Güncelleme Tarihi:
Akciğer kanseri temelinde genetik mutasyona dayalı bir hastalıktır. Yani genetik yatkınlık akciğer kanserinde önemlidir. Ailesel geçişliliği olan bir hastalık olduğundan 1. derece yakınlarınızda görüldüğünde riskin arttığı bir hastalıktır.
Akciğer kanserinde kontrolsüz bir hücre gelişimi söz konusudur. Çeşitli sebepler ile genetik mutasyon gerçekleştiğinde kontrolsüz gelişen hücreler kaynaklıdır. Akciğer kanseri %90 oranında akciğer bronşları içerisinde gelişir. Gelişen bu hücreler büyüdükçe tümör oluşturur ve çevre dokulara, organlara baskı uygulamaya başlar. Akciğer kanseri belirtisi olan şikayetler böylelikle ortaya çıkar. Akciğer kanserinde tümör çok küçükken hiç şikayet vermeyebileceğinden genellikle ileri evrede tanı koyulabilir. Akciğer kanseri neden olur sorusunun cevabı olarak temelde kontrolsüz büyüyen bir hücre denilebilir. Bu büyümeye yol açan risk faktörlerinden biri örneğin sık sık tomografi ve X-Ray gibi cihazlar sebebiyle maruz kalınan radyasyondur.
Akciğer kanseri tarama ile erken evrede yakalanması zor olan bir hastalık olsa da düzenli kontroller teşhis ihtimalini artırmaktadır. Başka bir hastalık nedeniyle tarama yapılırken de akciğer kanseri tesadüfen teşhis edilebilir.
Erken evrelerde pek fazla belirti vermeyen akciğer kanseri ileri aşamalarda inatçı öksürük, kanlı balgam, kilo kaybı, gece terlemesi, omuz ağrısı, göz kapağı düşmesi, baş ağrısı, belirli belirsiz düşmeler, sendelemeler ile kendini gösterebiliyor.
Akciğer kanseri daha çok erkek cinsiyette görüldüğünden örneğin 50 yaş üzeri, sigara içen, ailesinde kanser hikayesi olan erkekler risk grubundadır ve düzenli kontroller ile erken teşhis oranını artırabilir. Akciğer kanserinin tek bir türü olmadığından farklı türlere göre akciğer kanseri belirtileri değişiklik gösterebilir.
HÜRRİYET AİLE ÖZEL