Çocukluğumuzda arkadaşlarımız ile birlikte oynadığımız, gülüp eğlendiğimiz oyunların anılarımızda ve yaşantımızda ayrı önemi var. Bu oyunlar arasında asla unutamadığımız ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunabildiğimiz isim, şehir, hayvan oyunu da var. Bu oyunu yakından öğrenmek için i harfi ile başlayan hayvan, şehir, ülke, isim, eşya, bitki, çiçek, meyve, kuş ve ünlü (artist) isimlerini derledik.
#İ Harfi İle Başlayan İsimlerZeytin meyvesi ve o meyveden çıkan yağ bizim için sağlıklı ve lezzetli bir besinken birçok canlı için hayati önem taşıyor. Zeytinliklerin kapladığı alanları kullanan canlılar saymakla bitmiyor. Doğa Derneği’nin ‘Zeytinime Dokunma’ kampanyası için hazırladığı posterden yola çıktık, bu canlılardan bazılarını size daha yakından tanıtalım istedik.
#Zeytinime DokunmaDoğa Koruma Merkezi’nin Tarım ve Orman Bakanlığı’yla yürüttüğü ‘Geleceğin Tarımı Projesi’nde yollar baykuşlara çıktı. Konya çiftçisinin büyük derdi, zararlı kemirgenlerle mücadelede çözüm, avcılıkta usta bu kuşlar oldu. Çünkü bir peçeli baykuş yılda 1000’den çok fare yok ediyor.
#Doğa Koruma MerkeziBaşkent’te yaşıyorsunuz. Öyle çok uzaklara gitmenize gerek kalmadan, şehrin en uzak semtine bile en fazla yarım saatlik bir mesafede, bir göl kıyısında hafta sonunuzu geçirmek istemez misiniz? Düşünün, bu kadar kısa ve neredeyse yanı başınızda sayılabilecek bir mesafede bir gölün kenarındasınız. Etrafınızı saran yamaçlarda çam ağaçlarının yaydığı oksijenle ciğerlerinize, çayınızı ya da kahvenizi içerken midenize, kuşları ve manzarayı seyrederken ruhunuza ve gözünüze bayram yaptırmak istemez misiniz? Deniz kenarını aratmayacak bir göl kıyısında saatlerce yürümek, mütevazı bir büfede ekmek arası ızgara balık ya da köfte yemek hoşunuza gitmez mi?
#Eymir GölüKuşlara merakı 12 yaşında başladı. Memleket semalarında kanat çırpan 483 kuş türünün 432’sini görüp 430 türü fotoğraflayarak Türkiye’de en fazla kuş türünü gören ve belgeleyen kişi oldu. Artık kuşların peşinde dünyayı dolaşıyor, kimsenin gitmediği yerlere gidiyor, “Bulunamaz, görülemez” deneni buluyor. Bu yüzden ona ‘Kuş Dedektifi’ diyorlar. Şimdiye kadar 60’a yakın ülkede 3000’in üzerinde kuşu gözlemledi ve görüntüledi. Emin Yoğurtçuoğlu ile kuşçuluğu ve kuşların gözünden dünyanın ve Anadolu’nun gidişatını konuştuk.
#Emin YoğurtçuoğluKaçkarlar’da rengârenk kelebekler, Toroslar’da alageyik, Urfa’da kamuflaj ustası çizgili ishakkuşu, Aladağlar’da ters lale... Bu efsane canlıları görmek için her yıl yurtiçi ve yurtdışından binlerce insan Türkiye sınırları içinde koşturuyor. Güzellikleri ve özellikleriyle aklınızı başınızdan alacak bu canlıların peşinden giderek Türkiye’nin en güzel doğal alanlarını keşfetmiş ve yeni dostluklar edinmiş olacaksınız. Doğada huzur bulmak için şimdi yollara düşme zamanı.
#BeyşehirBir zamanlar Fırat boyunca özgürce uçuyordu. Şimdilerdeyse bir parka sığınmış durumda. Çünkü yaşayabildiği tek ağaç olan fıratkavağı yok olmanın eşiğinde. Çizgili ishakkuşu’nun geleceği bu yıl yeniden dikilmeye başlayan fidanların tutmasına bağlı.
#Çizgili İshakkuşuÇocukluğumuzda yaptığımız resimlere benziyor Osmaniye’deki Kırmıtlı Kuş Cenneti. Bir kasaba, yanında nehir, arkada Amanos Dağları, dağlardan doğan güneş ve kuşlar. Yaşar Kemal’in köyü Hemite’ye çok yakın olan kuş cenneti 3 yıl önce belediye başkanının amatörce çektiği yalıçapkını fotoğrafları sayesinde keşfedildi.