Türkiye’de cinsiyet uçurumu çok derin

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de cinsiyet uçurumu çok derin
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 25, 2012 00:00

Dünya Ekonomi Forumu Raporu’na göre ayrımcılıkta en kötüler arasındayız.

Haberin Devamı

WORLD Economic Forum (WEF –Dünya Ekonomi Forumu) Global Cinsiyet Uçurumu Raporunu açıkladı. Dünya nüfusunun yüzde 90’ını kapsayan raporda Türkiye, kadın-erkek arasındaki eşitsizliği ortaya koyan endekste 135 ülke arasında en kötü tabloyu çizen 10 ülke arasında yer alıyor. Türkiye’de kadınlar eğitim, iş yaşamında fırsat eşitliği, gelir ve siyasi hayatta yer alma konusunda sadece Avrupa ülkelerinin değil pek çok yoksul Afrika, Ortadoğu ve Asya ülkelerinin de gerisinde yer alıyor.  Cinsiyet uçurumunu kapatmak konusunda en iyi performansı İzlanda gösterirken, onu Finlandiya, Norveç gibi İskandinav ülkeleri izliyor. En kötü performansı gösteren ülkeler ise Çad, Pakistan ve Yemen. Hemen bütün ülkelerde sağlık ve eğitim konusunda kadın-erkek arasındaki uçurum azaltılırken, ülkelerin sadece yüzde 60’ı ekonomik, yüzde 20’si de siyasi yaşamdaki uçurumu kapatabildi.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb0977f018fbb8f8a6e7ad

Türk kadının adı ekonomide de yok

- Ülkelerin gelirlerine göre yapılan cinsiyet eşitsizliği listesinde, ‘üst orta’ gelir grubundaki ülkeler arasında Türkiye, İran’ın ardından sondan ikinci sırada yer alıyor.
- Kadının ekonomiye katılımı ve fırsat eşitliği başlığı altında ise Türkiye 135 ülke arasında 129’uncu sırada bulunuyor.
- Türkiye’den daha kötü olan 6 ülke ise sırasıyla İran, Cezayir, Yemen, Suudi Arabistan, Pakistan, Suriye.
- Kenya’dan Ermenistan’a, Mısır’dan Bolivya’ya, Ekvador’dan Vietnam’a dünyanın geri kalanı kadının ekonomiye katılımı ve fırsat eşitliği konusunda Türkiye’nin önünde.

Suriye bizden iyi durumda

- Kadının eğitime katılımında, Türkiye 135 ülke arasında 108’inci sırada bulunuyor.
- Tanzanya, Kenya ve hatta Suriye bile bu konuda Türkiye’den daha iyi durumda yer alıyor.
- Türkiye’den daha kötü durumda olan 27 ülke şöyle sıralanıyor: Doğu Timor, Mısır, Malavi, Uganda, Gana, Tacikistan, Fas, Kamboçya, Brundi, Bangladeş, Moritanya, Zambiya, Hindistan, Senegal, Mozambik, Nijerya, Burkina Faso, Kameron, Gambiya, Nepal, Pakistan, Etiyopya, Fildişi Sahili, Mali, Yemen, Benin, Çad.

Haberin Devamı

Kanun yapıcı kadınımız az

- Kanun yapıcılar arasında kadınların durumu incelendiğinde, Türkiye 135 ülke arasında 98’inci sırada yer alıyor.
- Bu alanda Türkiye; Gana, Zambiya, Suriye, Uruguay, Mısır, Yemen, Suudi Arabistan, Japonya, Ermenistan gibi 37 ülkeyi geride bırakıyor.
- Türkiye’den daha iyi olan ülkeler ise Namibya, Malavi, Etiyopya, El Salvador, İsrail, Nijerya, Birleşik Arap Emirlikleri, Tacikistan gibi 97 ülke.
- En iyi performansımız ise sağlık ve hayatta kalma başlığı altında 62’inci sıra.

En kolay iş yapılan ülke Singapur
   Â
- İş yapma kolaylığı küresel sıralamasında Singapur üst üste yedinci kez birinci sırada yer aldı. En fazla işletme dostu düzenlemeye sahip ilk on ülke Singapur’un ardından şöyle sıralanıyor: Hong Kong ÖİB, Çin, Yeni Zelanda, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Norveç, İngiltere, Kore Cumhuriyeti, Gürcistan ve Avustralya.
- Bir önceki yıla göre iş yapma kolaylığı açısından en fazla iyileştirme yapan ülkeler listesinin en üst sıralarında ise Polonya, Sri Lanka, Ukrayna, Özbekistan, Burundi, Kosta Rika, Moğolistan, Yunanistan, Sırbistan ve Kazakistan yer aldı.

Haberin Devamı

‘İş yapma kolaylığı’nda 71’inci sırada kaldık

DÜNYA Bankası’nın İş Yapma Kolaylığı sıralamasında Türkiye, bu yıl da geçen yıl olduğu gibi bu yılda 71’inci sırada yer aldı. Türkiye yerini korudu ancak, geçen yılki sıralamada 183 ülke yer alırken, bu yıl ülke sayısı 185 oldu. Raporda, Türkiye’nin yatırım ortamını iyileştirmede kaydettiği ilerlemelerin altı çizildi. Özellikle, Türkiye’nin inşaat ruhsatları alanında maliyetleri düşürdüğü, ruhsat alma sürecini daha verimli hale getirdiği ve ruhsat almak için tamamlanması gereken işlem sayısını dört adet azalttığı belirtildi.

- Raporda ayrıca, Türkiye’nin sözleşme alacakları ile ilgili icra masraflarını da düşürdüğü, geçen sene bir sözleşme alacağı ile ilgili talep edilen icra masrafı alacak değerinin yaklaşık yüzde 27.9’u iken, bu sene ücretin yaklaşık yüzde 24.9’a düştüğü kaydedildi.

Haberin Devamı

- 2013 raporunda, Türkiye’de reformların önemini koruduğu ve özellikle diğer yükselen piyasa ekonomileri ile karşılaştırıldığında ilerlemenin daha sınırlı politika alanlarına ışık tutuğunu ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!