında bir bal hasadı gerçekleştiğini dile getirerek “Ankaralı arıcılar bu ay itibarıyla bal hasadına başladı, başkentin çoğu ilçesinde üreticilerimiz ilk ürünlerini aldı fakat ne yazık ki durum iç acıcı değil. Bu yıldan oldukça umutluyduk fakat beklentilerimizin ve hedeflerimizin yüzde 50 gerisinde kaldık. Geçen yıl ortalama yüzde 25-30 ürün kaybı vardı, bu yıl neredeyse iki katına çıktı. Mayıs ayından çok umutluyduk fakat küresel ısınmayla birlikte ilkbahar döneminde hava sıcaklıklarının önce artması daha sonra meydana gelen yağışla birlikte hava sıcaklıklarının ani bir şekilde düşmesi zemini hazırladı. Çiçekler tam bal verme döneminde kurudu, böyle olunca da üreticilerimiz yeterince ürün elde edemedi. Hava sıcaklıkları beklediğimiz gibi gitseydi bin 400 tona yakın bal üretimi bekliyorduk. Çubuk, Nallıhan, Çamlıdere, Kızılcahamam, Gölbaşı, Beypazarı, Ayaş gibi arıcıların yoğun olduğu yerlerde beklentimizin altında kaldık” dedi. 

Haberin Devamı

‘Balda beklentinin altında kaldık’

ÜRETİCİLERİ ZOR DURUMDA BIRAKTI

Türkiye'nin, bal üretiminin yüzde 2’sini başkent Ankara’dan karşılandığı bilgisini paylaşan Solmaz, şunları söyledi: “Başkentte 760 tane kayıtlı arıcımız, 87 bin 268 tane de kayıtlı kolonimiz bulunmakta. Bu yıl bal üretiminin beklentimizin altında kalması üreticileri de zor durumda bıraktı. Seneye benzer bir durumla karşılaşmamak için, sonbahar-ilkbahar bakım beslemesini, ilaçlamasını iyi yapmalıyız bu anlamda arıcılarımızın ciddi desteğe ihtiyacı var. Arıya, 6-7 ay bakmak, kışa hazırlamak lazım. Bahara çıkarma da ayrı bir özveri gerektiriyor. Bu yıl arılar yeterince bal yapamadı ama onları yaşatmak zorundayız. Ekosistemin devamı, gıda zincirinin halkaları için arılar yaşamalı, tozlaşmayı sağlamalı. Ekosistemin geleceği, iklimin devam etmesi için ilerde çocuklarımıza, torunlarımıza güzel bir doğa bırakabilmek için yaşatmalıyız.”

Haberin Devamı

15 MAYIS 2024

‘Balda beklentinin altında kaldık’

Hürriyet Ankara, başkentli arıcıların bu yılki bal beklentisini ‘Bal gibi hedef’ haberiyle gündeme getirmişti. Ankara Arıcılar Birliği Başkanı Selçuk Solmaz, “Önümüzdeki iki ay (Temmuz-ağustos) mevsim normalleri yaşanırsa Ankara, belki de son yılların en iyi bal verimini elde edebilecek” demişti.

BAKMADAN GEÇME!