İTÜ akademisyenleri, yolu İTÜ basketbol takımından geçmiş efsane basketbolcularla parkede karşı karşıya geldi. ‘Bilimin Öncüleri’ takımı ile eski milli basketbolcu Harun Erdenay kaptanlığındaki ‘Potanın Efsaneleri’ takımı salondan 23-23 beraberlikle ayrıldı.
#İTÜ AkademisyenleriYapay zekâ (YZ) teknolojileri yaşamın tüm alanlarına yayılmaya devam ediyor. Özellikle büyük dil modelleri ile desteklenen ChatGPT gibi üretken YZ (ÜYZ) teknolojilerinin erişilebilir olduktan kısa sürede milyonlarca kişi tarafından kullanılmaya başlanması bu yayılımı çok farklı bir boyuta taşıdı.
#Konuk Yazarİstanbul Teknik Üniversitesi, Turkcell ve Ericsson iş birliğiyle kurulan 5G Teknoloji Kampüsü, imzalanan protokolle faaliyete başladı. Özel sektör ve akademiyi bir araya getiren Ar-Ge iş birliği kapsamında İTÜ Ayazağa Yerleşkesinde kurulan sahada, 5G teknolojileri geliştirilecek ve nitelikli insan kaynağı yetiştirilmesine katkı sağlanacak. Kampüs içinde kullanılan otonom otobüs, Teknoloji Kampüsü’nün odaklanacağı ilk çalışmalar arasında yer alıyor.
#5GÜniversiteler bugüne eğitime başlıyor. Depremden etkilenen 4 il dışında dersler yüz yüze yapılacak. Birçok üniversitede oryantasyon haftaları ve açılış hazırlıkları başladı bile. Biz de üniversitelerin bu yıl nasıl açılacağını ve yeniliklerini sorduk. Hepsi birbirinden farklı çalışmalarla öğrencilerine 'hoşgeldin' demeye hazırlanıyor.
#Depremİngiltere merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Quacquarelli Symonds (QS), 2023 Dünyanın En İyi Üniversiteler Sıralamasını açıkladı. Türkiye’den ilk 500’e bir, ilk 1000’e ise sekiz üniversite girdi. Geçtiğimiz yıl 511-520 bandında yer alan Koç Üniversitesi, bu yıl listeye 477’inci sıradan girerken, ilk 600’de yer alan Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Bilkent’in de sıralamada geçen yıla göre daha üst sıralara tırmandıkları gözlendi.
#Quacquarelli SymondsTürkiye, Hitler’den kaçan yüzlerce Alman biliminsanına kapılarını açmıştı. Atatürk’ün talimatıyla yeni kurulan İstanbul Üniversitesi’nde kadro verilen Alman akademisyenler, yıllar boyu yetiştirdikleri öğrencileriyle akademide iz bıraktılar.
#ATATÜRKDoğa Koleji’ni bünyesine katan İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Prof. Sanver, “Bilgi’nin amiral gemisi olduğu, her kuşağa hitap eden ve dünyaya yayılmış bir eğitim ekosistemi planlıyoruz. Yeni eğitim yatırımlarına devam edeceğiz” dedi...
#Doğa KolejiÖğrenciler hayallerini süsleyen üniversitelere gidebilmek için yoğun bir maratonu geride bıraktı. Şimdi artık tercih zamanı. Kampüsler yeni gelecek öğrencileri beklerken okul yönetimleri de 2021-2022 akademik yılı için hazırlıklara başladı. Biz de üniversitelerin rektörlerinden üniversite hayatının ne demek olduğu ve gençlere neler katacağına yönelik görüş aldık.
#RektörlerdenTürkiye’nin çevrecilik konusunda dikte ettirilen değil artık oyun kurucu bir rol üstlenmesi gerektiğini söyleyen BOSİAD Başkanı Rasim Çağan,“Kirlet-meden üretmek mümkün. Bu konuda farkındalık yaratmak için Çevreye Duyarlı Sanayi Tesisi Yarışması kaldığı yerden devam etme kararı aldı” dedi.
#ÇevrecilikHasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) akademisyenleri tarafından “Artırılmış Gerçeklik Teknolojisi” kullanılarak geliştirilen “PhobiAR” uygulaması; fobilerin tedavisinde çığır açacak. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji Bölümü ile Bilgisayar Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinin ortak çalışmasıyla geliştirilen uygulama 2021 yazında fobi tedavisinde kullanılmaya başlanacak ve mobil cihazlar üzerinden de erişime açık olacak.
#Cemal KalyoncuStanford Üniversitesi’nin koordinasyonunda PLOS Biology Dergisi’nde yayımlanan dünya çapındaki akademisyenler sıralamasında yer alan Türk bilim insanları göğsümüzü kabarttı. 7 milyon bilim insanı üzerinden yürütülen araştırmanın sonucuna göre, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 614 akademisyen listeye girdi.
#GazetehaberleriODTÜ URAP Araştırma Laboratuvarı'nca açıklanan ‘61 bilim alanı sıralaması’nda 100 ülkeden üniversiteler yer alıyor. Geçen yıl 61 alanın 28'inde yer alan Türk üniversiteleri, bu yıl 61 alanın 36'sında yer buldu. Sıralamada 61 alanın 20'sinde Çin, 20'sinde ise ABD üniversiteleri dünya birincisi oldu. 61 alanın 16'sında birinci olan Harvard, dünya liderliğini sürdürürken Çin'den Tsinghua Üniversitesi de 11 alanda birinci oldu.
#UrapYapay zeka, son yıllarda baş döndürücü bir hızla gelişirken, kamuoyu 'endişeliler' ve 'umutlular' olarak ikiye ayrılıyor. Peki, yapay zeka bize nasıl bir gelecek sunacak? Dünya, bu teknolojileri nasıl kullanıyor? Türkiye, yapay zeka alanında hangi noktada? Akademisyenler, profesyoneller ve girişimcilerle konuştuk…
#Yapay ZekaYılbaşı gecesi Suriyelilerin Taksim’de ÖSO (Özgür Suriye Ordusu) bayrağı açarak slogan atmasıyla başlayan tepki, sosyal medyada ‘Suriyeliler evine dönsün’ hashtag’iyle protestoya dönüştü. Uluslararası Arap Akademisyenleri Derneği Onursal Başkanı ve Suriye Türkmenleri Meclisi Eski Başkanı Samir Hafez, “Evet Suriyeliler’in bir kısmı evine dönecek ama bir kısmı da kalacak. Dönmek kolay değil” diyor.
#GazetehaberleriODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde çalışmalarını sürdüren ‘URAP Araştırma Laboratuvarı’nın yayınladığı ‘Alanlara Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2018’de 61 alanın 29’unda Türk üniversiteleri yer aldı. ABD en iyi performansa sahip ülke olurken, Harvard 15 alanda birinci oldu.
#URAPİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Cibuti Üniversitesi arasında imzalanan “Eğitimde İkili İş Birliği Anlaşması” çerçevesinde, İTÜ’lü akademisyenler Cibutili mühendislik öğrencilerine dersler veriyor. İTÜ çok sayıda elektronik yayınla Cibuti Üniversitesinin araştırma altyapısına katkı sağladı. Cibutili öğrencilere İngilizce’nin yanı sıra önümüzdeki dönemde Türkçe öğrenme imkânı da sunulacak.
#İtüİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Cibuti Üniversitesi arasında imzalanan “Eğitimde İkili İş Birliği Anlaşması” çerçevesinde, İTÜ’lü akademisyenler Cibutili mühendislik öğrencilerine dersler veriyor. İTÜ çok sayıda elektronik yayınla Cibuti Üniversitesinin araştırma altyapısına katkı sağladı. Cibutili öğrencilere İngilizce’nin yanı sıra önümüzdeki dönemde Türkçe öğrenme imkânı da sunulacak.
#İtü