Deprem kuşağı bölgesi olan Türkiye'de büyük İstanbul depremi beklentisini değerlendiren uzmanlar sık sık uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Özellikle Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin ardından, İstanbul'a dikkat çeken uzmanlar önlem alma konusunda deprem hazırlıklarının altını çiziyor. Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, CNN TÜRK'te yaptığı açıklamada, yetkililerin İstanbul'da belli ölçüde çalışmalar yaptığını belirterek, riskli ilçeleri açıkladı. Görür, İstanbul depremi ne zaman öngörülüyor? sorusuna da yanıt vererek, " 30 yıl içinde dediklerine göre, biz 24. yıl içerisindeyiz." dedi. Peki, İstanbul'da deprem riski olan ilçeler hangileri? İstanbul'da hangi ilçeler tehlikeli, en sağlam zemin nerede? İşte, o konular hakkında ayrıntılı bilgiler...
#İstanbul DepremiMuhtemel İstanbul depremine ilişkin açıklamalarda bulunarak riskli ilçeleri tek tek sıralayan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “İstanbul’da 7’den büyük bir deprem Marmara denizinin içerisinden geçen Kuzey Anadolu fayı üzerinde mutlaka olacak. Fatih, Zeytinburnu, Bağcılar, Güngören, Esenler, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar ve Silivri’ye doğru kesimler nispeten daha çürük zeminler var.” dedi.
#Prof. Dr. Şükrü ErsoyCNN TÜRK Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'da hangi ilçe ve mahallelerin riskli olduğunu açıkladı. Ersoy, "Anadolu Yakası genel olarak sağlam bir zemine bir sahip. Zemine iyileştirme yapılmadığı için yıkılan, devrilen binalar var. Mutlaka yapının zeminle barışık olması gerekir." dedi.
#Prof. Dr. Şükrü Ersoyİzmir’de gayrimenkul sektörü son 40 yılda önemli değişimler geçirmiş ve büyük bir dönüşüm yaşamıştır. Bu süre zarfında şehrin demografik yapısındaki değişiklikler, sanayi ve ticaretteki gelişmeler, turizm sektörünün büyümesi ve kentsel dönüşüm projeleri gibi faktörler, İzmir’in gayrimenkul piyasasını doğrudan etkilemiştir.
#1Bugün 17 Ağustos, büyük Marmara depreminin yıl dönümü. Acılar 25 yıl sonra da tazeliğini korurken uzmanlar yeni depremler için endişeli. Peki beklenen büyük Marmara depreminde süre ne kadar azaldı? Olası Marmara depremine İstanbul ne kadar hazırlıklı? Büyük bir depremde hangi ilçedeki konutlar daha fazla hasar görebilir? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#DepremTürk halkı, devlet görevlileri, hatta okumuşlar ve çok “liberal” aydınlar bile yerel seçim ve belediyenin bir halkın hayatı, yaşam kalitesi, siyasi terbiyesi için ne kadar muhterem ve muhteşem bir olay olduğunu bilmiyorlar. Bir şeyi unutmayalım, partiler için referandum yapmıyoruz. Yaşadığımız belediyelerin reislerini seçiyoruz.
#Belediye Seçimleriİstanbul'da hava kirliliğinin kış aylarıyla birlikte arttığın belirten uzmanlar uyarıda bulunuyor. Prof. Dr. Hüseyin Toros, Kadıköy-Göztepe, Esenyurt, Mecidiyeköy ve Kağıthane'de hava kirliliğinin yoğun olduğunu belirtti. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen ise hava kirliliği ile birlikte ilk etkilenen organların kalp ve akciğer sistemi olduğunun altını çizdi.
#İstanbulGeçtiğimiz hafta Bursa'nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremler başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi'nde hissedilmişti. Bu depremler sonrası olası İstanbul depremi tekrar gündeme geldi. CNN TÜRK'te Cüneyt Özdemir'e konuşan Deprem Bilimci Naci Görür, İstanbul'da deprem olasılığının yüzde 47 olduğunu açıklayarak "Şimdi bu gerçekten çok büyük bir olasılık. Yazıtura bile atsanız %50 şansla atıyorsunuz. %47 gerçekten büyük bir rakam." dedi. Görür, aynı zamanda İstanbul'daki en tehlikeli ilçeleri de açıkladı.
#Naci Görürİstanbul ve çevre illerden hissedilen deprem sonrası riskli iller ve ilçeler merak konusu oldu. Saat 10:42’de meydana gelen depremin derinliği 8,98 km olurken deprem Bursa, Tekirdağ, Balıkesir, Sakarya, Kocaali gibi illerden hissedildi. İstanbul’un birçok ilçesinde hissedilen depremin ardından riskli bölgeler tekrar gündeme geldi. Yaşanan depremle ilgili CNN Türk’e konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy yaptığı açıklamada Gemlik’ten geçen fay sonuna dikkat çekti. İstanbul başta olmak üzere riskli olan iller ve ilçeler tekrar gündeme geldi. İstanbul deprem bölgesi mi, hangi ilçeler riskli? İşte, derecelerine göre riskli iller…
#İstanbul Deprem Bölgesi Mi6 Şubat depremleri sonrasında yaşanan büyük acı kentsel dönüşüm ihtiyacını ve aciliyetini bir kez daha gösterdi. Başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde tüm riskli yapıların hızla yenilenmesi için yasal düzenlemeye gidildi. Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sorunlar incelendi ve tespitten yıkıma, tebligattan yeniden yapıma kadar her aşamada radikal adımlar atıldı. Dönüşüme yönelik düzenlemeleri içeren teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Peki düzenleme evi dönüşüme giren vatandaşı nasıl etkileyecek? Yeni dönüşüm yasasında bilinmesi gerekenleri, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile mercek altına aldık.
#Kentsel DönüşümAFAD, olası İstanbul depremi için en riskli 15 ilçeyi sıraladı. DASK ise İstanbul’un depreme karşı sigortalılık oranını açıkladı. İstanbul’da toplam zorunlu deprem sigortalı konut sayısının yarısına yakını, depreme karşı en riskli 15 ilçede bulunuyor.
#AFADAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), olası İstanbul depremi için en riskli 15 ilçeyi açıkladı. Zemin sıvılaşması riskine göre belirlenen ilçeler için Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yurdakul Aygörmez, "Hiçbir yapı üzerinde bulunduğu zeminden daha güvenilir, kuvvetli değildir. O yüzden bir yapıyla beraberinde zemini de incelemek gerekir. Zemin sıvılaşması dediğimiz olay, zemin tanecikleri arasındaki boşluk suyu basıncının fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Kum tanecikleri eğer içerisinde suya doygun kum tanecikleri varsa bunlar deprem etkisiyle, depremin oluşturduğu etkiye karşı bir tepki oluştururlar" diye konuştu.
#Yurdakul AygörmezAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), olası İstanbul depremi için en riskli 15 ilçeyi açıkladı. Zemin sıvılaşması riskine göre belirlenen ilçeler için Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yurdakul Aygörmez, "Hiçbir yapı üzerinde bulunduğu zeminden daha güvenilir, kuvvetli değildir. O yüzden bir yapıyla beraberinde zemini de incelemek gerekir. Zemin sıvılaşması dediğimiz olay, zemin tanecikleri arasındaki boşluk suyu basıncının fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Kum tanecikleri eğer içerisinde suya doygun kum tanecikleri varsa bunlar deprem etkisiyle, depremin oluşturduğu etkiye karşı bir tepki oluştururlar" diye konuştu.
#İstanbulÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Medya Ankara Temsilcileri Buluşması'nda konuştu. Bakan Özhaseki "Şu ana kadar 179 bin konutun ihalesi yapıldı, yüzde 90'ının inşaatı başladı. Cumhurbaşkanımız bu rakamın 390 bine çıkarılmasını istemiş, arkadaşlarımız çalışıyorlar. Başlanılan inşaatlar bir yıl içinde yapılacak" dedi. Bakan Özhaseki, Yerinde Dönüşüm kampanyasına 36 bin 825 kişinin başvurduğunu belirtti.
#Mehmet Özhasekiİstanbul’da beklenen depremle ilgili İBB tarafından yapılan çalışmalarda en çok riskli ilçeler belirlendi. Raporu değerlendiren Prof. Dr. Naci Görür, “İstanbul’da deprem gözetildiği zaman en fazla dikkat edilecek ilçeler; Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Fatih ve Zeytinburnu” dedi.
#Naci Görürİstanbul'da beklenen depremle ilgili İBB tarafından yapılan çalışmalarda en çok riskli yapının Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Esenyurt'a olduğu belirlendi. Raporu değerlendiren Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür , "İstanbul'da binaların yüzde 10'u çok ağır hasar alacak. Avrupa yakası, zemin itibarıyla, jeolojik formasyon itibariyle, deprem kaynağı ile olan ilişkisine göre, Asya yakasından daha fazla zarar görecek. İstanbul'da deprem gözetildiği zaman en fazla dikkat edilecek ilçeler arasında Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Tarihi Yarımada Fatih, Zeytinburnu. Çünkü bu bölgelerde zemin, göreceli olarak iyi durumda değil" dedi.
#Naci Görürİstanbul'da beklenen depremle ilgili İBB tarafından yapılan çalışmalarda en çok riskli yapının Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Esenyurt'a olduğu belirlendi. Raporu değerlendiren Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür , "İstanbul'da binaların yüzde 10'u çok ağır hasar alacak. Avrupa yakası, zemin itibarıyla, jeolojik formasyon itibariyle, deprem kaynağı ile olan ilişkisine göre, Asya yakasından daha fazla zarar görecek. İstanbul'da deprem gözetildiği zaman en fazla dikkat edilecek ilçeler arasında Büyükçekmece, Küçükçekmece, Esenyurt, Tarihi Yarımada Fatih, Zeytinburnu. Çünkü bu bölgelerde zemin, göreceli olarak iyi durumda değil" dedi.
#Naci GörürYaşadığımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından bilim dünyasından birçok değerli isimle görüştük. Hepsinin özellikle vurguladığı konu şu oldu: “Türkiye bir deprem ülkesidir ve hazırlığımızı buna göre yapmamız gerekir.” 12 Şubat tarihli Pazar ekimizde yayımlanan söyleşisinde de Prof. Dr. Naci Görür deprem riski taşıyan illeri açıklamıştı. Bu şehirlerden İstanbul, İzmir, Muğla, Çanakkale, Bingöl, Tekirdağ, Adana ve Bursa belediyelerinin başkanlarına ve ilgili birimlerine sorduk: “Olası bir depreme hazır mısınız, bu konuda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?”
#Depreme HazırlıkMuhtemel İstanbul depremine ilişkin açıklamalarda bulunarak riskli ilçeleri tek tek sıralayan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “İstanbul’da 7’den büyük bir deprem Marmara denizinin içerisinden geçen Kuzey Anadolu fayı üzerinde mutlaka olacak. Fatih, Zeytinburnu, Bağcılar, Güngören, Esenler, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar ve Silivri’ye doğru kesimler nispeten daha çürük zeminler var.” dedi.
#İstanbulCNN TÜRK Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul'daki riskli ilçe ve mahalleleri açıkladı. Prof. Dr. Ersoy, "Anadolu Yakası genel olarak sağlam bir zemine bir sahip ama içerisinde farklı alanlar var. Avrupa Yakası ise Haliç'ten itibaren kuzeye doğru olan ilçeler daha sağlam. Zemine iyileştirme yapılmadığı için yıkılan, devrilen binalar var. Mutlaka yapının zeminle barışık olması gerekir." dedi.
#DepremAFAD tarafından hazırlanan kırmızı eylem planı ile birlikte İstanbul’da meydana gelebilecek depremde yüksek risk yaşıyan ilçeler ve mahalleler belli oldu. Özellikle kalabalık nüfus yapısı ve tarihi eski yerleşim bölgelerinin fazla olması nedeniyle İstanbul’da birçok il ve mahallede deprem riski yüksek bulunuyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından yapılan çalışma ile birlikte deprem riski bulunan ilçe ve mahallelerin yanı sıra acil dönüşüm yapılması gereken ilçelere vurgu yapıldı. Bunun yanı sıra çalışmada Afet risk azaltma, amaç, hedef ve yapılacak eylemlerde yer alıyor. Peki İstanbul’da hangi ilçeler riskli? İşte, AFAD’ın hazırladığı “Kırmızı Eylem” Planına göre riskli ilçeler ve mahalleler
#AFAD Kırmızı EylemDepremde ilk kural riski azaltmak. İstanbul’da 1 milyon 200 bin konut var ve bunların yüzde 70’i depreme dayanıksız. Depremde çökeceği öngörülen yaklaşık 90 bin bina ya yıkılıp yeniden yapılacak ya da güçlendirilecek. Peki vatandaşın işi nasıl kolaylaştırılacak?
#Olası İstanbul DepremiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı’nda yaptığı sunumda, "Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliği kapsamında 405 bin afet konutunun yapımını başlattık. Bu kapsamda 83 bin köy evini de illerimizdeki tespitler çerçevesinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu çalışmaları büyük bir hassasiyetle; sahadaki zemin etüt ekiplerimizce hocalarımızla eş güdüm içinde onların görüşleriyle birlikte yapıyoruz. Yaklaşık 1 milyon yeni konutun yapımı ve 1 milyon konut amaçlı arsa tahsislerimizi de hesap ettiğinizde son 1 yıl içerisinde ülkemize 2 milyon yeni, sağlam ve güvenli konut kazandırmış olacağız. İstanbul’da bugüne kadar 695 bin konutun dönüşümünü sağladık. 93 bin konutun dönüşümün fiilen sahada devam ediyor." şeklinde konuştu.
#Bakan KurumBeylikdüzü deprem bölgesi mi, riskli mi, fay hattı durumu İstanbul'da yaşayan vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 39 ilçe için olası depremde risk tahminleri kitapçığı hazırladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2019 yılında hazırlanan Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığı ilçelerdeki deprem risk durumu ve nüfus bilgileri hakkında bilgi veriyor. Bu ilçeler arasında en çok merak edilenlerden biri de İstanbul Avrupa Yakası ilçesi Beylikdüzü deprem risk haritası oldu. Peki, Beylikdüzü deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İBB Beylikdüzü olası deprem riski raporu sorgulama bilgileri...
#Beylikdüzü Depremİstanbul deprem risk haritası uzman isim tarafından yorumlandı. Türkiye'de şubat ayı içerisinde birçok deprem hadisesi yaşandı. Prof. Dr. Şükrü Ersoy İstanbul'da depreme dayanıklı ilçeleri ve risk bölgesinde olan yerleri açıkladı. Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler tüm Türkiye’yi derinden sarsarken deprem riski içerisinde olan diğer bölgeler de harekete geçti. İstanbul depreme dayanıklı ilçeler ve bölgeleri de uzman isimler tarafından zaman zaman açıklanan konulardan birisi oldu. Özellikle İstanbul’un kalabalık ilçelerinden Esenyurt, Pendik, Küçükçekmece, Bağcılar ve Ümraniye gibi ilçelerinde oturanlar bölgenin depreme dayanıklı olup olmadığını merak ediyor. İşte İstanbul’un en riskli deprem bölgeleri…
#IstanbulBeylikdüzü deprem bölgesi mi, riskli mi, fay hattı durumu İstanbul'da yaşayan vatandaşların merak ettiği konular arasında yer alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliği ile 39 ilçe için olası depremde risk tahminleri kitapçığı hazırladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2019 yılında hazırlanan Olası Deprem Kayıp Tahminleri Kitapçığı ilçelerdeki deprem risk durumu ve nüfus bilgileri hakkında bilgi veriyor. Bu ilçeler arasında en çok merak edilenlerden biri de İstanbul Avrupa Yakası ilçesi Beylikdüzü deprem risk haritası oldu. Peki, Beylikdüzü deprem bölgesi mi, fay hattı geçiyor mu? İBB Beylikdüzü olası deprem riski raporu sorgulama bilgileri...
#Beylikdüzü Deprem