Yüzyılın salgın hastalığı Covid-19 nedeniyle olağanüstü günlerden geçtiğimiz bu süreçte, öğrencilerin sınıfta dikkat etmesi gereken kurallar da kritik önem taşıyor. Örneğin; kalemi ağıza götürmek, farkında olmadan elini yüzüne, gözüne sürmek, hatta arkadaşlarıyla yiyecek ya da okul araç gereçlerini masumane paylaşmak bile bulaş riskini artırabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hacer Kuzu Okur, pandemi sürecinde Covid-19 riskine ve kış hastalıklarına karşı çocuklara mutlaka anlatılması gereken önlemlerle ilgili önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Covid-19Maskelerin, belli mikroskobik delikler içerdiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Yağmurdan ya da nemden dolayı maske ıslanmış ise özelliğini kaybeder. Maske ıslanırsa mikroskobik delikler büyüyor, bazı yerlerde iplikçikler birbirine yapışıyor. Oradan damlacıkların girmesi kolaylaşıyor” dedi.
#Gizem KARADAĞ-Celal ATALAY/DHAÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, bazı vatandaşların, serinlik vermesi amacıyla maskeyi ıslattıklarını belirterek, bu tip müdahalelerin maskelerin etkinliğini azalttığını, mikroorganizma ve bakterilerin kolay yerleşmesine ortam sağladığını kaydetti. Prof. Dr. Taşova, "Buzluğa da koyuyorlar, keşke işe yarıyor olsa" dedi.
#AdanaYüzyıllardır soğuk havada ıslak saçla dışarı çıkmanın bizi hasta edeceği inancı hâkim ancak uzmanlar soğuk algınlığına ıslak saçın değil virüslerin neden olduğunu söylüyor. Fakat bu demek değil ki ıslak saçla soğuğa dışarı çıkmak bize bir şey yapmaz. Islak saçla kalmak ya da soğuya çıkmak migren, sinüzit hatta yüz felcine bile zemin hazırlayabilir
#SağlıkBüyükleri tarafından ‘Islak saçla dışarı çıkma, hasta olursun’ diye uyarılmayan yoktur herhalde. Halbuki nezle, grip ve Covid-19 gibi solunum yolu hastalıklarına soğuk değil, virüsler ya da bakteriler neden olur. Dolayısıyla saçlarımız ıslakken dışarı çıkıp hasta olacağımız fikri kulağa pek mantıklı gelmiyor. Ancak uzmanlar bu uyarıların bir haklılık payı olduğunu söylüyor. Peki nasıl? İşte cevabı...
#SağlıkKargo poşetlerine kimyasal atık muamelesi yaptığımız, marketten aldıklarımızı tek tek yıkadığımız zamanlar daha dün gibi. Son günlerde koronavirüse yakalananların sayısında yine bir artış görülse de artık pandemi dönemindeki alışkanlıklarımızın çoğunu sürdürmüyoruz. 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü sebebiyle 100 kişiye hangi alışkanlıkları hâlâ önemsediklerini, hangilerini unuttuklarını sorduk. Gördük ki pandemi birçoğumuzda derin iz bırakmış.
#Hazan AKÖZ IŞIKTürkçe alfabesinde yer alan harflerin bir araya gelmesiyle oluşturduğu kelimelerden meydana gelir. Bu kelimeler cümle kurmamızda bize yardımcı olur. Kelimeleri oluşturan Türk alfabesi ise tam olarak 29 harften meydana gelir. Bu harfler ünlü ve ünsüz harfler olmak üzere kategorilere ayrılır. Aynı zamanda harflerin alfabede belirli bir sıralaması vardır. Örneğin A harfi alfabenin ilk sırasında yer alır ve ünlü bir harftir. S harfi olan kelimeleri, içerisinde S harfi olan kelimelerin listesini 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 harfli olmak üzere derledik.
#HarfHerkes saçlarının canlı, parlak ve güçlü görünmesini ister. Ancak özellikle sıcaklıklarının arttığı yaz dönemlerinde aşırı güneş, saçların zayıflayıp kurumasına neden olabiliyor. Bir de bunun üzerine havuz veya deniz suyu ile temas eden saçlar daha yıpranıyor. Hatta vitaminsiz bile kalabiliyor. Bu nedenle yaz mevsiminde de saç bakımına dikkat etmek gerekiyor. Peki, yaz aylarında saç sağlığı nasıl korunabilir?
#SaçSağlık Bakanlığı, deprem bölgesindeki çadırlara kurulan sobalarla ilgili, “Çadırın büyüklüğüne bağlı olarak en az bir metre güvenli alan oluşturulmalı. Sobaya yakın bölgede uyunmamalı. Çocuklar asla yalnız bırakılmamalı” uyarısı yaptı.
#Sağlık BakanlığıPek çok kişi depremin yıktığı şehirlere gidip destek olmak istiyor. Ama yardım etmeyi planlarken oradakilere yük olmamak gerekiyor. Medyadan fikir sahibi olunsa da afet bölgesinde zannedildiğinden daha zor şartlarla karşılaşılabiliyor. Sahadaki deneyimlerimizden yola çıkarak bir liste hazırladık...
#DepremTrabzon Havalimanı'nda 5 yıl önce, Boeing 737-800 tipi yolcu uçağının iniş sırasında kontrolden çıkıp, denize 25 metre kala yamaca saplandığı, 2 pilotu hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığı kazaya ilişkin soruşturmada yolcuların ifadelerine DHA ulaştı. Yolculardan İ.A., "Bir anda uçağın burnu yere vurdu. Uçaktan atlayarak çıktım. Psikiyatra giderek tedavi oldum; anksiyete bozukluğu tanısı konuldu" derken, A.Ş.K. ise "Tahliyelerin olacağı arka kapıya yöneldim; çok korkmuştum, öleceğimi sandım" ifadelerini kullandı.
#TRABZONSıcak ve nemli havalar sadece bizi değil tüylü dostlarımızı da bunaltıyor. Onları rahat ettirip sağlıklı kalmalarını sağlamaksa bize düşüyor. Levent Veteriner Polikliniği’nden veteriner hekim Yeter Öcal ile konuşup evde, sokakta, yolculukta ve tatilde işe yarayacak bir öneri listesi hazırladık.
#Evcil HayvanlarSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, sonbaharda beklenen dalganın biraz erken geldiğini belirterek, "Yeni varyantlara karşı geliştirilecek aşıyı beklemek bu aşamada akılcı değil. Ulaşılabilir en iyi aşı, bağışıklığı en iyi sağlayacak aşıdır. Lütfen hatırlatma dozlarımızı yaptıralım" dedi.
#İzmirAfrika üzerinden Türkiye'ye toz taşınımı geliyor. Özellikle bugün etkili olacak toz savrulması, batı ve iç kesimlerinde görülecek. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, canlı yayında toz taşınımı uyarısında bulundu ve özellikle bugünkü yağışların çamur şeklinde gerçekleşeceğini söyledi. Prof. Dr. Şen, Sahra Çölü tozunun zararlarına dikkat çekti ve maskesiz dışarı çıkılmamasının altını çizdi. Öte yandan, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AFAD'dan da Afrika üzerinden gelecek çöl tozuna karşı önemli uyarılar yapıldı. İşte detaylar...
#Toz TaşınımıSurvivor'la çıkış yapan Aleyna Kalaycıoğlu, hurriyet.com.tr'de Ferit Ömeroğlu'nun konuğu oldu. Yarışmaya dair adanın yarısı ile anlaşamadığını söyleyen Kalaycıoğlu, "İlişki konusunda gamsız olduğunu düşünüyor musun?" sorusuna "İlişki de değil ama sonrasında evet bence herkes ilişki sonrası gamsız olmalı" yanıtını verdi.
#Aleyna KalaycıoğluBakteri ve parazitlerin doğrudan kana karışmasıyla ortaya çıkan enfeksiyonel rahatsızlıklara bulaşıcı hastalık denir. Bu hastalıkların %80'i insansan insan hava ve doğrudan temas yoluyla bulaşır. Enfeksiyöz adıyla da bilinen bulaşıcı hastalıklar sadece belli bir alanda sınırlı ise epidemi, tüm dünyayı etkisi altına aldıysa pandemi olarak nitelendirilir. Bulaşıcı hastalıklar nelerdir ve genel özellikleri nasıldır? Bulaşıcı hastalıklardan korunma yolları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#SağlıkOmikron’la birlikte vaka sayıları arttı, yaklaşan yarıyıl tatili öncesi velilere ve öğrencilere Bilim Kurulu üyelerinden çok kritik öneriler geldi. Prof. Dr. Sema Turan, Prof. Dr. Tevfik Özlü ve Prof. Dr. Alper Şener, tatilin zehir olmaması için nelere dikkat edilmesi, nelerin yapılmaması gerektiğini Hürriyet’e 10 maddede sıraladı...
#Yarıyıl Tatili47. Pantene Altın Kelebek Ödülleri, yarın akşam düzenlenecek törenle sahiplerini bulacak. Ev sahipliğini Demet Özdemir’in yapacağı gecede ‘Yıldızı Parlayanlar’ kategorisinde Melis Sezen, Cemre Baysel ve Ahsen Eroğlu ödül alacak. Bu dört güzeli geceye Pantene Saç Stilisti Önder Tiryaki hazırlayacak. Tiryaki ile tören heyecanını ve kırmızı halıda güzelliğin inceliklerini konuştuk...
#Önder TiryakiSaçlarına önem veren kadınların uyguladığı saç maskelerinden biri pirinç suyudur. Daha gür, parlak, güçlü ve uzun saçlara sahip olmak isteyen herkes pirinç suyu ile saç bakımı yapabilmektedir. Sizler için pirinç suyu nasıl yapılır, pirinç suyu ne işe yarar pirinç suyu saçan nasıl uygulanır, pirinç suyunun faydaları nelerdir, pirinç suyu saçı ne kadar uzatır detayları ile derledik.
#Pirinç Suyu