İşsizlik maaşı, bazı nedenlerden dolayı iş akdi feshedilen çalışanların en çok araştırdığı konular arasında yer alır. İşsizlik ödemesi alabilmek için kanunlarla belirlenen bazı şartları yerine getirmek gerekir. İş akdi feshedilen vatandaşlar da işsizlik maaşı ödemesi hakkında istenen şartları, bunun için gerekli olan evrakları araştırıyor. İşsizlik fonu nedir, kaç ay alınır sizler için derledik.
#İşsizlik FonuKısa çalışma ödeneği ve işsizlik ödeneğinin ne zaman yatacağı son gelişmeler ile takip ediliyor. Mayıs ayına ilişkin kısa çalışma ve işsizlik ödeneği ödemeleri ile ilgili beklenen açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. Bakan Bilgin Kısa çalışma ödeneği ve işsizlik ödemelerinin yatırılacağı tarihi duyurdu. Ödemeler vatandaşların hesaplarına PTT ve banka hesapları üzerinden yatırılacak. Peki, kısa çalışma ödeneği ve işsizlik ödemeleri ne zaman yatacak? İşte, ayrıntılar.
#Kısa Çalışma ÖdeneğiCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay "Karadeniz'deki doğal gaz keşfi kaynaklı olarak yeni doğalgaz kontratlarında fiyatların daha rekabetçi yapılması ve 2023 yılında yerli doğalgazın kullanılmaya başlanacak olması, cari dengemizin uzun vadede kalıcı şekilde iyileşmesine önemli katkı yapacaktır" dedi. 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın sunumuyla başladı.
#Fuat Oktayİşsizlik sigortası uygulamasının başladığı Mart 2002'den bu yılın mayıs ayına kadar fonda biriken para 96 milyar liraya ulaştı. Giderler çıktıktan sonra her ay yaklaşık 700 milyon liranın eklendiği fonun, olağan işleyişiyle yıl sonunda 100 milyar lirayı aşması bekleniyor. Bu para Gürcistan'ın ekonomik büyüklüğünden fazla.
#İşsizlik ÖdemesiEkonomik krizin ortaya çıkardığı ’işsizlik faturası’nı babalar kadar, anneler de ödedi. Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’nün rakamlarına göre son bir yıl içerisinde 129 bin kadın işsiz kaldı. Aynı dönemde "aile içi şiddet" nedeniyle polise başvuran kadınların sayısında da artış oldu.
50 yıldır sürekli ülke gündemine gelen ancak bir türlü hayata geçemeyen işsizlik sigortası başlıyor. TBMM'nin ilgili kanunu 1999 yılı Ağustos ayında kabul etmesinin ardından 1 Haziran 2000'den beri sigortalılardan prim kesiliyor. 31 Ocak 2002'den itibaren 600 günlük primi ödenmiş çalışanlar hizmetten yararlanmaya başlayacaklar. Hürriyet İK Gazetesi Sosyal Güvenlik Uzmanı Burhanettin Demircioğlu 'işsizlik sigortası' ile ilgili bir rehber hazırladı. İşte en merak edilen sorular ve yanıtları.<br>
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında açıklamalarda bulundu. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in ölümü hakkında konuşan Bahçeli, "Dileğim Allah'ın gazabıyla cehennemde ebediyen yanmasıdır. Bu teröristin Türkiye'de gömüleceği bir toprak yoktur. Nerede Türkiye düşmanlığı yapmışsa orada çürüyüp gitmelidir" dedi. Terörün bir an önce son bulması gerektiğinin altını çizen Bahçeli, "Terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM’de DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın." ifadelerini kullandı.
#MHPİŞKUR’un İşgücü Uyum Programı (İUP), iş arayan bireylerin işgücü piyasasına daha hızlı adapte olmasını hedefleyen bir destek programıdır. Program, mesleki eğitimlerle birlikte kişisel gelişim ve iş sağlığı gibi konularda da eğitim sunuyor. Kadınlar, gençler, engelliler ve dezavantajlı gruplara yönelik olan bu programda katılımcılara günlük 566,73 TL ödeme yapılacak. Katılımcılar 140 gün boyunca eğitim alabilir ve program en fazla 10 ay sürebilecek. Öte yandan Bakan Işıkhan'dan İUP başvuruları hakkında açıklama geldi. Peki, İUP nedir? İşte, şartlar ve detaylar.
#İşgücü Uyum ProgramıİUP başvuruları, Bakan Işıkhan'ın açıklamasıyla gündeme geldi. Işıkhan yaptığı açıklamada, "Orta Vadeli Program (OVP) çerçevesinde hayata geçirdiğimiz İşgücü Uyum Programı (İUP) için başvurular başladı" dedi. İŞKUR İşgücü Uyum Programı (İUP), işsiz bireylerin işgücü piyasasına entegrasyonunu hızlandırmak amacıyla düzenlenen bir eğitim programıdır. Katılımcılara iş sağlığı ve güvenliği, finansal okuryazarlık, motivasyon gibi konularda eğitimler verilecek. Program ile kamu kurumları iş birliğiyle uygulanacak ve katılımcılara günlük 566,73 TL ödeme yapılacak. Hedef kitlesi arasında kadınlar, engelliler ve eski hükümlüler yer alacak. Program, en fazla 10 ay sürer ve katılımcılar 140 gün boyunca yararlanabilecek. Peki, İUP nedir? İŞKUR İşgücü Uyum Programı ile günlük 566 TL ödeme yapacak!
#İşgücü Uyum ProgramıKamuda işsizlere yönelik olarak yeni bir işgücü uyum programı başlatılıyor. Buna göre, eğitimini tamamlayan kişiler haftanın 3 günü, toplam 22 buçuk saat kamu kurumlarında çalışacak. İşgücü Uyum Programı katılımcılarına verilecek günlük cep harçlığı tutarı 566 TL olacak. Son bir aydır sigortalı olmayanlar başvuru yapabilecek.
#Cevdet YılmazHavaların geç de olsa ısınmasıyla birlikte tatil heyecanı da doruğa ulaşmaya başladı. Sadece çocuk ve gençler değil çalışanlar için de Almanya’da eyalet eyalet tatil ve dinlenme dönemi başlıyor. Peki ama tatildeyken gerçekten dinlenebiliyor musunuz? Örneğin plajda güneşlenirken birden patronunuz telefonla sizi aradığında ne yaparsınız? Ya da hiç beklenmedik ve ani bir şekilde hastalanırsanız, tatiliniz hiç kuşkusuz kursağınızda kalmaz mı? Bugünkü yazımızda, iş hukuku ve çalışma kuralları açısından tatil hakkında bilmeniz gereken beş konuya dikkatinizi çekmek istiyoruz:
#AlmanyaÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın şubat başında startını verdiği İş Pozitif projesinin dört aylık sonuçları sahada başarı yakalandığını gösterdi. Kadın istihdamını artırmak amacıyla başlatılan proje kapsamında dört ayda 176 bin kadın işe yerleşti. İmalat sektöründe faaliyet gösteren ve en az iki çalışanı olan işverenler programdan yararlanıyor ve istihdam ettikleri her bir kadın için 25 bin TL’ye kadar ücret, prim, vergi ödemesi yapılıyor.
#Çalışma Ve Sosyal Güvenlik BakanlığıResmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle kısa çalışma ödeneğinin şartları yeniden belirlendi. Düzenleme ile ödeneğin hak edilmesine yönelik şartlara açıklık getirildi. 2011’de çıkarılan yönetmelik yürürlükten kaldırılırken, yerine 14 maddelik yeni bir yönetmelik getirilmiş oldu. Peki yeni düzenlemede neler değişti? İşte madde madde kısa çalışma ödeneğindeki değişiklikler...
#Kısa Çalışma ÖdeneğiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ramazan ve Kurban bayramlarında ödediğimiz emekli ikramiyesi 2024 yılı itibariyle yüzde 50 artışla 3 bin liraya çıktı. Kurban Bayramı ikramiyesini 10-14 Haziran tarihleri arasında emeklilerimizin hesaplarına yatırıyoruz. Böylece tek kalemde emeklilerimize toplam 42 milyar tutarında bir ödeme yapmış olacağız" dedi.
#Kabine ToplantısıOKUYUCULARDAN sıklıkla aldığım sorular arasında, geçmişte SGK’ya yatırılan primlerin iade alınıp alınamayacağı geliyor. Emekli olamayan, emeklilik yaşı geçen, geçmişte kısa bir dönem sigortalı olup da bir daha çalışmayan, işyerini kapatanlar; primlerini almanın şartlarını merak ediyor. Sosyal güvenlik sistemi bu kişilere toplu prim iadesi alma hakkı tanıyor, ancak bunun da şartları var. İşte, o şartlar...
#SGKÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Nasıl emeklilerimizin refahını artıracak en iyi ve en yeni uygulamaları bugüne kadar hayata geçirdiysek, bundan sonra da aynı şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız bugün ifade etti. Temmuz ayında emekli aylıklarını tekrar masaya yatıracağız" dedi.
#Vedat Işıkhan