İnternet Kullanımı haberleri sayfasında İnternet Kullanımı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 5630 İnternet Kullanımı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, "We Are Social, 2021 yılının ilk çeyreğinde yayınladığı küresel internet kullanımı raporunda bağlılığımızı ortaya koymakta. Ülkemizde internette geçirilen günlük süre 7 saat 57 dakika. Günlük uyku ihtiyacımızın 8 saat olduğu düşünülürse, günlük uyuduğumuz süre kadar internette vakit geçiriyoruz" dedi.
#İnternet Bağımlılığıİnternet çağındayız. Her şey günden güne hızlı bir değişime uğruyor. Değişmeyecek ancak hayatımıza etkileri gün geçtikçe daha da artacak olan tek şey ‘internet’. Hem biz yetişkinlerin hem de her yaş grubu çocuğun vazgeçilmez bir yaşam parçası artık. Özellikle pandemi süreci ve getirdiği mecburu kısıtlamalar çocuklar için internet kullanım süresini çokça uzattı. Süre uzadıkça çocukların bağımlılığı artıyor, ebeveynlerin çocuklar üzerindeki kontrolü ne yazıkki zayıflıyor.
#ÇocukUlaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan: - "Yaz tatilinde çocukların internet kullanım alışkanlıkları takip edilmeli" - "Sağlıklı ve bilinçli internet kullanma alışkanlıkları, çocukların teknolojiden tamamen uzak durması anlamına gelmiyor. Teknoloji kullanımı konusunda gerçekçi ve net kurallar belirlemek, çocukların 'en fazla fayda ve en az zarar' ilkesi içinde kalmasını sağlar" açıklamasında bulundu.
#Cahit TurhanTÜİK'in araştırmasına göre, 10 veya daha fazla çalışanı olan girişimlerin internet erişimine sahip olma oranı yüzde 95,9'a ulaştı. Girişimlerin yüzde 45,7'si sosyal medyayı kullanırken web sayfasına sahip girişimlerin oranı yüzde 72,9 oldu.
#Türkiye İstatistik Kurumuİnternet kullanan çocukların sayısı arttıkça bir takım riskleri de beraberinde getiriyor. Sanal dünyada çocukların karşısına ne gibi tehditler çıkıyor, anne-babalar nelere dikkat etmeli? Bu soruların cevapları Tekno TV'nin bu bölümünde.
#İnternet KullanımıTürkiye'nin kanını donduran Narin Güran cinayeti hakkında konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Gökta, "Narin'in davası Türkiye'nin davası. 7 Kasım'da bakanlık avukatları sürece müdahil olacak. Kuzenlerinde korku ve endişe gördük" ifadelerini kullandı.
#Bakan GöktaşTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ‘2024 Yılı Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması’ sonucunu yayınladı. Buna göre, 6-15 yaş aralığındaki çocukların, 2021 yılında yüzde 82,7 olan internet kullanımı oranı 2024 yılında yüzde 91,3’e ulaştı. Ayrıca çocukların yüzde 32,6’sı kullandığı akıllı cihazı 30 dakikada bir kontrol ediyor.
#TüikDSÖ’ye göre obezite artış hızının en yüksek olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. 2060 yılında obezite ora-nının dünyada yüzde 70, ülkemizde ise yüzde 94’e ulaşması bekleniyor. Türkiye dahil dokuz ülkede yapılacak obezite araştırmasının sonuçlarını yapay zekâ değerlendirecek.
#ObeziteBÜTÜN dünyada olduğu gibi ülkemizde de erken yaşta obezite görülmesinin arttığını belirten Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, gelişen teknoloji ve hızlanan yaşam temposu sırasında ebeveynlerin hem kendilerinin hem de çocuklarının beslenmesine fazla önem veremediğini, bu yüzden çocuklarda da obezitenin gittikçe arttığını söyledi.
#1Presbiyopi yakını görme yeteneğinin yaşa bağlı olarak kaybolmasıdır. 40 yaş sonrasında daha önce hiç göz problemi yaşamayanlarda bile ortaya çıkar. Presbiyopi gelişmeye başladıktan sonra kişi okuduğu kitabı, dergiyi, saatini veya bir restoran menüsünü 35-40 santim daha uzakta tutma ihtiyacı duyar.Bulanık görmenin yanında okurken baş ağrısı, göz ağrısı, yorgunluk ve uyku hali olur.
#Op. Dr. Sinan GökerYapay zekâ teknolojilerinin eğitim sistemini yakın gelecekte topyekûn değiştireceği düşünülüyor. Gizem ve Gülay çocuklarımızı bu yeni dünyaya nasıl hazırlamamız gerektiği üzerine konuştu ve Prof. Dr. Gonca Kızılkaya Cumaoğlu’ndan önemli bilgiler aldı.
#Yapay ZekâOnun adı hep manşetlere hızlı gece hayatı, sürekli değiştirdiği sevgilileri, defalarca nişanlanıp evlilik yolundan dönmesi ve karıştığı skandallarla taşınırdı. Aradan geçen yıllar uslanmaz denen sosyetik güzeli de uslandırdı…
#Paris HiltonUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2023 yılı son çeyreğinde elektronik haberleşme sektörü operatör gelirlerinin 70,1 milyar TL’ye ulaştığını açıklayarak, “2023 yılında bir önceki yıla göre tam tamına yüzde 72,3’lük rekor bir artış yaşanarak toplam gelir 224 milyar TL’yi aştı. Ayrıca tüm işletmecilerin yatırımları bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 68,6 gibi önemli oranda artarak 2023 yılında 52,4 milyar TL’ye ulaşmış durumda. Yapılan yatırımlarla birlikte mobil abone sayısı da 92,2 milyona ulaşırken bunun 84,9 milyonunu ise 4,5G aboneleri oluşturdu” dedi.
#Abdulkadir UraloğluDijital içerikleri barındıran dev bir okyanusa benzetebileceğimiz sosyal medya uygulamaları dünyasında, her an bireyler ve kurumlar çeşitli içerikler paylaşılıyor. Bu içeriklerin bir kısmı çocuklara ve gençlere yararlı ve gelişimlerine uygun, bir kısmı da çocuklara ve gençlere zararlı olabilecek görsel, video vd. içeriğe sahip. Çocuklara ve gençlere uygun olmayan dijital içerikler, onların zihinsel gelişimlerini, akademik, psikolojik ve sosyal özelliklerini olumsuz etkiliyor. Ayrıca, sosyal medyanın aşırı kullanımı bağımlılığa yol açabiliyor ve birçok sorunu beraberinde getiriyor.
#Konuk YazarUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dijital dünyada da çocukların kontrolsüz bir şekilde bırakılmasının oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, “Tüm anne babalara sesleniyorum; lütfen çocuklarımızı, gençlerimizi başıboş ve uçsuz bucaksız bir ortam olan internet dünyasında yalnız bırakmayın. Çok farklı koruma ve güvenlik yöntemleriyle onları dijital alemin kötülüklerinden uzak tutun.” dedi.
#Ulaştırma Ve Altyapı BakanlığıDikkat eksikliği, kural benimsememe, akran zorbalığı gibi sonuçlar doğuran ekran bağımlılığının boyutlarını öğretmenlerden dinledik. “En ufak zorluk görünce pes ediyor” diyenler de var, makas kullanamayan, bağcığını bağlayamayan çocuklarla karşılaştıklarını anlatan da... Bazılarıysa ekran alışkanlığının ve saldırganlığın ebeveynlerden kaynaklandığı görüşünde.
#ÇocukSosyal medya üzerinden 'ek gelir kazanmak ister misiniz' başlıklı reklamlar yayınlayan şahıslar tuzaklarına çektikleri kişilere ek gelir imkanı sunacaklarını söyleyerek dolandırıyor. Arnavutköy'de yaşayan Batuhan Yerdelen isimli gençte sanal dolandırıcıların tuzağına düşerek 30 bin TL dolandırıldı.
#DolandırıcıTeknoloji her alanda hayatın içinde yer alırken, beraberinde ‘riskleri’ de getiriyor. Bunlardan biri de dijital dünyanın karanlık yüzü ‘siber zorbalık’... Doç. Dr. Ali Murat Kırık, çocukları ve gençleri hedef alan siber zorbalığa karşı ailelere 10 kural tavsiyesinde bulundu...
#Ali Murat Kırıkİlk ciddi girişimini lise yıllarında hayata geçirir. Mahalleliye zeytin satar. Zeytin kralı olma hayali, dedesinin ürünleri daha düşük fiyata tüccara satmasıyla son bulur. Üniversite sonrası kariyerine profesyonel olarak devam etse de aklında hep kendi işini yapmak vardır.
#1Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, 'Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nı açıkladı. Yanık, "6 temel alan altında, çocuklara yönelik koruyucu, önleyici ve destekleyici 23 stratejik hedef, 159 faaliyeti belirledik. Bu belge ile çocuk koruma alanında mevzuatın, kurumsal yapıların, sosyal hizmet işgücünün ve çocukların etkin katılımının güçlendirilmesini amaçlıyoruz" dedi.
#Derya Yanıkİran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkede Mahsa Amini'nin ölümü sonrası başlayan protestolarla birlikte zorunlu başörtüsü uygulamasında yaşanan sorunlar hakkında, "Başörtüsü sorununu kültürel bir yaklaşımla çözme arayışındayız" dedi.
#İranKahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman başta olmak üzere 11 şehirde yıkıma neden olan depremler sonrası, bölgede ilk etapta iletişim çok zorlaştı. Telefon ve internet bağlantılarında kesintiler oluştu. Bu noktada devreye unutulan iletişim aracı telsiz girdi. Peki bundan sonra deprem ve benzeri afetlerde telsizlerin işlevi ne olabilir?
#Kahramanmaraş DepremiDepremden 4 gün sonra enkazda babasının cansız bedenine ulaşılan Salih Özçelik, aynı enkaz altında kaldığını düşündüğü annesi ile ablasının da bulunmasını istiyor. Salih Özçelik, "Hala haber alamıyoruz. Benim tek istediğim şey yaşıyorlarsa ulaşmak yaşamıyorlarsa da bedenlerini alıp babamın yanına defnetmek" dedi. Özçelik, "35 yıllık bir binada kolon kesme işlemi olduğu zaman kaçınılmaz bir son oluyor" diye konuştu.
#AdıyamanDepremden 4 gün sonra enkazda babasının cansız bedenine ulaşılan Salih Özçelik, aynı enkaz altında kaldığını düşündüğü annesi ile ablasının da bulunmasını istiyor. Salih Özçelik, "Hala haber alamıyoruz. Benim tek istediğim şey yaşıyorlarsa ulaşmak yaşamıyorlarsa da bedenlerini alıp babamın yanına defnetmek" dedi. Özçelik, "35 yıllık bir binada kolon kesme işlemi olduğu zaman kaçınılmaz bir son oluyor" diye konuştu,
#KahramanmaraşÖzellikle 80’ler ve 90’larda çocuk olanların en güzel anılarını yaşadığı pijama partilerinde çocuklar hem ev ve okul dışındaki ortamlarda tecrübe edinir, hem de sırlarını paylaşıp birbirlerini daha yakından tanıma fırsatı bulurlardı. Şimdilerde aileler çocukların başka yerde kalması konusunda eski günlerdeki kadar rahat değil hatta oldukça endişeli… 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde bu konuyu ebeveynler ve uzmanlarla masaya yatırdık.
#Pijama PartisiGünümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin bir ürünü olarak dijital nesnelerin yoğun bir şekilde kullanılması gençler, çocuklar ve yetişkinler üzerinde farklı farklı etkileri ortaya çıkarıyor. Buna göre yaşamsal sürecin bir parçası ve fırsatı olarak görebileceğimiz dijital nesneler ile yeni arkadaşlıklar edinme ve sürdürme, bilgiye kolay erişim, zaman geçirme ve oyalama aracı olarak karşımıza çıkıyor.
#Konuk Yazar