Sosyal mesafeyi korumak artık herkesin en önemli önceliği. İnsan yoğunluğunun yüksek olduğu ofis, okul gibi kapalı alanlara dönüş başladıkça kurumların çözüm arayışları da arttı. Son teknoloji ise, bu yoğunluğu organize edip kalabalıkların önüne geçiyor.
#KoronavirüsKoronavirüs salgınıyla birlikte teknoloji hayatımızda daha önemli bir rol oynamaya başladı. Video konferans uygulamaları başta olmak üzere pek çok çözüm, vazgeçilmezimiz olurken diğer yandan toplumsal hayatı korumaya odaklı teknolojiler de gün geçtikçe önem kazanıyor.
#SensormaticAlışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği'ne göre 2019 Temmuz ayı itibarıyla Türkiye'de toplam 432 alışveriş merkezi bulunuyor. Bu sayının 2021 yılında 469'u bulması bekleniyor. Her gün milyonlarca kişinin sadece alışveriş yapmak değil aynı zamanda sosyalleşmek için geldiği ve alışverişten eğlenceye kadar birçok faaliyetin gerçekleştiği alışveriş merkezleri, yangın, hırsızlık ve toplumsal olaylar gibi çeşitli istenmeyen risklerle de karşı karşıya kalıyor. Bu nedenle yeni nesil akıllı güvenlik teknolojilerinin de AVM'lerde bulunması hayati bir önem taşıyor.
#AvmEndüstriyel tesislerin nitelik ve kapsamları, zorlu güvenlik süreçlerini beraberinde getiriyor. Bu sınıftaki yapılar akla ilk olarak fabrika ve üretim tesislerini getirse de depolama, dağıtım, arıtma gibi farklı konularda hizmet veren tesislerin de bu kapsamda değerlendirilmesi gerekiyor.
#SensormaticDünyada perakende hırsızlığı 2016’da rekora koşuyor. 2015’te 123 milyar dolar olan dünya perakende hırsızlığının 2016’da 150 milyar doları bulması bekleniyor. Sensormatic Güvenlik Hizmetleri’nin verilerine göre bu rakam Türkiye’de 2.1 milyar dolardan yüzde 25’lik artışla 2.5 milyar dolara çıkacak. Mağaza ve süpermarketlerde en çok çalınan ürünler ise kazak ve et ürünleri.
#Sensormatic Güvenlik HizmetleriTürkiye’de yaklaşık 5 milyar lira pazar büyüklüğüne sahip olan özel güvenlik sektörünün önde gelen kuruluşlarından Sensormatic Güvenlik Hizmetleri, sektörün bir diğer İspanyol oyuncusu Securitas ile Türkiye’de ortak bir şirket kuruyor.
Çoğunlukla ‘kayıp’ olarak adlandırılan mağazalarda ürünlerin çalınması perakende sektöründe yüzde 2-3’e kadar normal kabul ediliyor. Global Perakende Hırsızlık Barometresi’ne göre 2008 yılında Türkiye’de yüzde 1.57 olan kayıp oranı 2009’da yüzde 1.67’ye çıktı. Kayıpların toplamı 1.5 milyar Euro’ya ulaşırken, Türkiye 2009’da hırsızlık oranı en çok artan 4’üncü ülke oldu.
Bu yıl 72’ncisi düzenlenen Uluslararası Film Festivali Berlinale’nin Panaroma bölümünde gösterilen yönetmen Cem Kaya’nın üçüncü belgesel filmi ‘Aşk, Mark, Ölüm’ Almanya’ya 1961 yılında başlayan işçi göçünün tarihini bir anlamda müzikal açıdan anlatıyor. Belgeselde, ‘Köln Bülbülü’ olarak bilinen Yüksel Özkasap, geçtiğimiz yıllarda vefat eden Berlinli sanatçı Hatay Engin, 1981’de Almanya’ya siyasi sürgün olarak gelen ve kurduğu ‘Die Kanaken’ adlı grubuyla Almanca albüm yaparak konserler veren Cem Karaca, Aşık Metin Türköz, bağlama virtüözü İsmet Topçu gibi birçok sanatçı yer alıyor. Kaya ile belgesel filmin hikâyesi ve gurbetçilerin müzikleri üzerine konuştuk...
#Uluslararası Film Festivali BerlinaleEsengül, 1979’da öldüğünde henüz 24 yaşındaydı. Kısa bir hayatın ardında uzun ve karmaşık bir hikaye ile bir dolu eser bıraktı. Duru bir su gibi akan sesi ve hüzünlü melodileri vardı. Uzelli plakçılık şirketi geçtiğimiz hafta 1970’li yılların ikinci yarısına damgasını vuran bu şöhretli sesin ‘Beterin Beteri Var’ adlı albümünü yayınladı. Uzelli’nin binlerce albümlük arşivini yeniden yayınlama amacıyla hazırladığı Esengül albümünde 13 parça var. Kulakları o dönemde güzel seslere açık olan herkesin bildiği bu parçalar, sizi 25 yıl öncesine götürecek.