Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü Genel Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, liderliğini yaptığı 7. Antarktika Bilim Seferi’ni tamamlayıp Türkiye’ye döndü. Prof. Dr. Burcu Özsoy, “Türkiye’nin bu çalışmaları yapması gerektiğini anlatmak için yıllarımı verdim. Şu anda Türkiye’de 100’den fazla bilim insanı bu seferlerle Antarktika’ya gitti ve bilimsel makaleler yayınladı, çok maliyetli ve büyük bir çalışma olan Kutup seferleri Türkiye için sürdürülebilir bir hal kazandı” dedi.
#TÜBİTAKBerlin Büyükelçiliği, Berlin’de 44’üncüsü düzenlenen ‘Antarktika Antlaşması Danışma Toplantısı’ (ATÇM XLİV) ve 24’üncü düzenlenen ‘Çevre Koruma Komitesi Toplantısı’ (CEP XXİV) delegasyonunu elçilikte konuk etti. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy, Türkiye’nin Kutuplardaki araştırmaları hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Özsoy, Antarktika’da çalışmaları kapsamında ‘gözlemci’ statüsünde olan Türkiye’nin hedefininin, sürdürülebilir araştırmalarla ‘danışman ülke’ statüsüne geçmek olduğunu belirtti.
#Antartika3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde 8 farklı lokasyondan elde edilen ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde koruma altına alınan 2 bitki türünün, genom büyüklüklerinden yola çıkılarak kıtada yakın bir tarihte yaşamaya başladığı tespit edildi.
#AntarktikaKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Başar, Antarktika'nın adeta bir laboratuvar olduğunu belirterek, "Ülke olarak büyük bilimsel hedefleriniz varsa orada olmanız gerekiyor." dedi.
#AntarktikaTürkiye’den bilim insanları Antarktika’da neredeyse yarım asırdır çalışıyor. Kıtaya bir bilim üssü kurulması burada araştırma yapanların en büyük hayaliydi. Bu hayal geçen ay gerçek oldu, Geçici Türk Bilim Üssü nihayet kuruldu. Bu projeye İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uyg-Ar Merkez Müdürü Doç. Dr. Burcu Özsoy liderlik etti. Özsoy, yaptıkları bilimsel çalışmalarla ilgili sorularımızı yanıtladı.
#İTÜAntarktika'da 50 yılı aşkın süredir çalışmalar yürüten Türkiye, bu yıl düzenlediği 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ile kıtadaki araştırmalarında yeni bir döneme giriyor. Türkiye, yeni dönemde Antarktika Antlaşmalar Sistemi'nde "danışman ülke" olmayı ve kıtada bilim üssü kurarak çalışmalarını pekiştirmeyi planlıyor.
#AntarktikaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinesinde gerçekleştirilecek 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferine katılan Türk ekip yola çıktı.
#AntarktikaSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 3’ncü Antarktika Bilim Seferi’nin 25 Ocak 2019 tarihinde başlayacağını açıkladı. Bu sefere 11 Türk bilim insanı ve 4 yabancı araştırmacının katılacağını ifade eden Bakan Varank, “Buraya gidecek heyetimiz orada ilk defa geçici Türk Bilim Üssü kurma çalışmalarını gerçekleştirecek” dedi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika'da kurulacak "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" için Horseshoe Adası'nın en uygun yer olarak değerlendirildiğini belirterek, "Üssümüzün kurulacağı yere ilişkin nihai karar, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından hazırlanacak fizibilite raporunun değerlendirilmesi sonrasında verilecek. 2019'da orada üssümüzü orada üssümüzü açmayı hedefliyoruz." dedi.
#AntarktikaAntarktika kıtasında Türk Bilim Üssü kurulması çalışmaları devam ediyor. 2017’de yapılan İlk Ulusal Antarktik Bilim Seferi’nin (TAE-1) ardından, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı organizasyonuyla planlanan İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi (TAE-2) için hazırlıklar tamamlandı. Araştırma çerçevesinde 40 Türk bilim insanı Ocak ayında sıcaklığın ortalama eksi 50 derece olduğu Antarktika kıtasına giderek kamp kuracak ve başta iklim değişiklikleri olmak üzere çeşitli bilimsel konularda çalışmalar gerçekleştirecek.
#İstanbul Teknik ÜniversitesiTürkiye’nin Antarktika’da bilim üssü kurma çalışmalarına katkı sağlamak adına uluslararası işbirlikleri kapsamında Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), Antarktika’ya araştırmacı gönderiyor. Araştırma görevlisi Mert Bezcioğlu, bilimsel çalışmalarda görev alacak.
#Gebze Teknik ÜniversitesiÜniversiteye son bir adım kala tercihlerin yeniden gözden geçirildiği bu günlerde, alanında uzman, sektöründe öncü isimler karar vermenize yardımcı olmak için size geleceğin mesleklerinin neler olduğunu kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlatıyor.
#Süper Kariyerler Geleceğin Mesleklerini AnlattıDünyaca ünlü bilim insanı Aziz Sancar, 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü aldığında Feride Karatekin 16 yaşında, Niğde’de yaşayan bir lise öğrencisiydi. Aziz Sancar’ın ses getiren başarısını öğrendiğinde, bilime olan ilgisini fark etti. Bu ilgi onu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencisi yaptı.
#Aziz SancarGüney Kutbu’nda bulunan araştırma istasyonu Dome Concordia’da 18 Mart Cuma günü ölçülen eksi 11,5 derecelik sıcaklık tüm zamanların en yüksek sıcaklığı olarak kayıtlara geçti. Bu durum bilim çevrelerinde endişe yarattı. Eldeki verilere göre aynı bölgede 12 Mart 2013’te eksi 16 derece; 17 Aralık 2016’da eksi 13,7 sıcaklık ölçülmüş ve bu değerler o güne kadar görülen en yüksek sıcaklıklar olarak kaydedilmişti. 11,5 derecelik son rekor ise mevsim normalllerinin 30 derece üzerinde bir değer.
#Dome Concordia