İshak Paşa kimdir? soruları Mehmed Bir Cihan dizisiyle yeniden gündeme geldi. Fatih Sultan Mehmed döneminde yaşayan, son yıllarını Selanik’te geçiren İshak Paşa'yı dizise Kaan Çakır canlandırıyor. İşte Osmanlı’nın önemli devlet adamlarından İshak Paşa’nın hayatı!
#İshak Paşa"Hayattaki akraba, dost ve çalışma arkadaşlarıma veda ediyorum.”... Bu cümle bugün 4 bin 658 takipçisi olan Can Kıraç’ın sosyal medya sayfasındaki veda mesajından. Türk sanayisinin ‘duayen profesyonel’ olarak nitelendirdiği Can Kıraç, 97 yaşında hayata veda etti.
#Can KıraçTürkiye'ye adanmış bir ömür yaşadı. Türk sanayisinin gelişmesi için canla başla mücadele etti. Büyük sanayici, duayen iş insanı Erdoğan Demirören, 6 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Onu saygıyla anıyoruz.
#Erdoğan DemirörenTürkiye'ye adanmış bir ömür yaşadı. Türk sanayisinin gelişmesi için canla başla mücadele etti. Büyük sanayici, duayen iş insanı Erdoğan Demirören, 6 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Onu saygıyla anıyoruz.
#Erdoğan Demirörenİngiltere merkezli seyahat dergisi Time Out, ‘Dünyanın en havalı 40 semtini’ listeledi. Komşuluğun ve kültürel yapının hâlâ korunduğu bölgelerin yer aldığı seçkide, ülkemizden de İstanbul’un Bebek semti yer aldı. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’nin en havalı semtleri hangileri?’ diye sorduk. 5 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 8 adresi önerdiler...
#RotaTürkiye'ye adanmış bir ömür yaşadı. Türk sanayisinin gelişmesi için canla başla mücadele etti. Büyük sanayici, duayen iş insanı Erdoğan Demirören, 5 yıl önce bugün aramızdan ayrıldı. Onu saygıyla anıyoruz.
#Erdoğan DemirörenBinlerce yıllık geçmişiyle pek çok kültürün bir arada yaşadığı, her birinin ayrı iz bıraktığı Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu coğrafyasında keşfedilmeyi bekleyen onlarca güzellik var. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Bu bölgelerimizde mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk; 12 şehirden insanlık tarihini değiştiren antik kentlerden tutun da manastırlar, tarihi camiler ve buzul dağlarına kadar birbirinden harika 12 adresi önerdiler.
#RotaBarbaroslar Oruç Reis'in hayatı, dizinin son bölümü ile yeniden gündeme geldi. Ünlü oyuncu Engin Altan Düzyatan'ın hayat verdiği Oruç Reis'iin dizide tuzağa düşerek ağır yaralanması ekranlara damga vurdu. Tarihi bilgilere göre Akdeniz’de efsanevî bir şöhret kazanan Oruç Reis, Cezayir’de Türk hâkimiyetinin temellerini atmış, Kuzey Afrika’da Hristiyan istilâsına karşı koyarak İslâm’ın bölgede tutunmasını sağlamıştır. Peki, Barbaroslar Oruç Reis ne zaman öldü? Engin Altan Düzyatan Barbaroslar dizisinden ayrıldı mı? İşte, o konular hakkında bilgiler.
#Oruç ReisOruç Reis’in ölümü ve hayatı ile ilgili bilgiler araştırılıyor. Barbaroslar Akdeniz’in Kılıcı izleyicileri yeni bölüm fragmanının ardından araştırmalarını hızlandırdılar. Fragmanda Oruç Reis’in vurulduğu görülüyor. Peki, Oruç Reis kimdir, ne zaman ve nasıl öldü?
#Oruç ReisOruç Reis’in kolunu nasıl kaybettiği merak edilen konulardan biri oldu. Barbaroslar Akdeniz’in Kılıcı izleyicileri her hafta Perşembe akşamlarını sabırsızlıkla bekliyorlar. Engin Altan Düzyatan’ın hayat verdiği Oruç Reis’in hayatı ve ölümü araştırılmaya başlandı. Peki, Oruç Reis kolunu nasıl kaybetti, nasıl öldü?
#Oruç ReisOnu 20 yıldır izliyoruz. Hep farklı rollerin adamı oldu. İşleri konuşuldu, çok izlendi; kadınlar ona bayıldı. Yaptığı seslendirmelerle, karizmatik sesini hafızamıza kazıdı. Şimdilerde içinde bulunduğu dönemi “Bambaşka bir varoluşa geçtiğim çok güzel yıllar” olarak anlatıyor. Engin Altan Düzyatan’la buluştuk; projelerini, evliliğini, çocuklarını ve hayatını konuştuk: “Sorgulamadığım hiçbir şey yok. Klasik ezberci bir yapıda değilim.”
#Engin Altan DüzyatanTRT Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Eren, TRT 1’in yeni yayın döneminde ekrana getireceği yapımlarla ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşımla izleyiciye müjdeyi verdi. Eren yaptığı paylaşımda, “Yeni sezonda birbirinden kaliteli yapımlar yine TRT ekranlarında olacak. Barbaros’tan Sultan Alparslan’a, Mevlânâ’dan Hacı Bayram-ı Veli’ye, Trablusgarp Savaşı’ndan Mehmet Akif Ersoy’un hayatına özenle hazırlanmış güçlü yapımlar TRT 1’de yayınlanacak” ifadelerini kullandı.
#TozkoparanAnayasa Mahkemesinin (AYM), "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" metnine imza atan 10 akademisyenin "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan cezalandırıldıkları gerekçesiyle yaptıkları bireysel başvuruda "hak ihlali" kararı vermesine ilişkin 1071 akademisyen karşı bildiri imzaladı.
#BildiriKanal D’nin yeni dizisi Mehmed Bir Cihan Fatihi hem oyuncu kadrosu hem de tanıtımlarıyla büyük bir ilgi gördü. Çağ Açan Hükümdar olarak anılan Fatih Sultan Mehmet’in hayatından esinlenilen Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin oyuncu kadrosunda usta isimler yer alıyor. Peki Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisi oyuncuları kimler? İşte tarihi dizinin kadrosu ve karakterleri!
#Mehmed Bir Cihan FatihiMehmed Bir Cihan Fatihi oyuncuları ile izleyenleri büyüleyecek. Kenan İmirzalıoğlu'nun Fatih Sultan Mehmed'i canlandıracağı dizide, Çetin Tekindor ve Gürkan Uygun gibi önemli isimler yer alacak. Mehmed Bir Cihan Fatihi, oyuncuları kadar elbette konusu ile de ekranlara kilitleyen yapımlar arasında yer alacak. Peki, tarihe yön veren İstanbul'un fethinin konu alınacağı Mehmed Bir Cihan fatihi oyuncu kadrosu arasında başka kimler yer alacak? İşte, dizisinin tüm oyuncuları
#Mehmet Bir Cihan Fatihi‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari Eser