Yeni bir araştırmaya göre, bilim insanları artık basit bir testle hastanın kalp krizi ve felç riskini 30 yıl öncesinden doğru bir şekilde tahmin edebildiklerini ortaya koydu. Peki, bu bulgular kalp sağlığı konusunda nasıl devrim niteliğinde değişikliklere yol açabilir? Prof. Dr. Ahmet Yıldız ile mercek altına aldık.
#SağlıkGeçen hafta 1-0 mağlup oldukları Fenerbahçeliler’in derbi sonrasındaki kutlamalarına atıfta bulunan Fernando Muslera, şampiyonluktan dolayı takım arkadaşlarını ve teknik ekibi tebrik ederken, “Galatasaray kupa kazanır, maç değil. Günün sonunda hep beraber şampiyon olduk” dedi. Kerem Aktürkoğlu, “İnsan sevdiğine kırılırmış. Ben sevdiğime bu sezon fazla kırıldım. Ben Galatasaray’ı çok seviyorum. Üç sezondur istatistiksel olarak çok şey yapıyorum ama göz ardı ediliyor.” dedi.
#GalatasarayGeçtiğimiz haftalarda yerli müzik sahnesinde artan stadyum konserlerinden bahsetmiştim. Meğer bu dünyada yükselişte olan trendmiş. Dünyanın en büyük canlı etkinlik şirketlerinden olan Live Nation’ın yılın ilk çeyreğine yönelik mali raporuna göre konserlere seyirci artışı tam tamına yüzde 21.
#Live NationHastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), menenjit ve ölüme yol açabilecek nadir bakteriyel hastalıklara neden olan invazif meningokokal vakalarında artış olduğu konusunda uyarıda bulundu. 2023’te ABD'de 422 vaka bildirildiğinin altını çizen CDC, bu yıl şimdiden 143 vakanın rapor edildiğini, bunun da enfeksiyonların geçen yılı geçeceğine işaret ettiğine dikkat çekti. Peki bu hastalık daha çok kimleri hedef alıyor? Türkiye’deki durum nedir? Prof. Dr. Hasan Hüseyin Karadeli, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkEkim ayında doktor Kanokporn Tangsuan, Florida’da bir restoranda yediği akşam yemeğinden sonra hayatını kaybetmişti. Fındık ve süt ürünlerine alerjisi olan kadın siparişini verirken çalışanları defalarca alerjisi konusunda uyarmış ve teyit almıştı. Maalesef yemeği yedikten 45 dakika sonra hayatını kaybetti. Dava dosyasında yer alan adlı tıp raporuna göre kadın, süt ürünleri ve sert kabuklu yemişlerin neden olduğu anafilaksi nedeni ile hayatını kaybetti. Peki bu olayın ölümle sonuçlanmasının nedeni ne? En riskli gıda alerjileri nelerdir? Nelere dikkat edilmeli? Nasıl önlem alınabilir? Besin Alerji Derneği Başkanı Alerji Uzman Prof. Dr. Ahmet Akçay ile konuştuk.
#Gıda AlerjisiÇağımızın en büyük sorunlarından biri uykusuzluk. Kime sorsanız uyku problemi yaşıyor. Çareyi melatonin takviyelerinde bulanlar de eşine dostuna kullandığı takviyeyi tavsiye ediyor fakat uzmanlar bu takviyelerin gelişigüzel kullanımı konusunda herkesi uyarıyor.
#Sağlıklı UykuHer yıl büyük ilgi gören ve seyirci rekoru kıran, kentin kültürel etkinliğine renk katan 2024 yılında 28’incisi yapılacak Nürnberg Türk- Alman Film Festivali Başkanı Adil Kaya ve Festival Yönetmeni Ayten Akyıldız ile festivalin dünden bugününü konuştuk. 8-17 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek festivalin başlangıcından şimdiye kadarki gelişimini gelin hep beraber öğrenelim... Biz sorduk, Ayten Akyıldız ve Adil Kaya yanıtladı...
#ALMANYAUyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen melatonin hormonu, vücudumuzda doğal yollardan üretiliyor. Salınımı karanlık olunca artıyor, aydınlıkla düşüyor ancak bunun yanında birçok etken melatonin seviyesini etkiliyor. Uyku bozukluğu yaşayan pek çok kişi eş dost tavsiyesiyle melatonin takviyesi alıyor fakat uzmanlar gelişigüzel kullanımının sakıncaları konusunda uyarıyor.
#MelatoninAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, Seçil Erzan'ın fon vurgunu soruşturmasına ilişkin yaptığı açıklamada, 'İstanbul Başsavcılığı'nın iddianamesi tamamlandı. 7 sanık 18 müşteki var. En doğru karar çıkacaktır. 2. duruşma 12 Ocak'ta.' ifadelerini kullandı.
#Adalet BakanıUNESCO Dünya Mirası Listesi adayı Ayvalık, Mübadele'nin 100'üncü yılında iki kitapla geçmişine bakıyor. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Ayvalık Belediyesi'nin yayımladığı kitaplar Ayvalık'ın çoğunlukla görmezden gelinen zengin kültürel, mimari tarihini ele alıyor.
#Ayvalık BelediyesiYKS üniversite sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar meslek araştırmalarına başladı. Ekonometri bölümü de araştırılan alanlardan biri oldu. Ekonometri, ekonomik ilişkilere istatiksel yöntemlerin ekonomik verilere uygulanması ile ilgilenen akademik bir disiplindir. Peki, Ekonometri mezunu ne iş yapar, hangi üniversitelerde var? Ekonometri Bölümü taban puanları 2023 ve başarı sıralaması
#Ekonometriİzmirli keyfine düşkündür. O gece yağmur, şimşekler, bunlar yetmezmiş gibi futbol final gecesi... ‘Bu güzel organizasyon boş geçer herhalde’ dedim. Büyük yanılgı: Salon tıklım tıklım doluydu. Bazen tatlı, bazen sarsıcı yorumlarıyla, kasketiyle, geniş vizyonuyla, zekasıyla aşktan havalara uçan akılları kendine getiren, astrolojiyi de işin içine katarak ‘papatyalarım’ dediği kadın danışanlarının biriciği haline gelen Adil Yıldırım ile tadı damağımda bir röportaj gerçekleştirdim.
#1Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından, iklim değişikliğine dikkat çekmek amacıyla İstanbul’da, ‘30 Altı İklim Zirvesi’ düzenlendi. Türkiye’nin dört bir yanından İstanbul’a gelen 18-30 yaş arasındaki gençler, zirvede iklim krizini tüm yönleriyle ele aldı.
#Gençlik Ve Spor BakanlığıFizik biliminin en önemli konularından biri de madde olarak belirtilmektedir. Maddeler sahip oldukları özelliklere ve maruz kaldıkları olay ve durumlara karşı farklı tepki göstermektedir. Maddelerin gösterdikleri tepkilerin başında hal değişimi gelmektedir. Peki, Katı hal fiziği nedir? Ne ile ilgilenir? Katı hal fiziği örnekleri ve çalışma alanları neler olmaktadır tüm detayları ile derledik.
#Katıhal FiziğiVakaların azalması ‘pandemi bitti’ havası yaratsa da biliminsanları koronanın peşini bırakmıyor. Virüsü yakın takip altına alan uzmanlar, hem COVID-19’un normal enfeksiyon hastalıkları içindeki payını araştırıyor hem de sonbahara kadar yeni bir evrilme yaşanıp yaşanmayacağını görmek için çalışıyor.
#KoronavirüsDelphi tekniği Antik Yunan döneminden pek çok kehanetlerde yer alan Delphi şehrinden adını almaktadır. Bu nedenle pek çok araştırılan konularda delphi tekniği kullanılmaktadır. Peki Delphi tekniği nedir ve özellikleri nelerdir? Delphi tekniği nasıl uygulanır? Sizlere delphi tekniği hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#Eğitim8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türkiye’de ve akademide kadının yerini Altınbaş Üniversitesi'nin dört kadın dekanı bir araya gelerek değerlendirdi. Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Leyla Ateş, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özsoy ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurcan Perdahcı, toplum içinde kadının camdan bir tavan ile engellendiği ve olması gerekenden çok daha fazla çaba sarf etmek zorunda kaldığı değerlendirmelerini yaptılar.
#8 Mart Dünya Kadınlar Günü