Yabancı dil öğrenirken sınıf içi ve sınıf dışı etkinlikleri, yardımcı materyallerin kullanımı her zaman dilin daha etkin öğrenilmesine katkı sundu. Özellikle günümüzde teknolojinin her alanda kullanılması ve son iki yıldır da yapay zekâ (YZ) uygulamalarının hayatı kolaylaştırdığı kadar dil öğrenmeyi de kolaylaştırması oldukça dikkat çeker hale geldi.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından açıklanan takvime göre 2023-2024 eğitim ve öğretim yılının ikinci dönemine ait ara tatil 8-12 Nisan tarihleri arasında yapılacak. 10 Nisan’da başlayacak Ramazan Bayramı ve hafta sonları ile birleşen tatil 9 gün sürecek. Öğrenciler 15 Nisan’da ders başı yapacak. Öğrencilerin ara tatili nasıl geçirmesi gerektiğini sorduğumuz uzmanlar ise tatillerin asıl amacının dinlenmek olduğunu hatırlatıyor.
#MEBOkul çağındaki çocuklar arasında sıklıkla görülen akran zorbalığı, gittikçe artıyor. Her geçen gün kan donduran olaylar yaşanıyor. Peki ama neden son dönemde bu olayları bu kadar sık görür olduk? Çaresi ne? Zorbalığa uğrayanlar yaşadıklarını, uzmanlar ise çözüm önerilerini anlattı.
#Akran ZorbalığıÇocukluğumda telefon, tablet yoktu; istop vardı. Oyunu oynayan çocukları dinler, sokağımızdaki renkleri öğrenirdim. Falan abinin arabasının rengi şu, filan ablaların kapısının rengi bu... O günleri hatırlarken renklerin temsil ettiklerini de konuştuk arkadaşlarımla...
#İstop2016 yılında Kuzey Koreli bilgisayar korsanları az kalsın Bangladeş Merkez Bankası'ndan 1 milyar dolar çalmayı başarıyordu. Tamamen tesadüfi bir aksilik yüzünden son anda parayı çekemediler, yaklaşık 81 milyon dolarla yetindiler. Geoff White ve Jean H Lee (*), bu inanılmaz soygun girişiminin hikayesini anlatıyor ve dünyanın bu en yoksul ve en dışlanmış ülkesinden nasıl bu kadar usta bilgisayar korsanların çıkabildiğini araştırdı.
#Dünyaİnsan her zaman kendini keşfedemiyor; önce tanışın, tanıyın, birlikte zaman geçirin ve onda neler var öğrenmeye çalışın. Sonra gitmek istediği yolda eğer tecrübeniz varsa ona ışık tutun. Görmeyen birine yapılacak en kıymetli şey yardımcı değil, yaren olmaktır.
#GazetehaberleriBakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Gül Karaçetin, TBMM Teknoloji Bağımlılığını Araştırma Komisyonu’na yaptığı sunumda internet tutkusunu anlattı. Her çocuğun bağımlı olmadığını belirterek risk etmenlerini sıralayan Karaçetin, çevrimiçi oyunların ‘hızlı ödül’ mekanizmasıyla çocukları etkilediğini söyledi.
#GazetehaberleriBursa Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve Avrupa'dan ortakların katılım sağlandığı Avrupa Birliği projesiyle ekran, yiyecek ve madde bağımlılığı konusunda öğretmen ve velileri bilgilendirici, özellikle öğrencilerin bağımlılığa yakalanmadan önce tespit edilmesine yönelik hassas noktaların aktarıldığı bir rehber kitap hazırlandı.
#Madde BağımlılığıSon dönemlerde adını sıkça duyduğumuz bir oyun var. Fakat bu oyuna, oyun demek yanlış bir kelime. Çocuklar için oyun oynamanın sayısız yararı var iken, öncelikle internet ortamında oynanan oyunları kastetmemek gerekiyor. Maalesef tüm internet oyunları da oyun olarak adlandırılıyor. Mavi Balina, bu internet oyunlarının geldiği son facia durağı...
#İntiharDerste sınıf arkadaşını öldürdükten sonra aynı bıçakla boğazını kesen 16 yaşındaki lise öğrencisi Batuhan’ın yaşadığı Rize’deki mahalleye gittik. Batuhan’ın dayısı “Babası Batuhan’dan vazgeçti. Doktorlara, ‘Yaşamasın. Yaşarsa yüzüne bakmam’ dedi. Karadeniz’i terk ettiler” diyor.
#RizeProf. Dr. Ahmet Güzel, şiddet içerikli video oyunlarının çocuklarda korku nöbetlerine yol açtığını; bunun hastanelerde acil servise başvurularda da fark edildiğini belirerek, özellikle oyun sırasında ani patlama şeklindeki ışık huzmelerinin beyindeki dalgaları uyardığını söyledi.
#İnternetTELEVİZYON, sinema ya da internet oyunları gibi görsel medyada yönlendirme amaçlı açık ya da gizli bilinçaltı mesajları özellikle çocukları etkiliyor. Uzmanlar, subliminal (bilinçaltını etkileme) mesajlara karşı çocuklarını koruyabilmek için, onlarla daha güçlü iletişim kurmaları konusunda anne babaları uyarıyor.