Daron Acemoğlu kimdir sorusu, Nobel Ekonomi Ödülünü kazanmasının ardından hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Acemoğlu, ekonomist kimliğiyle tanınmakta olup, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) profesör olarak görev yapmaktadır. 1967 yılında İstanbul’da doğmuş ve eğitimini İngiltere’de tamamlamıştır. Kurumların ekonomik kalkınma üzerindeki etkisi üzerine yaptığı çalışmalarla uluslararası alanda tanınmış bir akademisyendir. 'Ulusların Düşüşü' gibi önemli eserlerin de yazarıdır. Peki, Daron Acemoğlu kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#Daron Acemoğlu KimdirSon dönemlerde sürdürülebilirlik oldukça gündemde. Konu çok popüler... İş dünyasında, basında, iklim krizine duyarlılığı gösteren, sürdürülebilirlik odaklı paylaşımlar büyük yer tutuyor. Büyük firmalar, bu alandaki çalışmalarını duyurma yarışına girmeye başladı; sürekli kon-feranslar düzenleniyor, firmalarımız ve sektör öncüleri o kadar başarılı ki pek çok ödül dağıtılıyor!.. Ancak, sürdürülebilirlik, daha önce inovasyonda ya da dijital dönüşümde gözlemlediğimiz popülist yakla-şımın aksine, gerçek anlamda özümsenmesi gereken, samimiyet gerektiren ve iş birliği ihtiyacı olan oldukça hayati bir konu; sadece “bir trend değil”… Sürdürülebilirliğe öncelik vermezsek ve bu doğrultuda samimi stratejiler ortaya koymazsak, yakında alışkın olduğumuz şe-kilde hayatımızı devam ettirecek bir dünyamız, dolayısı ile “show yapacak” bir iş alanımız olmayacak. Öte yandan, sürdürülebilirliği işlerinin temeli olarak benimseyen şirketler ve kurumla gerçekten fark yaratanlar olacak…
#HürriyetYardım kuruluşu Oxfam'a göre, pandemi dünyanın en zenginlerini çok daha zengin ederken daha fazla insanın yoksulluğa itilmesine neden oldu. Dünyanın en zengin 10 erkeğinin toplam servetleri Mart 2020'den bu yana iki katına çıktı.
#Koronavirüsİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, NTV canlı yayınında Suriyelilerle ilgili sorulara yanıt verdi. İstanbul'da kayıtlı olmayan Suriyelilerin kayıtlı oldukları şehirlere gönderileceğini söyleyen Soylu, 12 Temmuz'da başlayan operasyonlarla 6 bin 122 kaçağın yakalandığını söyledi. Suriyelilerin eylem yapacağı iddiaları için ise "Kimseye bir şey yaptırmayız" dedi.
#Süleyman SoyluKadınlar ve erkekler arasındaki dünya nüfus oranı, tarihler boyunca dalgalansa da günümüzde bekar kadınlar ve erkekler arasındaki oran nispeten eşitlendi. Ancak bazı ülkeler var ki, pek çok etkenden dolayı kadın nüfusu oldukça azalmış durumda. Kadın nüfusunun azalması ile birlikte bekar erkeklerin de eş bulma oranı azalıyor. Erkeklerin eş bulma güçlüğü yaşadığı 14 ülkeyi öğrenince çok şaşıracaksınız.
#Dünyadaki Kadın NüfusuKüresel zengin-yoksul uçurumu artıyor. Her yıl Davos Zirvesi öncesi rapor açıklayan Oxfam’ın verilerine göre en zengin 26 kişinin serveti dünya nüfusunun en fakirini oluşturan 3.8 milyar kişi yani dünyanın yarısının servetine eşit. Ayrıca 2018 yılında en zenginler servetlerini günde 2.5 milyar dolar arttırdı.
#ServetFenerbahçe Futbol Takımı, cinsiyet eşitliğine vurgu yapmak için BM kampanyasının ortağı oldu ve formalarına HeForShe amblemini koydu. 8 yaşında onu açlıktan kurtaran BM'nin bugün Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Kadın Birimi İcra Direktörü Baş Danışmanı ve HeForShe Küresel Direktörü olan Elizabeth Nyamayaro, bu kampanya için Türkiye’deydi. Hürriyet’e özel röportaj veren Nyamayaro, çocuk yaşta evlilikleri nasıl bitirdiklerini anlattı, ‘Erkeklerin rol modele ihtiyaçları var’ dedi.
#Gazetehaberleri‘Dünya Ekonomik Forumu’nun (DEF) 47’ncisi bugün “Duyarlı ve Sorumlu Liderlik” ana temasıyla İsviçre’nin Davos şehrinde başlıyor. 3 gün sürecek zirveye anayasa değişikliği oylaması nedeniyle Ankara’dan sadece Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek katılırken, Türk iş dünyası ise yoğun ilgi gösteriyor.
#Gila Benmayorİngiltere'de yayınlanan Times gazetesinin başyazısında ele alınan Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik süreci 'saçmalık' olarak niteleniyor ve AB'nin bir an önce Türkiye'yle tam üyelik müzakerelerine son vermesi gerektiği ifade ediliyor:
#İngiltere10 yıl önce Türkiye’nin en büyük eğitim seferberliklerinden biri başladı. ‘Baba Beni Okula Gönder’ kampanyası bir anda tüm Türkiye tarafından sahiplenildi. Bu süreçte her kız çocuğunun okula kaydettirilmesi hedefine ulaşıldığını belirten Aydın Doğan Vakfı Başkanı Hanzade Doğan Boyner, vakfın artık güçlü, hayal kurabilen çocuklar yetiştirmeyi amaçladığını söylüyor.
#Vuslat Doğan SabancıGelir dağılımı adaletsizliği tüm dünya ülkeleri için çözümü en zor dertlerden biri. Hele ki dünya ekonomisinin yavaşladığı bugünlerde... Türkiye’de ise en zengin yüzde 10’luk kesim ile en yoksul yüzde 10 arasındaki gelir uçurumu tam 12.6 kat. Bu fark ile Türkiye, 34 OECD ülkesi arasında beşinci, Avrupa’nın ise en kötüsü.
#OECDEkonomi alanındaki araştırmaların yayınlandığı “RePEc” (Research Papers in Economics) platformu, dünya çapındaki en önemli ekonomistleri içeren bir liste hazırladı. Akademik platforma üye 2 bin 223 ekonomistin değerlendirmeye alındığı listede, profesör Daron Acemoğlu, ilk sırada yer aldı.
#Daron AcemoğluTÜSİAD’ın yayın organı Görüş dergisinin yeni sayısı yayımlandı. "Onyıllardır bekleyen reform: Vergi" kapak sloganı ile çıkan yeni sayıda verginin kayıt dışı ekonomi boyutu ve demokrasi ilişkisini irdeleyen yazılara yer verilirken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile de bir söyleşi yapıldı.
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, Türkiye'nin küresel ölçekte gösterdiği ekonomik başarının, kalkınma süreçlerine aynı ölçüde yansımadığını belirterek, “İnsani Gelişmişlik Endeksi'ne göre 169 ülke arasında 83. sırada olan Türkiye'nin insani gelişim bileşenleri açısından atması gereken birçok adımı vardır” dedi.