Berlin’de gündem, koalisyon ihtimalleri

Güncelleme Tarihi:

Berlin’de gündem, koalisyon ihtimalleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2023 13:14

Almanya’nın başkenti Berlin’de eyalet parlamentosu ve belediye seçimlerine 1 hafta kala koalisyon ihtimalleri en önemli gündem maddesi oldu. Anketlerde ilk sıralarda yer alan CDU, Yeşiller’le koalisyona sıcak bakmadığını ilk kez açık bir şekilde dile getirdi. FDP ise en iyi koalisyonun CDU, SPD ve FDP arasında olacağına inanıyor.

Haberin Devamı

INFRATEST kamuoyu araştırma şirketinin 2 Şubat tarihli son anketine göre CDU yüzde 25 oy oranıyla önde gidiyor. SPD yüzde 19, Yeşiller yüzde 17, FDP ise yüzde 6’da oy alıyor. Bu sonuçlara göre Berlin’de koalisyon ihtimalleri oldukça karmaşık hale geliyor. FDP’nin yüzde 5 barajının altına kalması halinde milletvekilleri diğer partilere dağıtılacağı için iki büyük partinin ikili koalisyon kurma ihtimali bile ortaya çıkıyor. CDU Berlin Teşkilatı Başkanı ve başbakan adayı Kai Wegner, açık bir şekilde seçimler sonrası Yeşiller’le iş birliği istemediklerini söyledi. Wegner, Tagesspiegel’e verdiği röportajda, “Yeşiller ve Bayan Jarasch’ın (Yeşiller’in lideri) seçim kampanyasında, özellikle de ulaşım politikasında talep ettikleri şeyler benimle yapılamaz” dedi. Wegner, tutarlı ulaşım politikasında Yeşiller ile çalışmamak için yeterli neden gördüğünü ifade ederken, Yeşiller ve ortaklarının başkentteki park yerlerinin yarısını kaldırmak istemesini ‘otomobile karşı tek taraflı bir politika’ olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

YEŞİLLER İSTENMİYOR
CDU gibi FDP’nin lideri Sebastian Czaja da gelecekte tamamen araçsız bir şehir istemediğini kaydetti. Ayrıca şehir içinde otomobiller için ‘vinyet’ ve ‘konutların kamulaştırılması’na da kesinlikle karşı olduğunu söyledi. Czaja, FDP için CDU ve SPD ile bir koalisyonu tercih edeceklerini ifade etti. Berlin CDU şimdiye kadar böyle net bir konumlandırmada yapmadı. Czaja, Morgenpost’a yaptığı açıklamada “Kai Wegner de böyle net tercihler gösterirse mutlu olurum” dedi. Şehrin merkezi caddelerinden Friedrich’in pilot projeden sonra da araç trafiğine kapatılması koalisyon ortakları SPD ile Yeşiller’in arasını açtı. Yeşiller’li ulaştırma senatörlüğü caddeyi tepkilere rağmen yeniden araçlara kapatırken, SPD’li Başbakan Franziska Giffey, koalisyon ortağını bu konuda eleştirmişti. Giffey, seçim kampanyasında Yeşiller’i ‘himaye siyaseti’ ve ‘sis perdesi’ ile suçlamıştı. Giffey açısından da Bettina Jarasch ile koalisyon kurma isteği çok sınırlı görünüyor.
26 Eylül 2021’de Federal Meclis seçimleriyle aynı gün yapılan eyalet seçimlerinde bazı oy pusulaları yanlış sandıklara gidince kaos yaşanmış, ardından Berlin Anayasa Mahkemesi seçimlerin 12 Şubat’ta tekrarlanması yönünde karar almıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!