Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), FLiRT ve LB.1 gibi Covid-19 virüsü varyant gruplarının dünya çapına baskın hale geldiğini doğrulayarak tehlikeye dikkat çekti. İngiltere, ABD ve Yunanistan gibi ülkeler ise yeni varyantlar yüzünden vaka sayılarında artış tespit ettiklerini açıkladı.
#CovidSesiniz boğuk çıkıyor ve boğazınızı temizlemeden duramıyorsanız, asit reflüsünün sıklıkla gözden kaçan bir formu olan laringofaringeal reflü (LFR) yani boğaz reflüsüne sahip olabilirsiniz. Kulak burun boğaz uzmanlarına başvuran her 10 kişiden üç ya da dördünde görülen bu hastalık, sinsice ilerlediği için ‘sessiz reflü’ olarak da adlandırılıyor. Peki boğaz reflüsü neden oluşuyor? Hangi gıdaları tüketmeli? Hangilerinden uzak durmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#SağlıkKaçımız banyolarımızı temizlerken duş başlığının içini açıp temizliyorsunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#Duş BaşlığıDuş başlığınızı ne sıklıkla temizliyorsunuz? Ama öyle dışını pırıl pırıl yapmaktan bahsetmiyoruz. Rutin banyo temizliğinde duş başlığının içini açıp temizliyor musunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#SağlıkSon dönemde birçok virüsün üst üste hastalık yapması, hastalarda uzayan, inatçı bir öksürüğe neden oldu. Çok sayıda kişi haftalarca, hatta aylarca kesilmeyen öksürükten şikâyetçi. Uzmanlar uzayan öksürüklerde doktora gidilmesini önerirken, şu uyarılarda bulundu...
#ÖksürükSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, özellikle solunum yolu enfeksiyonu geçirmiş hastalarda geçmeyen öksürüğe ilişkin, "Bu inatçı bir öksürüktür ve klasik alıştığımız öksürük giderici şuruplarla, haplarla geçmez. Çünkü buradaki asıl mekanizma; hava yollarındaki aşırı duyarlılık. Bu öksürüğü araştırmak lazım. Bunu ihmal etmemek lazım" dedi.
#ÖksürükGünümüzde kanser insanlar arasında en çok korkulan hastalıkların başında geliyor. Hastalığın bilinen pek çok belirtisinin yanında ise çoğu kişinin daha önce duymadığı, yaşasa bile dikkatini çekmeyen pek çok belirtisi var. Peki bunlar neler? İşte detaylar…
#SağlıkDünya bir süredir koronavirüs salgınının etkilerini üzerinden atmaya ve hayatın normal akışına dönmüşken dünyanın çeşitli yerlerinden vaka artışı haberleri gelmeye başladı ve önümüzde kış aylarında salgının yeniden patlak verebileceği uyarıları yapıldı. Bu uyarılar içinde en korkutucularından biri ise bir DSÖ yetkilisinden geldi…
#Uzun CovidSonbaharın gelmesiyle birlikte hava sıcaklıkları hissedilir derecede düştü. Kaşıntı, hapşırma ve nefes darlığı gibi bazı alerji belirtilerinde de artışlar yaşanıyor. Alerjilerin bu denli artmasındaki en önemli etken ise mikroskop altında görülebilen 250-350 mikrometre büyüklüğündeki toz akarları… Peki bu canlılardan korunmak için hangi önlemleri almak gerekiyor?
#Sonbahar AlerjisiSinüzit, en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri. Halsizlikten öksürüğe, baş ağrısından burun tıkanıklığına kadar çeşitli problemlere yol açabiliyor. Peki sinüzit nedir, neden olur? İşte sinüzit belirtileri, tedavisiyle ilgili merak edilenler...
#Sinüzit2020-2021 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi bugün başlıyor. Pandemi dolayısıyla uzun bir süre online eğitime devam eden öğrenciler yeniden okullarına kavuşmanın heyecanını yaşıyor. Veliler ise tereddütte… Okulların kademeli olarak açılması salgın sürecini ve çocukları nasıl etkiler? İşte akıllardaki tüm soruların yanıtları…
#Yüz Yüze EğitimRAKAMLAR ürkütücü. Daha da açık söylemek gerekirse korkutucu. Üzülerek belirteyim, bu durumu 10 gün önce fark etmiş ve “Bu sayılar benim gibi iflah olmaz bir iyimseri bile ürkütüyor” diyerek muhtemel bir tsunaminin yaklaşmakta olduğunun altını çizmiştim. Ne yazık ki o beklenen tsunami, yaklaşmak bir yana kapımıza dayanmış durumda.
#YAZARDornaz Alfa ilacıyla ilgili haberler ardından gözler istik fibrozis hastalığı ile ilgili bilgilere çevrildi. Prof. Dr. Ercüment Ovalı, kistik fibrozis hastalığının tedavisinde kullanılan Dornaz Alfa ilacının, corona virüsü tedavisinde de etkili olabileceğini açıkladı. Heyecanlandıran bu açıklama ardından kistik fibrozis hastalığı araştırılmaya başlandı. Akraba evliliklerinin kistik fibrozis görülme sıklığını artırdığı bildiriliyor. Peki, kistik fibrozis ne demek? Kistik fibrozis hastalığı nedir, belirtileri neler?
#Kistik Fibrozis NedirSinüzit nedir? Sinüzitin belirtileri nelerdir? Sinüzit nasıl tedavi edilir? Sinüzit için ne iyi gelir? Burun tıkanıklığı, baş ağrısı, yüzde tıkanıklık hissi gibi şikayetlerinizin nedeni sinüzit olabilir. Özellikle de kapalı alanlarda çok fazla zaman geçirilen şu günlerde toplu taşımalar ve alışveriş merkezleri üst solunum yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarıyor. Bağışıklık sistemini destekleyen besinler tüketerek ve bol su içerek sinüzitten korunmanın mümkün olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, sinüzit ile ilgili merak ettiklerimizi anlatıyor
#SinüzitŞırınga çikolatanın kapağının boğazına kaçması sebebiyle yaşamını yitiren Mert Yağız Köksal, tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Olay sonrasında ‘Acil durumlarda çocuklara ilk yardım nasıl yapılmalı?’ sorusu akıllara geldi. Konuyla ilgili uzmanlar vatandaşları bilgilendirdi.
#ÇocukBurun tıkanıklığı, baş ağrısı, yüzde tıkanıklık hissi gibi şikayetleriniz başladıysa sinüzit olma ihtimaliniz ortaya çıkmış demektir. Özellikle de mevsim geçişlerinin yaşandığı şu günlerde ıslak saçla dışarı çıkmak sinüzite davetiye çıkarmaktan başka bir şey değil. Sinüzitten korunmanın mümkün olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Koray Cengiz, sinüzit ile ilgili bilinmesi gereken önemli noktalara değindi.
#SinüzitZorlanmadan nefes almak, rahat yemek yiyebilmek ve inatçı öksürüklerle boğuşmamak… Tüm bunlar gün içinde kolaylıkla yaptığımız rutin şeyler olsa da bazı hastalıklar en temel davranışlara bile engel koyabilir; gırtlak kanserinde olduğu gibi… Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Şen, hayat kalitesini büyük ölçüde etkileyen gırtlak kanseri hakkında önemli bilgiler veriyor.
#Gırtlak Kanseri BelirtileriUçucu yağlar antibakterial özelliklere sahip olduğu için iyileşmeyi hızlandırır. Uçucu yağlar, buhar distilasyonu yöntemiyle elde edilen ve kolayca gaz haline dönüşebilen, ışıktan çabuk etkilenebilen "bitki özleri"dir. Bu nedenle doğal antibiyotik olarak bilinirler. Özellikle balgamlı öksürüğün tedavisinde her zaman elimizin altında olmasında yarar var. Fitoterapist Dr. Serdar Özgüç'ün balgam söktürücü bitkisel tariflerini sizin için derledik.
#Balgam SöktürücüKuru öksürükte müsilaj içeren tıbbi bitkiler ön plana çıkıyor. Müsilaj, normalde karbonhidrat içeren maddeler ve birçok bitkide bulunuyor. Bu madde su ile temas ettiği anda şişiyor ve sümüksü bir yapıya dönüşüyor. Böyle lapa gibi sanki ağdalı bir hale geliyor. Bu özellikleriyle de tahriş olmuş ve iltihaplanmış olan bölgelerde koruyucu bir tabaka sağlayarak, oradaki enfeksiyonun sökülüp atılmasında çok büyük destek olurlar. Bu tıbbi bitkiler mukozadaki korucu tabakayı sağlamanın yanı sıra tahriş olan bölgedeki yangıyı gideren özelliğe de sahip.
#EbeveynsaglikTelevizyonlarda, aile veya arkadaş ortamında kanserle ilgili onlarca şey duyuyor, bizim başımıza gelmeyeceğini düşünüyoruz. Kanserle ilgili birçok bilgiye sahip olduğumuzu sanıyoruz peki, kanseri gerçekten tanıyor muyuz?İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vardar, kanserle ilgili bilinmesi gereken tüm temel bilgileri anlatıyor.
#Angelina JolieRamazan ayı başlıyor. Oruç tutanların yeme ritmi bundan böyle 1 ay süreyle “sahur-iftar” şeklinde olacak. Yani daha sağlıklı bir beslenme ritmine geçmiş olacaklar. Daha önce de yazdım, insan bedeni yapısal olarak “günde iki öğün beslenmeye” ayarlanmış. Bütün mesele sağlıklı bir sahur ve iftar yapabilmekte.
#Osman Müftüoğlu