KDV'den matrah nasıl hesaplanır? KDV'den matrah hesaplama ve bulma

Güncelleme Tarihi:

KDVden matrah nasıl hesaplanır KDVden matrah hesaplama ve bulma
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2022 19:52

KDV yani Katma Değer Vergisi'nin, ülkemizde ilk olarak 1985 tarihinde uygulanmaya başlanan bir vergi çeşididir. KDV, günlük hayatta satın aldığınız hemen hemen tüm mal ya da hizmetlerin toplam tutarına eklenen bir vergi türüdür. Bu ekleme ise, farklı yüzde oranlarına göre hesaplanır. Ülkemizde uygulanmış olan 3 farklı KDV oranı bulunur. Bunlar ise, %1, %8 ve olarak bilinir. KDV'den matrah nasıl hesaplanır sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

 Hangi mal ya da hizmette hangi miktarda KDV uygulanacağı mal ya da hizmetin türüne göre de değişiklik gösterebilir.

  KDV'den Matrah Nasıl Hesaplanır?

  KDV matrahı, bir mal ya da hizmetin toplam satış tutarından KDV’nin çıkarılması sonucunda ortaya çıkan tutardır. Bir şirket ya da işletmenin sattığı mal ya da hizmetler için ne kadar KDV ödediğini bulmak isteyenler ise, bir aylık satışının toplamından KDV’yi çıkarır. Bu işlemden sonra ortaya çıkan sonuç işletme ya da şirketin ödemiş olduğu KDV miktarını belirtir. KDV matrah hesaplamasında ise, ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) de dahil değildir.

  KDV'den Matrah Hesaplama ve Bulma

  KDV hesaplaması yapmak pek çok şirket ya da işletme için çok faydalıdır. Bu gibi oluşumların gerçekleştirdiği satışlar için ne kadar vergi ödeyeceklerini bilmeleri de olumlu bir büyüme ivmesi yakalayabilmeleri için büyük önem taşır. KDV hesaplaması çok kısa ve basit işlemlerden meydana gelen hesaplamadır. KDV ise, bir mal ya da hizmetin satıcı tarafından belirlenen fiyatına belirli bir miktarda ekleme yapılması ile meydana gelir. Bu eklemelerle birlikte satışı yapılan her türlü mal ya da hizmetten devlet vergi alır.

Haberin Devamı

  Bir mal ya da hizmetten alınan toplam tutarının ne kadarının KDV olduğunu öğrenebilmek için KDV matrah hesaplamasını yapmanız gerekir. Aynı şekilde satıcı olarak da bir mal ya da hizmet için ne kadar KDV ödediğinizi bulmak istediğiniz zaman satış yaptığınız ürünün de içinde olduğu sınıf için belirlenmiş KDV yüzdesini ürünün fiyatına da ekleyebilirsiniz.

  Ülkemizde KDV oranları ise, %1, %8 ve olmak üzere üç farklı şekilde uygulanır. Gelir gider takibi her işletme için çok önemli bir unsurdur. Online ön muhasebe programı sayesinde Logo İşbaşı ile işletmenizin cari takibini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirerek ödemelerinizi zamanında atlamadan kolaylıkla yapabilirsiniz.

  KDV’den Matrah Bulma Nasıl Yapılır?

  KDV’den matrah bulma işlemi ise, çok sayıda şirket ya da firmanın ödemiş olduğu vergi miktarını öğrenmesini mümkün hale getirir. KDV matrahı ise, bir ürünün toplam fiyatından KDV oranını çıkararak ürünün vergisiz fiyatını bulmaya verilen isimdir. Aynı şekilde KDV matrahı bir aylık süre içinde yapılan satışların toplamından KDV’nin çıkarılması şeklinde hesaplanır.

Haberin Devamı

  Her iki farklı yolda da satıcı ödemiş olduğu vergi miktarına kısa zamanda ulaşmış olur. KDV’den matrah bulma işlemini yapabilmek için de şu formülü kullanmanız gerekir:

 KDV Tutarı / KDV Oranı x 100 = KDV Hariç Tutar (Matrah)

 Matrah+ KDV Tutarı = KDV Dahil Tutar (Toplam Tutar)

 Hesap makinesi kullanarak kolay bir şekilde KDV matrahı hesaplaması yapmak için matrah hesaplama formülünü de kullanabilirsiniz. Hesap makinesi günümüzde hemen hemen her alanda kullanılan, işe yarar ve basit bir araçtır.

  Günlük hayatta çok büyük bir kolaylık sağlayan hesap makinesi ile birlikte KDV matrahı hesaplamasını gerçekleştirebilmek için, öncelikle KDV oranını 100 ile çarpmanız gerekir. Sonrasında ise, elde ettiğiniz sonucu KDV tutarına bölmeniz gerekir. Bu işlem sonrasında ise, elde ettiğiniz sonuç ise KDV matrahıdır.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!