2025-2027 döneminde istihdam yıllık ortalama 758 bin kişi artacak. Bu da üç yılda 2.2 milyondan fazla kişiye yeni istihdam yaratılacağı anlamına geliyor. Hedefin gerçekleşebilmesi için kamu, düzenleyeceği bazı programlarla özel sektörün eleman bulmasına destek olacak. Üstelik programlara katılanlara da asgari ücret kadar maaş ödenecek. Bugüne kadar düzenlenen istihdam programlarına 2025’te yenileri de eklenecek. Peki, programlara kimler katılacak, istihdama etkisi ne olacak?
#İşgücüTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu "Çalışanlarımızın alacakları net ücretleri artırabilmemiz için gelir vergisi basamakları ve oranlarıyla prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesini talep ediyoruz" dedi.
#Rifat HisarcıklıoğluİTO Başkanı Şekib Avdagiç "İşverenden kaynaklanmayan herhangi bir sebeple sigortalının işten ayrılması gibi istisnai hallerde, sağlanan istihdam teşvik ve desteklerinin geri alınmaması iş dünyasının beklentileri arasında" dedi.
#Şekib AvdagiçTürk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği 'Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak' başlıklı etkinliğin protokol konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, program sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Öte yandan Bakan Tekin, konuşmasında "Tekin, “Türkiye’nin her bölgesinde mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamını kolaylaştırmak için ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz. Bunlar dışında da sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını giderecek her türlü öneriye de açık olduğumuzu açıkça ifade etmek isterim” dedi.
#Yusuf TekinCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dört yıllık Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi ile ilgili genelgenin yürürlüğe girdiğini duyurdu. Genelgede yer alan eylem planına göre Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında bir ‘sosyal etki fonu’ kuruluyor. Ayrıca ‘sosyal etki tahvilleri’ ve ‘mavi bonolar’ı kullananlara da teşvik verilecek.
#Cevdet YılmazÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, meslek lisesi mezunlarının kendi alanlarında İşbaşı Eğitim Programı’na katılmaları halinde alacakları ücretlerin günlük 654 liradan 850 liraya yükseleceğini açıkladı. Bakan Işıkhan, “Gençlere asgari ücretten yüzde 30 daha fazla tutarda cep harçlığı veriyoruz” dedi.
#Vedat IşıkhanÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Nisan 2024 dönemi itibarıyla istihdam sayımızı 32,6 milyon kişi ile rekor seviyeye çıkardık. Yine aynı dönemde istihdam oranını yüzde 49,5’e, iş gücüne katılım oranını ise yüzde 54,2’ye yükselttik" dedi.
#Vedat IşıkhanÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, “İşbaşı eğitim programları için istihdam edilmesi gereken katılımcı sayısı taahhüdünü yüzde 70’ten yüzde 60’a, düşürerek, işverenlerimizin bu programlardan daha fazla yararlanmasının önünü açıyoruz” dedi.
#Vedat IşıkhanManpower’ın araştırması Türkiye’de 2024’te yetenek açığının boyutlarını gösteriyor. Sanayiciler ise yetenek açığından en çok etkilenenler. Örnek projelerle soruna çözüm arıyorlar. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Gençlere sanayiyi sevdirmek boynumunuz borcu” deyip yarışmalar düzenliyor. İSO Başkanı Bahçıvan ise 150 üye işinsanıyla meslek liselerine sahip çıktıklarını söylüyor. Görünen o ki 2024’te bu örnekler daha da artacak...
#İnsan KaynaklarıGeçen yazımda, 2024-2026 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da, istihdamın artırılması konusunda atılacak adımların neredeyse büyük bir bölümünü mesleki eğitim ve ara eleman konusunun oluşturduğuna değinerek, istihdamı artırmanın tek yolunun da mesleki eğitimden, meslek okullarından geçtiğini vurgulamıştım.
#Orta Vadeli ProgramCumhurbaşkanı Yardımcı Fuat Oktay yaptığı açıklamada, "Bu ülkeyi ‘yedili maşa’ siyasetine teslim etmeyeceğiz. Bu ülkenin ‘yedili maşa’ eliyle dış mihraklara, Kandil’e, Pensilvanya’ya yedirilmesine asla ama asla müsaade etmeyeceğiz." ifadelerini kullandı.
#Fuat OktayTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Bakanlığımıza kazandırdığımız ve önümüzdeki dönemde kazandıracağımız genç çalışanlarımız ile genç çiftçilerimizi geleceğimizin teminatı olarak görmekteyiz. Gençleri tarımsal üretimin her aşamasında daha fazla görmek istiyoruz" dedi.
#Vahit KirişciKDV yani Katma Değer Vergisi'nin, ülkemizde ilk olarak 1985 tarihinde uygulanmaya başlanan bir vergi çeşididir. KDV, günlük hayatta satın aldığınız hemen hemen tüm mal ya da hizmetlerin toplam tutarına eklenen bir vergi türüdür. Bu ekleme ise, farklı yüzde oranlarına göre hesaplanır. Ülkemizde uygulanmış olan 3 farklı KDV oranı bulunur. Bunlar ise, %1, %8 ve olarak bilinir. KDV'den matrah nasıl hesaplanır sizler için derledik.
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, önümüzdeki eğitim öğretim yılında sayıları 146’ya çıkarılacak tarım alanı bulunan meslek liselerinin, ürettiği ürünleri uygun fiyatla vatandaşla buluşacağını söyledi. Ayrıca meslek liselerinin günlük 1 milyon ekmek üretimi yapacağını ve liselerin satış büfelerinde vatandaşların düşük fiyatla ekmek almasını sağlayacaklarını ifade etti.
#Meslek LiseleriÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Çalışanların enflasyon karşısındaki kayıplarını giderecek çalışmalar hep önümüzde. Temmuzda da yapacağımız düzenlemeler var. Emekli maaşlarını, kamu çalışanlarının özlük haklarını düzenleyen çalışmaları tamamlamak üzereyiz. 3600 ek göstergede de son aşamadayız, ay sonunda açıklanacak” dedi.
#Vedat BilginKabine Toplantısı kararları, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Beştepe'de yapılacak toplantının ardından belli olacak. İki haftalık aranın ardından yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde Türkiye'nin iç ve dış gündemi ile ekonomiye dair gelişmelerin ele alınması bekleniyor. Öte yandan Ramazan Bayramı tatilinin uzaması yönünde beklentiler artarken, bu konuyla ilgili kesin karar için gözler Kabine Toplantısı'na çevrildi. Hafta başında yapılması beklenen toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulunacak. Peki, Kabine Toplantısı ne zaman yapılacak? İşte, Kabine Toplantısı'nın tarihi hakkında bilgiler.
#Kabine ToplantısıKabine Toplantısı kararları için tüm gözler Beştepe'den gelecek açıklamaya çevrildi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak toplantıda Türkiye'nin iç ve dış siyasi gündemi ele alınacak. Ek istihdam desteği ve enflasyon ve yükselen fiyatlara yönelik destek mesajının verildiği son Kabine Toplantısı'nda gündem ekonomi olmuştu. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilecek olan Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda ekonominin ana gündem maddesi olması bekleniyor. Peki, Kabine Toplantısı ne zaman? İşte, Kabine Toplantısı'nın tarihi hakkında ayrıntılar.
#Kabine ToplantısıCumhurbaşkanı Erdoğan dünkü kabine toplantısında ek istihdam desteğini açıklayarak, "İşbaşı eğitim programı kapsamında, mevcut çalışanlarının üzerine alacakları her işçinin 3 veya 6 ay boyunca tüm ücretlerini ve destek primlerini Çalışma Bakanlığımız karşılayacak" dedi. Açıklanan ek istihdam projesiyle ilgili detaylar belli oldu.
#Ek İstihdamİşbaşı eğitim programı nedir sorusu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplanan kabinede ekonomiye yönelik önemli konular ele alındı. Toplantı sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan enflasyon ve yükselen fiyatlar karşısında vatandaşa desteklerinin süreceğini belirterek, işbaşı eğitim kapsamında 3 veya 6 ay prim desteğinin bakanlık tarafından karşılanacağını söyledi. Peki, işbaşı eğitim programı şartları neler? İşte, o konuyla ilgili yapılan açıklamalar.
#İşbaşı EğitimCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, fiyatlardaki balonun söneceğini belirterek, “Gelir artışına yönelik tedbirler yanında gereksiz paniklerin önüne geçecek, piyasayı sakinleştirecek, tamahkârları dizginleyecek düzenlemelere hız vereceğiz” dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan