Özellikle son birkaç haftadır çocuk yetişkin fark etmeksizin hasta olan insan sayısında gözle görülür bir artış var. Hastalık oranlarının gerçekten artıp artmadığını sorduğumuz Dahiliye Uzmanı Dr. Yavuz Burak Tor, kendi gözlemlerine dayanarak yüzde 200’lere varan bir artış olduğunu söylerken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Anıl Doğan ise çocuklar arasında domuz gribinin her geçen gün yaygınlaştığının altını çizdi. Hasta sayısının arttığı konusunda uzman isimler hemfikir. Peki bu artış bir salgın boyutunda mı? Hangi virüsler yaygın ve dikkat edilmesi gereken kritik belirtiler neler?
#SalgınYüzyıllardır soğuk havada ıslak saçla dışarı çıkmanın bizi hasta edeceği inancı hâkim ancak uzmanlar soğuk algınlığına ıslak saçın değil virüslerin neden olduğunu söylüyor. Fakat bu demek değil ki ıslak saçla soğuğa dışarı çıkmak bize bir şey yapmaz. Islak saçla kalmak ya da soğuya çıkmak migren, sinüzit hatta yüz felcine bile zemin hazırlayabilir
#SağlıkBu kış etkisi haftalarca süren, bir türlü geçmeyen hastalıklardan mustarip herkes. Yüksek ateş, 2-3 haftayı bulan öksürük şikayetiyle hastaneler dolup taşıyor. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, “Bu sene karışık bir etkenle karşı karşıyayız. Hem COVID-19 hem influenza hem de domuz gribi var” dedi ve şu uyarıları yaptı...
#COVIDBüyükleri tarafından ‘Islak saçla dışarı çıkma, hasta olursun’ diye uyarılmayan yoktur herhalde. Halbuki nezle, grip ve Covid-19 gibi solunum yolu hastalıklarına soğuk değil, virüsler ya da bakteriler neden olur. Dolayısıyla saçlarımız ıslakken dışarı çıkıp hasta olacağımız fikri kulağa pek mantıklı gelmiyor. Ancak uzmanlar bu uyarıların bir haklılık payı olduğunu söylüyor. Peki nasıl? İşte cevabı...
#Sağlıkİnfluenza, havaların soğumasıyla etkisini gösteriyor. Grip salgını döneminde sık rastlanan influenza virüsü burun, boğaz, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyebiliyor. Ayrıca hafif ya da ağır bir şekilde geçirilebiliyor. Peki influenza nedir, nasıl bulaşır, ne kadar sürer? İşte İnfluenza belirtileri ve tedavisi
#İnfluenzaSon aylarda özellikle çocuklarla gözlemlenen influenza bir salgın olarak değerlendirilmese de bulaşıcılığı ve belirtileri nedeniyle mevsimsel bir grip olarak toplumda etkin bir rol oynuyor. Yıllar içerisinde toplumda sık görülen influenza virüsleri sürekli değişiyor. Peki, influenza aşısı bu gripte ne kadar etkili, ne zaman yapılmalı? İşte influenza aşısı hakkında merak edilenler...
#İnfluenza AşısıFlurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#Fluronaİnfluenza, başlıca burun, boğaz, bronşlar ve bazen akciğerleri etkileyen, hafif veya ağır bir seyir gösterebilen, bulaşıcı viral bir hastalık. A, B, C olmak üzere 3 tip influenza virüsü var. Halk arasında grip olarak bilinen influenza ile ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, Influenza koronavirüs kadar tehlikeli olduğunun altını çiziyor. Peki, influenza nedir, nasıl bulaşır? İşte influenza belirtileri
#İnfluenzaGeçen yıla oranla bu yıl daha fazla grip vakası ile karşılaşılacağını söyleyen Öğr. Gör.Şemsettin Akgül, maske, mesafe ve hijyen uyarısında bulunarak, “Koronavirüs aşısı yaptıranlar bu sene grip aşısını da yaptırmalı. Grip bu sene ekim ve kasım aylarında pik yapacak” dedi.
#GripGeçen yıla oranla bu yıl daha fazla grip vakası ile karşılaşılacağını söyleyen Öğr. Gör.Şemsettin Akgül, maske, mesafe ve hijyen uyarısında bulunarak, “Koronavirüs aşısı yaptıranlar bu sene grip aşısını da yaptırmalı. Grip bu sene ekim ve kasım aylarında pik yapacak” dedi.
#GripGeçtiğimiz yıl eğitimlerine uzaktan devam eden çocuklar bu sene okullarına geri döndü. Çocuklarını okula tekrar göndermeye başlayan ebeveynleri en çok endişelendiren şeylerden biri de çocukların yakalanabileceği salgın hastalıklar. Koronavirüsle mücadele devam ederken uzmanlar velileri diğer enfeksiyonlar konusunda da uyarıyor.
#Çocuk SağlığıYazın kavurucu sıcaklarından sonbaharın serin ve yağışlı havasına geçtiğimiz bugünlerde okulların da açılıp kapalı ortamlarda zaman geçirilmesiyle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanıyor. Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Baylançiçek, pandemi sürecinde okul dönemi çocuklarında alınacak basit ama etkili önlemleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Okul ÇocuklarıGrip virüsü olarak da bilinen influenza özellikle de sonbahar ve kış aylarında çok hızlı bulaşan bir hastalıktır. Özellikle de influenza A ve B virüsleri, grip olan kişilerin hapşırması, konuşması ya da öksürmesi durumunda havaya yayılan damlacıkların solunması sonucunda bulaşır. Aynı zamanda virüsle kirlenmiş yüzeylere temas edilmesi sonucunda eller aracılığı ile kişiden kişiye çok rahatlıkla bulaşır. İnfluenza A Nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İnfluenza A Nedir?Grip her yıl ortaya çıkan viral bir hastalıktır. Grip hastalığı özellikle bulaşıcı olmasından dolayı önemli bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Grip hastalığı sıklıkla karşılaşılan bir hastalıktır. Grip hastalığı ile ilgili araştırmalar günümüzde halen daha devam etmektedir. Grip hastalığının nedenleri ve belirtileri araştırılıyor. Peki grip nedir? Grip hastalığı neden olur? Grip hastalığının belirtileri nelerdir? Grip hastalığının tanısı ve tedavisi nedir? İşte grip hastalığı ile ilgili tüm detaylar.
#Grip Nedir Ve Neden Olur?Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi'nden Türk Bilim İnsanı ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Özpolat, dünyanın yakından izlediği yeni varyantlar hakkında Demirören Haber Ajansı'na önemli açıklamalarda bulundu. Özpolat, vaka artış hızının azalmaması durumunda Türkiye'yi bekleyen tehlike konusunda uyarı yaptı.
#Bülent ÖzpolatKovid-19 salgınında uzmanlar kış mevsimiyle birlikte gribe yakalanılmaması konusunda ciddi uyarılar yapıyordu. Ancak mevsimsel grip vakaları neredeyse rekor derecede azaldı. Koronavirüs grip salgınlarının sonu anlamına mı geliyor? Bu önemli soruyu uzmanlar cevaplıyor...
#Koronavirüsİngiltere'de ortaya çıkan mutasyona karşı koronavirüs aşılarının etkili olup olmadığı en çok tartışılan konuların başında geliyor. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji eğitim sorumlusu Prof. Dr. Ali Kudret Adiloğlu, "Koronavirüsün, influenza gibi yeni aşı gerektirecek boyutta mutasyonlara uğraması yıllar sürüyor. Bir anda birkaç günde bu şekilde korkutucu mutasyonlar olmuyor koronavirüste" dedi.
#KoronavirusCovid-19 salgınıyla mücadele ettiğimiz bu günlerde, mevsimsel gripten korunmanın önemi bir kat daha arttı. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hakan Evren, gripten (influenza) korunmak için neler yapılması gerektiğini değerlendirdi.
#GripAŞILARDAN sonra ilaçlardan da iyi haberler geliyor. Son haber Almanya’dan. Alman biyoteknoloji firması FORMYCON, tedavide de muazzam bir başarıya imza atmak üzere... Firma yetkilileri ve bu yeni molekül üzerinde çalışan bilim insanları “FYB207” kod adı ile tanımladıkları etkili bir “ACE2 antikor füzyon proteini” geliştirdiklerini açıkladılar. Hatta iddialarını bir tık daha ileriye taşıyıp ABD ve Avrupa’daki ilaç yetkililerine “ön izin” için müracaatta bulundular. Detaylara gelince...
#YAZARİnfluenza virüsü şimdiye kadar bildiğimiz bilgilere göre ciltte yaklaşık 2 saat kalıyor. Koronavirüs ise, 9 saat boyunca elin üzerinde canlılığını sürdürmüş. Hapşırarak ya da öksürerek mukus dolu virüs bulaştırdığımızda bu süre 11 saate kadar uzuyor. Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Tutku Taşkınoğlu, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Korona Ciltte Ne Kadar YaşıyorÖzellikle Covid-19 salgını döneminde çocuklar için grip aşısı yapılmasında herhangi bir sakınca olmadığını belirterek grip aşısının vücut direncinin düşmesini engellediğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Murat Cömert, “Grip hastalığında görülen belirtiler, Covid-19 belirtileriyle birebir örtüşmesi nedeniyle de ayrı bir önem arz etmektedir. Bu yüzden okula giden çocuklarda grip aşısının yapılması grip hastalığının daha hafif geçirilerek vücut direncinin düşmesine engel olacaktır" dedi.
#Sağlık