Berlin’de siyasi deprem! Seçimler tekrarlanabilir

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de siyasi deprem Seçimler tekrarlanabilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2022 11:53

Berlin Anayasa Mahkemesi, ön mütalaasında geçen yıl 26 Eylül’deki genel seçimlere paralel olarak yapılan Berlin Eyalet Parlamentosu seçimlerinin tamamen yenilenmesi yönünde ön görüş belirtti.

Haberin Devamı

KONUYLA ilgili açıklama yapan Mahkeme Başkanı Ludgera Selting, “Anayasa Mahkemesi şu anda Eyalet Parlamentosu ve Belediye Meclisleri seçimlerini bir bütün olarak geçersiz ilan etme eğilimindedir” dedi. Mahkeme, oy verme işlemi sırasında yapılan hataların ‘buzdağının sadece görünen kısmı’ olduğunu belirtirken, bunun bir kısmının belgelendiğini açıkladı. Mahkemenin dikkat çektiği hatalar arasında şunlar yer alıyor:
* Sandıklar akşam 18.00’den sonra toplam 350 saat boyunca açık kaldı.
* Eksik oy pusulaları nedeniyle bazı sandıklar gün içinde oy verme işlemi sırasında 83 saat boyunca kapalı kaldı.
* Sandık başına iki kabin olması şartı bulunurken, oy kullanma hakkına sahip seçmenlerin yalnızca yüzde 40’ından azı için bu sayı sağlandı.
* Hatalar 78 seçim bölgesinin tamamını etkiledi. Friedrichshain-Kreuzberg ilçesinde 1000’den fazla seçmen oy kullanamadı.

Haberin Devamı

TAM BİR TOKAT NİTELİĞİNDE
İçişleri Senatörlüğü’nü temsil eden avukat Ulrich Karpenstein, Anayasa Mahkemesi’nin ön değerlendirmesine itiraz etti. Karpenstein, “Kararın Federal Anayasa Mahkemesi’nin içtihatından saptığı izlenimine sahibiz” derken, bu nedenle davanın Almanya’nın Karlsruhe’deki en yüksek mahkemesine sunulmasının uygun olacağını düşündüklerini söyledi. Berlin’deki koalisyon ortakları Sol Parti ve Yeşiller ise mahkemenin açıklamasından çok koalisyon ortakları SPD ve dönemin İçişleri Senatörü Andreas Geisel’e yüklendi. Sol Parti Eyalet Teşkilatı Başkanı Sebastian Koch, “Ön değerlendirme, o zamanki İçişleri Senatörü için tam bir tokat niteliğinde” derken, Yeşiller Partisi Teşkilat Başkanı Philmon Ghirmai ise “Bir mahkeme, seçimden sorumlu olanlara daha kötü bir karne veremezdi” diye konuştu.

Berlin’de siyasi deprem Seçimler tekrarlanabilir
DEMOKRASİMİZİ TEHLİKEYE ATIYOR

Berlin’de ana muhalefet partisi CDU Genel Sekreteri Stefan Evers, mahkemenin ön görüşünü değerlendirirken, “Seçimlere olan güveni sarsanlar demokrasimizi tehlikeye atıyor. Ne SPD’nin ne de seçim kaosundan sorumlu olan Senatör Geisel’in bugüne kadar herhangi bir sonuç almamış olmasını korkunç buluyorum. İstifasının kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Yeni kabinede Berlin İmar ve İnşaat Senatörü olarak görev alan Andreas Geisel, 26 Eylül 2021 tarihinde yapılan seçimlerde yaşanan aksaklıklar nedeniyle Berlin Anayasa Mahkemesi’nin yoğun eleştirilerine rağmen istifa çağrılarını reddetti. Geisel, “Sorumluluk hissetmediğimden değil. Ancak asıl soru, işleri daha iyi hale getirmek için nasıl bir karar vereceğinizdir ve ben çalışmaya karar verdim” dedi. Eski içişleri senatörü, Berliner Morgenpost gazetesinin okur forumunda yaptığı açıklamada, “Ben de bir adaydım ve müdahale etmemeliydim. İstifa etseydim daha iyi ne olurdu?” dedi. Berlin Eyaleti Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ulrike Rockmann da “Eyalet çapında bir başarısızlık izlenimi görmüyorum. Seçmenlerin sadece yüzde 0.005’i oy kullanamadı” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

HÜKÜMET DEĞİŞİKLİĞİ OLABİLİR
Mahkemenin nihai kararını 3 ay içinde vermesi gerekiyor. Mahkemenin nihai kararından sonra 90 gün içinde seçimler tekrarlanacak. Anayasa Mahkemesi’nin kasım veya aralık ayı içinde karar vermesi bekleniyor. Peki mahkemenin nihai kararında da, seçimlerin tamamen yenilenmesi yönünde karar çıkması ne anlama gelecek? Böyle bir durumda kuvvetle muhtemel, Berlin eyaletinde hükümet değişikliği olacak. Son kamuoyu yoklamalarına bakıldığında seçmenin güveninin büyük ölçüde kaybeden SPD’li Franziska Giffey, en kısa süre Berlin Eyalet Başbakanlığı’nı yapan siyasetçi olacak. Güncel kamuoyu araştırmalarına göre iktidarın büyük ortağı SPD, üçüncü sırada yer alıyor. Infratest dimap tarafından rbb24 ve Berliner Morgenpost adına yapılan BerlinTrend adlı son ankete göre koalisyon ortağı Yeşiller yüzde 22 ile birinci, CDU yüzde 21 ile ikinci sırada yer aldı. Franziska Giffey liderliğindeki SPD ise yüzde 17’ye geriledi. Sol Parti yüzde 12 ve aşırı sağcı AfD ise yüzde 10 oyda kaldı. Yenilenecek seçimlerde de SPD’nin oylarını artıramaması durumunda iktidarı kurma şansını kaybedecek.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!