Günümüzde sosyal medya platformları işe alım noktasında büyük rol oynuyor. LinkedIn, Twitter, Facebook ve Instagram gibi platformlardan adayların dijital ayak izini inceleyen İK uzmanları, şirket politikasına uygun personeli seçerken, gördüğü en ufak olumsuzlukta ise eleme yoluna gidiyor.
#Arzu Kurum‘Hayaller, hayatlar’ diye özetlenen sayısız hayal kırıklığı çıkıyor karşımıza. Genellikle ti’ye alıp arkamıza atıyor gibi yapıyoruz ama bu konu, son dönemde liderlerin karşısında buz gibi bir yeni cephe olarak duruyor. Adına ‘beklenti yönetimi’ diyorlar ve görev, ‘hayaller ile hayatları olabildiğince birbirine yaklaştırmak’ diye özetleniyor. Araştırmalar bir projenin başarısızlığında beklenti yönetiminin etkisini yüzde 68 olarak ortaya koyuyor. Özellikle pandemi sonrasındaki belirsiz ortam ve yeni nesil çalışanların iş hayatında yarattığı kaygan zemin ile başa çıkmanın tek yolunun, iyi bir beklenti yönetimi liderliğinde yattığı belirtiliyor.
#Beklenti YönetimiJTI Türkiye’nin, yurtdışına yaptığı transferlerle global bir yetenek havuzuna dönüştüğünü söyleyen JTI Türkiye İnsan ve Kültür Direktörü Sanlı Güler, “Çalışanlarımızın farklı ülke ve departmanlarda çalışmalarını ve deneyimlerini zenginleştirmelerini teşvik ediyoruz” dedi. Çalışanları işin merkez koyduklarına vurgu yapan Güler, eğitimler, sunulan yan haklar ve genç yeteneklere özel hazırlanan programlar hakkında bilgi verdi.
#JTI TürkiyeGeleceğin liderlerini yetiştirmeye odaklandıklarını söyleyen Eksim Holding İnsan Kaynakları Direktörü Mehmet Fatih Korkut, genç yeteneklerin iş dünyasının en değerli gündem maddesi olduğunu, bu kapsamda şirketlerin bu yetenekleri çekme, elde tutma ve geliştirmeye yönelik gerçekleştirdiği insan kaynakları uygulamalarının bir anlamda organizasyonları da dinamikleştirdiğini belirtiyor.
#Eksim Holdingİnsan kaynakları süreçlerinde teknoloji ile insan odaklı yaklaşımları birlikte kullandıklarına dikkat çeken Aktif Bank Yetenek ve Gelişim Grup Başkanı Kerem Özşen, “İşe alım, performans değerlendirme, çalışan memnuniyeti ölçümleri gibi süreçlerde teknolojiyi yaygın olarak kullanıyoruz. Akademi alt yapımızı için de mobil erişim imkânı sağladık. 7 bini aşkın içerik ve eğitim programı ile tüm aile üyelerimiz için gelişim imkânı oluşturuyoruz” dedi.
#Aktif BankYediğimiz yemeği, gittiğimiz mekânı, sevgilimize yaptığımız sürprizi, toplumsal konular hakkındaki düşüncelerimizi ve daha birçok şeyi sosyal medyadan paylaşıyoruz. Araştırmalar işverenlerin çalışan seçerken adayların sosyal medya profillerini de değerlendirmeye aldığını gösteriyor. Uzmanlara göre de sosyal medyadaki tutumumuz artık çok önemli ve bunu titizlikle yönetmek gerekiyor.
#Sosyal Medya“İnsan kaynakları stratejimizin temelinde ‘yetenek yönetimi’ var” diyen AXA Türkiye İnsan Kaynakları Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Zeynep Ergenç, “Çalışanlarımızı merkeze koyan, onların potansiyellerini, güçlü ve gelişim alanlarının yanı sıra ilgi alanlarını ve motivasyonlarını da dikkate aldığımız güçlü bir yetenek yönetimi tasarlıyor ve bunu çalışan deneyiminin her adımıyla ilişkilendirerek kişiye özel bir deneyim sunmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
#Yetenek Yönetimiİş dünyası, nitelikli çalışanlarını elde tutmak için ‘yetenek yönetimi’ stratejileri uyguluyor. Birçok şirket bu doğrultuda personelinin kariyerini desteleyerek, bağlılığını artırmak için çeşitli eğitim imkânları sunuyor. Yetenekler, rekabetçi maaş ve yan haklarla elde tutulmaya çalışılıyor. Yapılan araştırmalar ise adayların gözünün global markalarda olduğunu ortaya koyuyor.
#İşCumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, 'Savunma Sanayii Yetenek Yönetimi Zirvesi'nin, ülke adına önemli sonuçlar doğuracağını belirterek, "Burada yapılan görüş alışverişlerinin ve sunulan fikirlerin savunma sanayimizdeki milli hedeflerimizi daha da ileriye taşıyacağına olan güvenim tam." dedi.
#Haluk GörgünŞirketlerin yaşadıkları çevrenin sorunlarını dert ederek çözüm geliştirme sorumluluğu arttı. Hayırseverlikten sürdürülebilir iş modeline evrilen bir yapı var. Bu öyle birkaç yılda atlanılan bir çıta değil, uzun yılların deneyimleriyle yaşanılan ‘toplam felsefe değişimi’. Gezegeni korumak, dezavantajlı bütün gruplara eşit yaklaşmak, kaynakların eşit dağılımı gibi başlıklar, özellikle ‘anlam arayışı’nı kariyer tercihleriyle harmanlayan Z kuşağını elde tutmak için de elzem hale geldi. Bu nedenle kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) projeleri şirketlerin bağışıklık sistemlerinde eskiden minik bir vitamin etkisi yaparken artık başlı başına bir organ görevi görüyor. Araştırmalar çalışanıyla birlikte dertlenen ve çözüm geliştiren şirketlerde sadakat sorununun azaldığını ortaya koyuyor.
#KSSHızla ilerleyen teknoloji, yaşanan yüksek enflasyon baskısı küresel ekonomi için bazı riskler barındırıyor. İş dünyasını da sürekli olarak yeniden şekillendiriyor. Yeni dönemde alanda neler bekleniyor, hangi trendler öne çıkıyor, şirketler nelere dikkat etmeli? Stratejik Yönetim Danışmanı Canan Duman, Hürriyet İK için değerlendirdi.
#İş TrendiDijitalleşmenin iş dünyasında köklü değişimlere yol açtığını söyleyen Turkcell İnsan ve İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, “İşe alım ve oryantasyon süreçlerini dijital ortamlarda gerçekleştiriyoruz. Esnek çalışma modelimiz sayesinde sınırları ortadan kaldırdık. Tüm insan kaynakları süreçlerimizi tek bir platformda birleştirerek, çalışan deneyimini dijitalleştiriyoruz ve bu konuda da sektörlere örnek olduğumuzu gururla söyleyebilirim. İnsana yatırım yapmaya ve Turkcell’in sektöre öncülük eden insan kaynakları stratejisine katkı sağlamaya devam edeceğiz” dedi.
#Turkcell“Çalışan bağlılığı son yıllarda neredeyse tüm şirketlerin en öncelikli gündem maddelerinden biri oldu” diyen Gelecek Varlık Yönetimi İnsan Kaynakları ve Kurumsal İletişim Direktörü Gaye Kaleağası, “Bu konudaki rekabetçi insan kaynakları ve iç iletişim uygulamalarımızla sektörümüzün cazibe merkeziyiz. ‘Gelecek Birlikte Güzel’ dünyamızla çalışma arkadaşlarımıza sosyalleşme olanaklarından eğitim ve gelişim fırsatlarına, zindelik uygulamalarından takdir ve ödüllendirme süreçlerine kadar aynı amaca hizmet eden farklı farklı imkânlar sunuyoruz” dedi.
#Çalışma HayatıBaşta yapay zekâ, makine öğrenimi, dijital eğitim ve gelişim platformları olmak üzere “yeni teknolojiler” olarak adlandırılan yöntemlerin, insan kaynakları profesyonellerine stratejik bir güç kazandırdığını söyleyen Açık Holding İK Direktörü Arzu Şafak, “Yeni teknolojiler, insan kaynakları alanını birçok açıdan dönüştürmektedir. İnsan kaynakları yaşanan bu dönüşüme ayak uydurarak, yeni teknolojileri etik ve sorumlu bir şekilde kullanmak zorundadır” dedi.
#Açık Holding“Yetenek ajandamızın en önemli gündemlerinden biri yeni yetenek keşfi ve istihdam kanalları oluşturmak” diyen Beymen Group CHRO’su Banu Cengiz, “Türkiye’nin önde gelen üniversiteleriyle güçlü iş birliklerimiz var. Genç yetenekleri çekirdekten yetiştireceğimiz programımız BG Young Talents’ı da bu yaklaşımla hayata geçirdik. Üniversiteden yeni mezun olmuş ya da üniversite 4. sınıfta eğitimine devam eden genç yeteneklere profesyonel hayatı deneyimleme fırsatı sunuyoruz” şeklinde konuştu.
#Banu CENGİZYıldız Holding İnsan ve İş Destek Başkanı Bahattin Aydın, yeteneklere ulaşmak konusundaki bakış açılarının temelinde fırsat eşitliği olduğunu söylüyor. Üniversitelerle iş birliğinde çalıştıklarını aktaran Aydın, “3. ve 4. sınıf öğrencileri ile genç mezunları bünyemize kattığımız JOB Genç Yetenek Programımıza her yıl 30 bin başvuru alıyoruz” diyor.
#Yıldız HoldingKargo sektörünün önemli oyuncularından biri olan Sürat Kargo’nun Genel Müdürü Cem Oğuz, insan kaynakları teknolojilerine yatırım yaptıklarını belirtti. Oğuz, “Çalışanların eğitim ve gelişimini desteklemek için çevrimiçi e-eğitim platformlarını hayata geçiriyoruz. Gelecekteki esnek çalışma modellerini desteklemek için mobil uygulamalara ve dijital işyeri araçlarına yatırım yaparak, çalışanların hibrit ve uzaktan çalışma gibi yeni çalışma modellerine adapte olmalarını kolaylaştırmayı hedefliyoruz” dedi.
#Cem OğuzOECD’ye göre halen 2 milyar insanı temsil eden Z kuşağı, yakın zamanda işgücünün yaklaşık yüzde 30’unu oluşturacak. Bu gerçek şirket yönetimlerine ezber bozan kararlar aldırsa da iş dünyasının içinde bulunduğu yetenek sorununun tek muhatabı Z kuşağı değil. Dört kuşağın bir arada çalıştığı bir dönemden geçilirken tek bir formülle bu çıkmazı aşmanın bir yolu yok. Uzmanlar artık terzi işi insan kaynakları yönetiminden bahsediyor. Şirketlerin sürdürülebilirliği için yetenek mühendisliğinin şart olduğunu anlatıyorlar. Kilit kelimeler ise esneklik, sürekli yenilenme, güven, anlayış, kapsayıcılık, samimiyet.
#Yasemin SALİHSon yıllarda istihdam piyasasında en çok tartışılan konu, yapay zekânın tehlike mi, fırsat mı olacağı? İstihdam piyasasını etkileyeceği kesin ama ne kadar etkileyeceği bilinmiyor. İki farklı görüş hakim. Birincisi ciddi işsizlik yaratacağı, ikincisi ise yeni istihdam sağlayacağı. Daha zor bir soru ise yapay zekâdan kimin yararlanacağı, kimin en fazla risk altında olduğu? Peki, araştırmalar, raporlar, anketler bu konuda neler söylüyor? İşte, yapay zekânın işgücü piyasasına etkileri...
#Noyan DOĞANİnsan kaynakları alanında klasik personel yönetimi süreçlerinin değiştiği ve artık şirketlerin “yetenek” konusunu gündemine aldığı o ilk günden bu yana bakış açısı ve metotlar tümüyle değişti. Yeni iş dünyasında çalışana bakış açısı da onu yönetim biçimi de artık çok farklı bir yerde. Bugün, şirketlerin rekabet avantajını ve sürdürülebilir başarıyı yakalamasının en önemli araçlarından biri “yetenek” başlığı.
#Uğur KARABOĞAPandemi döneminin yol açtığı değişime işaret eden Türk Hava Yolları İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Abdulkerim Çay, “İnsan kaynakları destek birimiyken artık stratejik konumda çünkü şirket stratejisinin belirlenmesinde kilit rol oynuyor” dedi. Türk Hava Yolları olarak, 130 ülkeye ulaşan geniş kapsamlı faaliyet alanları ve çok kültürlü yapılarıyla Türk gençlerine havacılık sektöründe benzersiz bir kariyer fırsatı sunduklarını da belirten Çay, “Sunduğumuz eğitim ve gelişim olanakları ile kariyerlerinin başında olan gençlerimizin her zaman yanında olmayı sürdürüyor; eğitim programlarımız ile ülkemiz gençlerine kariyerlerini havacılık sektöründe şekillendirme imkânı tanıyoruz” diye konuştu.
#Abdulkerim ÇayYapay zekâ, otomasyon ve veri analitiği gibi alanlarda yaşanan teknolojik gelişmelerin, insan kaynakları alanında köklü bir dönüşüm yarattığını dile getiren IC Holding CHRO’su Nazire Ulusoy, “Bu dönüşüm, insan kaynaklarının işleyişini ve İK profesyonellerinin rolünü de etkiliyor. Manuel görevlerin otomasyon ve yapay zekâ uygulamalarına devredilmesi, İK profesyonellerinin daha yaratıcı ve stratejik görevlere odaklanmasına olanak tanıyor. İK profesyonelleri, bu değişime ayak uydurabilmek için daha çevik ve esnek olmalı” dedi.
#IC HoldingAKKÖK Holding ve Akenerji CHRO’su Duygu Erzurumlu Cengiz, İK yönetiminde temel ilkelerinin “çalışan memnuniyeti”, “sürekli gelişim” ve “yenilikçilik” olduğunu söyledi. “Mottomuz insana değer kat, geleceği şekillendir” diyen Cengiz ile değişen İK süreçlerini, yetenek yönetimini ve çalışanlara sundukları destekler hakkında konuştuk.
#AKKÖK Holding