AfD sistematik yükselişini sürdürüyor: SPD’yi yakaladı

Güncelleme Tarihi:

AfD sistematik yükselişini sürdürüyor: SPD’yi yakaladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2023 09:51

Almanya’da koalisyon hükümetini oluşturan SPD, Yeşiller ve FDP arasında başta enerji politikası olmak üzere bazı alanlarda görüş ayrılığının olması, sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) oylarını artırdı. Bu gelişmeler ışığında Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa SPD’nin de sağ popülist AfD’nin de yüzde 18 oy alacağı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

SON dönemlerde oy oranını sistematik olarak artıran AfD, Almanya’da iktidarın büyük kanadı SPD’yi yakaladı. Infratest dimap tarafından son kamuoyu yoklamasında Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU’nun yüzde 29, SPD’nin yüzde 18, AfD’nin yüzde 18, Yeşiller’in yüzde 15 ve FDP’nin yüzde 7 oy alacağı saptandı. Sol Parti’nin ise yüzde 4 oy alarak yüzde 5 barajını aşamayacağı belirlendi. Bu veriler ışığında SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinin çoğunluğu kaybettiğine dikkat çekildi.

AfD’YE GÜVEN
Seçmenlerin önemli bir bölümünün hayal kırıklığı nedeniyle köklü partilerden uzaklaşarak özellikle göç politikasında daha fazla güven duymaları nedeniyle AfD’yi tercih ettikleri ortaya çıktı. Alman devlet televizyonu ARD adına yapılan aynı kamuoyu yoklamasında, seçmenlerin göç politikasında AfD’ye daha fazla güven duyduğu saptandı. AfD’li seçmenlerin yüzde 32’sinin göç politikasında duydukları güven, yüzde 67’sinin ise köklü partilerin kendilerini hayal kırıklığına uğrattıkları gerekçesiyle aşırı sağcı partiyi desteklemek istediği belirlendi. Almanların yüzde 79’unun hükümetin politikasından memnun olmadığı da belirlendi. Halkın sadece yüzde 20’sinin hükümetten memnun olduğu kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!