Almanya’yı Almanya’dan, Almanları Almanlardan ayıran, Batılıların “Utanç Duvarı” Doğuluların “Faşizme geçit yok duvarı” olarak niteledikleri Berlin Duvarı 9 Kasım 1989’da çöktükten sonra, Doğu Almanya olarak bilinen Alman Demokratik Cumhuriyeti (DDR) ile Batı Almanya yani Almanya Federal Cumhuriyeti 3 Ekim 1990 tarihinde Almanya Federal Cumhuriyeti çatısı altında resmen birleşti.
#ALMANYABaşkent Berlin’de 23 Mayıs’ta Almanya Federal Cumhuriyeti’nin kuruluşunun temelini oluşturan Alman Anayasası’nın kabulünün 75’inci yıl dönümü kutlanırken, varlıklıların yaşadığı Sylt Adası’nda bir barda eğlenen bazı gençlerin yüksek sesle “Auslaender raus! Auslaender raus!- Deutschland den Deutschen- Auslaender raus!” (Yabancılar dışarı! Yabancılar dışarı! - Almanya Almanlara- Yabancılar dışarı!” diyerek tam bir ırkçılık sergiledikleri ortaya çıktı.
#ALMANYAAlmanya’da devlet televizyonu ARD bünyesindeki WDR (Batı Alman Radyosu) adına yapılan bir kamuoyu yoklamasında, her 5 Alman’dan birinin Alman Futbol Milli Takımı’nda ‘daha fazla ‘beyaz tenli’ oyuncu görmek istemesi’, ülkedeki ırkçılık tartışmalarını körükledi.
#ALMANYAAlmanya’da koalisyon hükümetini oluşturan SPD, Yeşiller ve FDP arasında başta enerji politikası olmak üzere bazı alanlarda görüş ayrılığının olması, sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) oylarını artırdı. Bu gelişmeler ışığında Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa SPD’nin de sağ popülist AfD’nin de yüzde 18 oy alacağı ortaya çıktı.
#AlmanyaAlmanya’nın başkenti Berlin’de eyalet parlamentosu ve belediye seçimlerine 1 hafta kala koalisyon ihtimalleri en önemli gündem maddesi oldu. Anketlerde ilk sıralarda yer alan CDU, Yeşiller’le koalisyona sıcak bakmadığını ilk kez açık bir şekilde dile getirdi. FDP ise en iyi koalisyonun CDU, SPD ve FDP arasında olacağına inanıyor.
#CDU, SPD FDP8 Ekim 2023’te Almanya’nın Hessen eyaletinde yapılacak seçimlerde SPD’nin başbakan adayı bu hafta sonuna doğru belli olacak. SPD’nin bu eyaletteki adayı için uzun süreden beri Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in adı geçiyordu. Faeser’in ise İçişleri Bakanlığı koltuğunu bırakmak istemediği ve bu nedenle kendisine yapılan adaylık teklifine uzun süre olumlu yanıt vermediği belirtiliyor.
#AlmanyaGenelde kötü anılarla dolu 2021’i geride bıraktık. Ama 2021’i “Benim yılım” ilan edenler de oldu. Bunların başında Almanya Başbakanı Olaf Scholz gelmektedir. 2021 yılı başlarında ‘infratest-dimap’ tarından yapılan bir kamuoyu yoklamasına bakıyorum.
#Almanya Başbakanı Olaf ScholzAlmanların yarısından fazlasının Başbakan Olaf Scholz’a güven duyduğu belirlendi. ‘İnfratest dimap’ tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında, seçmenlerin yüzde 51’inin “Olaf Scholz iyi bir başbakan olacak mı?” sorusuna “Evet” yanıtı verdiği ortaya çıktı. Bu oranın 16 yıl önce göreve başladığında Angela Merkel için yüzde 49 olduğu da hatırlatıldı. Aynı soruya Scholz için ankete katılanların yüzde 29’u “Hayır” yüzde 20’si de “Bilmiyorum” yanıtı verdi.
#AlmanyaAlmanya’da pazar günü yapılan genel seçimlerde Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) aldığı tarihi yenilgi üzerine başbakan adayı Armin Laschet’e baskı artmaya başladı. Laschet, Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’le ‘Jamaika koalisyonu’ oluşturma hesapları yaparken, genel başkanlığını yaptığı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nden (CDU) yükselen istifa sesleri gelmeye başladı.
#CDU/CSUAlmanya’da seçimler yaklaşırken partilerin vaat ettikleri öneriler de dikkatle takip ediliyor. SPD, Yeşiller ve Sol Parti’nin seçim programında yer alan ‘vatandaşlık sigortası’na ilgi büyük oldu. Yapılan anket, öneriye karşı çıkan Birlik Partileri ile FDP’li seçmenlerin bile vatandaşlık sigortasına olumlu yaklaştığını ortaya koydu.
#Vatandaşlık SigortasıAlmanya’da CDU/CSU ile SPD oluşturduğu büyük koalisyon hükümeti Kovid-19’la mücadelede sınıfta kaldı. Alman Birinci Televizyonu (ARD) adına infratest-dimap tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında Almanların yarısının hükümete artık güvenmediği saptandı.
#Peter AltmaierAlmanya’da koronavirüs nedeniyle getirilen kısıtlamalar bu hafta birçok eyalette gevşetilmeye başlandı. Pazartesi günü 800 metrekareden küçük dükkânlar açıldı. Okullar ve üniversiteler 4 Mayıs’tan itibaren kademeli olarak açılacak. Ancak fiziksel temas ve sosyal aktivitelerle ilgili kısıtlamaların ilk etapta 3 Mayıs’a kadar yürürlükte kalacağı açıklanmıştı. Bu bağlamda sosyal kısıtlamalara halkın desteğini ölçmek için yapılan bir anketin sonuçları açıklandı.
#Koronavirüs