OHAL kapsamında çıkartılan 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile büyük bölümü asker ve polis, 18 bin 632 kişi kamudan ihraç edildi. Devletten çıkarılanlar arasında, iki yıl önceki darbe girişiminin ardından yürütülen kapsamlı soruşturmalara karşın kilit görevlerde kalmayı başaran ‘kripto’ veya ‘mahrem’ isimler de var. İhraç edilen isimler arasında trafikte tartıştığı motosiklet sürücüsünü öldüren 1’inci Sınıf Emniyet Müdürü Celal Yılmaz da bulunuyor.
#GazetehaberleriAdalet Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) KHK ile ihraç edilen 'imzacı akademisyen' Dr. Cenk Yiğiter’i mesleğe kabul ederek, avukatlık stajı yapmasına izin veren kararının iptali için dava açtı. Bakanlık, KHK ile ihraç edilen bir kişinin avukat olarak kabul edilmesinin mesleğin itibarını zedeleyeceğini savundu.
#Bakanlık"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imza atan akademisyenler hakkında "Terör propagandası yapmak" suçlamasıyla açılan davaların görülmesine bugün de devam edildi. Aralarında Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu'nun da bulunduğu 18 sanık bugün ayrı ayrı hakim karşısına çıktı.
#İbrahim KaboğluDün akademisyenlere destek olmak için geldiği İstanbul Adliyesi'nde gözaltına alınan İngiliz akademisyen Chris Stephenson, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Savcı, serbest bırakılan İngiliz akademisyen için "sınırdışı etme" talebinde bulundu. Stephenson, "Serbest bırakıldım ama şimdi beni sınırdışı edeceklermiş. 25 senedir Türkiye’de ikamet ediyorum. 17 senedir aynı üniversitede çalışıyorum. Eşim Türkiye vatandaşı. Çok korkunç ve yanlış bir şey" dedi.
#İmzacı Akademisyenler"Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiride imzaları bulunduğu gerekçesiyle Kocaeli Üniversitesinde (KOÜ) görevli 21 akademisyenden 14'ü gözaltına alındı, 7 akademisyen hakkında da gözaltı işlemleri devam ediyor. Bursa Uludağ Üniversitesi'nde de 3 akademisyen odalarında gözaltına alındı. Bolu'da 3 akademisyenin evinde arama yapıldı. Giresun Üniversitesi, imzacı öğretim üyesini görevden uzaklaştırdı. Türkiye'nin çeşitli illerinde çok sayıda üniversite, imza atan akademisyenlere idari soruşturma açtı. İstanbul'da da savcılık 123 akademisyen hakkında re'sen soruşturma başlattı.
#Bu Suça Ortak OlmayacağızAnayasa Mahkemesi Genel Kurulu, ‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriyi imzaladıkları gerekçesiyle, ‘Silahlı terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan cezalandırılan 10 akademisyenin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Oylama 8’e 8 çıkınca AYM Başkanı’nın oyu belirleyici oldu.
#GazetehaberleriAnayasa Mahkemesi, "barış bildirisi" olarak adlandırılan metne imza atan akademisyenlerin yaptığı bireysel başvuruda hak ihlali kararı verdi. Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi Başkanı Av. Dr. Mehmet Sarı, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla ilgili CNN TÜRK'te yaptığı açıklamada "Meselenin problemli yanları var. Bu bildiriye soruşturma açılması tabii. Karara katılmak mümkün değil." diye konuştu.
#Anayasa MahkemesiYaşamın çoğu alanında insanlar başkasını tanımlarken ya da kendisinin tanımlanmasında bazı hayvan isimleri kullanır. Ya kızar kızdırılır, ya da sevinir sevindirir. Hayvan türü, bu tanımlamada önemlidir... Bunun yanında insan, doğası itibariyle kendi cinsinden ve hayvanlardan ders de alır. İşte dersimiz...
#Güzin Abla2016 eğitim gündemi için zor bir yıl oldu. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kapatılan okullar, öğrenci nakilleri, bakan değişikliği, sözleşmeli öğretmenlik en çok konuşulan konulardı. Ayrıca ihraçlar, rotasyonlar ve atamalar öğretmenleri zorladı. Dünyada ise TIMSS ve PISA sonuçları, eğitim hakkından yararlanamayan çocuk ve gençler gibi konular tartışıldı.
#Eğitimİstanbul Barış İçin Akademisyenleri İnisiyatifi, 11 Ocak’ta paylaştıkları "Bu Suça Ortak Olmayacağız" bildirisinin ardından süreçteki gelişmeler hakkında bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Eğitim Sen 6 No’lu Şubesinde gerçekleştirilen toplantıda bildiriye imza atan akademisyenlerden Esra Mungan, Muzaffer Kaya, Kıvanç Ersoy ve Meral Camcı basın açıklamasını sırayla okudu.
#AkademisyenlerBarış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin bildirisini imzalayan akademisyenlerle ilgili birçok üniversitede soruşturma başlatılsa da aslında rektörlerin kafası karışık. Çünkü üniversitelerdeki disiplin yönetmeliği, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarının ardından hükümsüz hale geldi.
#Araştırma Görevlisi‘Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin yayımladığı bildiride imzaları bulunduğu gerekçesiyle onlarca akademisyene yönelik soruşturma, gözaltı ve tehditler Türkiye’de günün tartışması oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra siyasi partiler de fikirlerini söyledi. Bildiriyi destekleyenlerle karşı olanlar sosyal medyada sert tartışmalara girdi, hala da giriyor. Peki her şey nasıl başladı? Dünya bu tartışmayı nasıl izliyor? Hukukçular ne diyor? İşte 10 maddede “Barış İçin Akademisyenler” vakası:
#AkademisyenlerCHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, bazı milletvekilleri ile parti genel merkezinde CHP Parti Meclisi Bildirisi'ni açıkladı. CHP Parti Meclisi Bildirisi'nde "Söz konusu akademisyenler bildirgesi ekseninde devam eden hukuksuz soruşturma, gözaltına alma ve görevden uzaklaştırmaların derhal son bulmasını talep ediyoruz" denildi.
#CHP