Hastalandığımızda kimi zaman bitki çaylarından, çorbalardan kimi zaman da ilaçlardan medet umar, hızla toparlanmaya çalışırız. Peki bu sadece insanlara özgü bir davranış mı? Yakın zamana kadar öyle zannediliyordu. Ancak son dönemde yapılan araştırmalar bunun tersini söylüyor. İşte okudukça şaşıracağınız birkaç örnek...
#YaşamBorsa İstanbul’da hisse senetlerine işlem vergisi geleceğine yönelik haberlerin yarattığı baskı sürüyor. Buna bayram tatilinin yaklaşmasıyla artan kâr realizasyonları da eklenince, BIST 100 endeksi 26 Nisan’dan bu yana ilk kez 10 bin puanın altına geriledi. Dün yeniden hareketlenen endeks daha sonra 10 bin puanın üzerine çıktı. Uzmanlar, endeksteki geri çekilmelerin yatırımcılar açısından alım fırsatı olabileceğini söylüyor.
#BorsaOkul çağındaki çocuklar ortalama iki öğünü evden uzakta yemek zorunda kalıyor. Aileden uzakta şekillenen beslenme modeli sağlıklı olmazsa okul başarısını da kötü yönde etkiliyor. Çocuklara sağlıklı beslenmeyi öğretmenin ilk kuralıysa sofraya ailece oturmak ve iyi bir diyetle onlara rol model olmaktan geçiyor.
#ÇocukBulmacalar başta olmak üzere bazen başında veya sonundaki harflere göre kelime araması yaparız. Sonu sız ile biten kelimeleri merak eden okurlar da olmaktadır. Peki, sonu sız ile biten kelimeler listesi nedir? - 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli sız ile biten kelimeler hangileridir sizler için derledik.
#EğitimYapılan kan testlerinde birçok değer ölçülür. Bu ölçülen değerlerin belirli bir aralıkta olması gerekmektedir. Yapılan kan testlerinden birisi de CRP 125 testidir. CRP testinin düşük veya yüksek çıkması bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Peki, CRP 125 nedir? v 125 değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere CRP 125 testi hakkında merak edilenleri detaylıca inceledik.
#CRP 125 NedirArda Güler, yeryüzünde 6 bin 688 gün geçirmiş. Dzeko ise 13 bin 612 günlük. Yani Dzeko, Arda’nın iki katından büyük. Dünya futbol tarihinde nadir görülen bir ikili izlenecek gibi. 37’lik Dzeko’nun artık 4-4-2 için daha uygun bir santrfor olduğunu düşünüyorum, gerek boyuyla-fiziğiyle, gerek aklıyla ve deneyimiyle yanındakini besleyerek yükseltebilecek bir isim.
#Edin DzekoKızım İpek tatlı severken oğlum Eren tuzlu lezzetlere bayılıyor. Birinin yediğine diğeri burun kıvırıyor. Siz de benzer süreçlerden geçiyorsanız öncelikle sakin olun ve bilin ki bu konuda yalnız değilsiniz. Daha anne karnından başlayan beslenmede rolü çok büyük olan annelere tavsiyelerimi anlatmak istedim bu hafta. Tüm annelerin Anneler Günü’nü kutluyorum.
#TuzluYazarımız Vedat Milor, restoran eleştirmenliğinde 20’nci yılını kutluyor. Ailesinin hikâyesinden soyadının anlamına, akademisyenlik günlerinden yurtdışı seyahatlerine, yeme-içme işlerini daha konuşulur hale getirdiği TV programından gastronomik bir otoriteye dönüşmesine; hayatının önemli dönemeçlerini ‘Buyurun Ziyafete’ adlı kitabında anlatan Milor’la konuştuk: “Mangalda pişmiş, çok güzel bir lüfer yerken ‘Bu Boğaz, bu deniz, bu koku, bu balık… Sadece bizde var. Dünya çapında bir mutfak yaratabiliriz’ diye düşünmüştüm fakat Türk mutfağı kötüye gitti. Üzülüyorum ama şaşırmıyorum da...”
#Vedat Milor"Sana bir çorba yapayım, sıcak sıcak iyi gelir..." Hangimiz özellikle kış aylarında hasta olduğumuzda bu sözü duymadık ki? Peki sıcak bir çorba içmek özellikle grip, soğuk algınlığı gibi mevsimsel hastalıkları atlatmakta gerçekten işimize yarıyor mu? Çok sık tüketilen tavuk suyu, mercimek, tarhana gibi çorbalar iyileşmemize yardımcı oluyor mu? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkSpor Toto Süper Lig'in 11. haftası geride kalırken Hürriyet yazarları Uğur Meleke, Güntekin Onay, Mehmet Arslan ve Fırat Aydınus, Futbol Konseyi'nde haftanın maçlarını ve olaylarını değerlendirdi.
#Süper LigKediler yemek yerken seçici davrandıkları için mama dışında bir besin vermek isterseniz araştırma yapmanız gerekir. Genelde etobur olarak bilinseler de vitamin ve mineral de almaları gerekir. Kedilerin enerjiyi daha çok proteinden aldıkları bilindiğinden protein içeren besinler vermek gerekir. Bu sayede enerji alırlar ve yaşamlarını daha iyi geçirebilirler. Kediye ne verilmesi gerektiği ve ishal kedilerin, iştahsız ya da yeni doğum yapan kedilerin ne ile beslenmesi gerektiği hakkında mera edilen tüm detaylar.
#KediAteş, normal hastalıklara karşı ortaya çıkan bir savunma mekanizmasıdır. Yani bir hastalığa karşı vücudu korumak için ortaya çıkar. Bazen de ortada herhangi bir hastalık bulunmaz. Çocuklarda ateş kaç olmalı ve neden çıkar sizler için derledik.
#ÇocukÇocuklarda yaşanan en büyük sorunlardan birisi iştahsızlıktır. İştahsız olan çocukların ebeveynleri bu konuda büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Çocuklarda düzenli bir iştahsızlık sorunu gözlemleniyor ise beslenme programında bazı değişiklikler yapılmalı ve iştah açıcı besinler verilmelidir. Peki, çocuklarda iştah açıcı besinler ve öneriler nelerdir? Çocuklarda iştahsızlık sorunu nasıl giderilir? Sizlere çocuklarda görülen iştahsızlık problemleri ile ilgili merak edilenleri detaylıca derledik.
Sıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#Çayİnsanların yaşamış oldukları rahatsızlıkların birçoğu stresten dolayı olmaktadır. Çünkü stres insanların hayatını kabusa çevirebilir. Bazı insanlar stresten dolayı kilo alırken bazıları ise kilo vermektedir. Yani sinir stresin herkeste ortaya çıkardığı etki farklı olabilir. Stres kilo verdirir mi aldırır mı? Sinir stres zayıflatır mı? İşte, sizler için merak edilenleri derlerdik.
İnsanlar için kilo almak veya vermek çok önemlidir. Çünkü zayıf olanlar kilo almaya çalışırken kilolu olanlarda zayıflamaya çalışmaktadır. Tabi neyin kilo verdirip aldırdığını bilmek gerekir. Özellikle ağlayarak kilo veren insanlar vardır. Ancak istisnai olarak ağlayıp da kilo alan kişiler bulunmaktadır. Ağlamak kilo aldırır mı verdirir mi sizler için derledik.
Birçok kişinin yaşadığı en önemli sorunlar içerisinde iştahsızlık gelir. Özellikle bunun altında oldukça fazla sayıda sebebin yattığını da ifade etmek mümkün. Peki, iştahsızlık neden olur? Aşırı iştahsızlık neyin belirtisidir? İştah açılması için ne yapmak gerekir tüm detayları ile derledik.
#İştahsızlık Neden OlurDünya serbest dalış rekortmeni milli sporcumuz Şahika Ercümen geçen ay Bahamalar’da düzenlenen ‘Vertical Blue Serbest Dalış Kupası’nda 90 metreye üç dakikada dalarak Türkiye rekoru kırdı. Bu başarının altında hem azim hikâyesi hem de kaderin bir cilvesi var. Çocukluğunu doğuştan gelen alerjik astım sebebiyle nefes alamadan geçiren Ercümen, özgürlüğü oksijensiz sular altında buluyor ve hayatı değişiyor... Ercümen ile hem çocukluğunu, eski günleri konuştuk hem de sular altının büyülü dünyasında yolculuk yaptık.
#Serbest Dalışİnsanların en sevimli dostlarının başında kediler gelmektedir. Kedilerin çok neşeli hayvanlar olduğu bilinmektedir. Ayrıca kedileri çocuklarda çok fazla sevmektedir. Bu yüzden evlerin birçoğunda kedi görmek mümkündür. Kediler neden kusar ve yemek yemez? Sarı ve beyaz şekilde kedilerin kusmasında yapılacaklar nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İştah veya iştahsızlığı net olarak tanımlamak kolay değildir. Annelerin büyük bir bölümü bebeğinin iştahsız olduğundan, zor veya az yemek yediğinden yakınır. Bir kişinin bir yiyeceği zevk alarak yemesi iştah, vücudun açlığa karşı yeterli ve etkin bir şekilde yanıt verememesi ise iştahsızlık olarak tanımlanır. Bebeğinizin iştahsız olmasını engellemek için;
#İştahsızlıkBursa'da Uludağ eteklerindeki ormanlık alanda cansız bedeni bulunan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli asistan doktor Mustafa Yalçın'ın (35) intihar etmeden önce yazdığı mektubun detayları ortaya çıktı. Yalçın'ın mektubunda meslektaşı kız arkadaşına, “Özge’m eşyalarımdan kurtul. Ben unutulmak isterim. Eve geldiğimde kedinin mamasını verdim. Fotoğraflarımıza baktım. Bağışla beni sevgilim” yazdığı görüldü. Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ise yaptığı açıklamada, "Süreci hassasiyetle takip ediyoruz” dedi.
#BursaÇocukların sağlıklı beslenmeleri tüm anne babaların özen gösterdiği konuların başında geliyor. Bu konu özellikle annelerin üzerinde büyük bir sorumluluğa dönüşebiliyor. Öyle ki iştahsız olduğu düşünülen çocuğun arkasında elde tabak dolaşmaktan, oyunlarla oyuncaklarla yemek yedirmeye kadar bir dizi yöntem deneniyor. Peki, çocuğunuz gerçekten iştahsız mı, çok mu yemek seçiyor ya da acıktığının farkına mı varmıyor?
#ÇocukAnne babaların çoğu çocuklarının az yemek yediklerinden ya da iştahsız olduklarından şikayet eder. Oysa, pratik önerilerle iştahsızlık problemi yaşayan çocukların dengeli beslenmeleri sağlanabilir. Peki yemek seçen, süt içmeyen, sebze sevmeyen çocuklara yaklaşım nasıl olmalı?
#Çocuk