İngiliz akademisyen Chris Stephenson serbest kaldı, savcı 'sınırdışı edilmesini' talep etti

Güncelleme Tarihi:

İngiliz akademisyen Chris Stephenson serbest kaldı, savcı sınırdışı edilmesini talep etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2016 12:14

Dün akademisyenlere destek olmak için geldiği İstanbul Adliyesi'nde gözaltına alınan İngiliz akademisyen Chris Stephenson, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Savcı, serbest bırakılan İngiliz akademisyen için "sınırdışı etme" talebinde bulundu. Stephenson, "Serbest bırakıldım ama şimdi beni sınırdışı edeceklermiş. 25 senedir Türkiye’de ikamet ediyorum. 17 senedir aynı üniversitede çalışıyorum. Eşim Türkiye vatandaşı. Çok korkunç ve yanlış bir şey" dedi.

Haberin Devamı

"Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriye imza attıkları gerekçesiyle "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan gözaltına alındıktan sonra savcılığa sevk edilen akademisyenler Esra Mungan, Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy’a destek olmak için bdün sabah Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na gelen İngiliz akademisyen Chris Stephenson dün gözaltına alınmıştı.

Akademisyenlerin avukatı, Türkiye’de özel bir üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapan Stephenson’un adliye binasına girerken yapılan aramada çantasındaki HDP İstanbul İl Örgütü’ne ait olduğu belirtilen ’Nevruz’ bildirileri gerekçe gösterilerek gözaltına alındığını söylemişti.

SAVCILIKTA İFADE VERDİ

Bugün savcılıkta ifadade veren Stephenson, broşürlerin davetiye olduğunu üzerinde bulunan küçük resimlerin terör örgütü tarafından barikat kurma, ateş yakma şeklindeki resimlerin varlığının savcılık tarafından kendine söylendiğini belirtti.

Haberin Devamı

Stephenson’un broşür üzerinde yer alan "öz yönetim" ifadesi için ise "Bu ifadenin her hangi bir terör örgütünün söylemi olarak değil, siyasal bir partinin demokratik yollarla elde edilebilecek bir yönetim şekli olduğunu düşünmüştüm" dediği öğrenildi. Stephenson’un herhangi bir terör örgütüyle ilişkisinin olmadığını ve suçlamaları kabul etmediği kaydedildi.

 SERBEST KALDI, ADLİYEDEN AYRILDI, POLİS BIRAKMADI

Savcılık, alınan ifadesinden sonra Stephenson’un serbest bırakılmasına karar verdi. Savcılık İngiliz vatandaşı olan Stephenson’un sınırdışı edilmesi için İstanbul Valiliği’ne yazı yazılmasına karar verdi. Serbest bırakılmasının ardından aralarında HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun da bulunduğu bir grupla birlikte adliyeden çıkan Stephenson, burada polisler tarafından durduruldu. Polisler savcının sınırdışı talebinin bulunduğu için Stephenson’u Göç İdaresi Başkanlığı’na götüreceklerini söyledi.

"EŞİM TÜRKİYE VATANDAŞI''

Bu arada İngiliz Chris Stephenson gazetecilere yaptığı açıklamda, "Serbest bırakıldım ama şimdi beni sınırdışı edeceklermiş. 25 senedir Türkiye’de ikamet ediyorum. 17 senedir aynı üniversitede çalışıyorum. Eşim Türkiye vatandaşı. Çok korkunç ve yanlış bir şey" dedi.

Haberin Devamı

Üzerinden HDP’nin İstanbul İl Örgütü’nün resmi Nevruz davetiyesinin çıktığını ve davetiyenin terör örgütünün bildirisi olmadığını söylediğini belirten Stephenson savcılıkta "Terörü desteklemediğimi, barış istediğimi, hep barış için hareket ettiğimi söyledim" dedi.

Stephenson Bilgi Üniversitersitesi’nin Matematik Bölümü’nde 17 senedir öğretim görevlisi olduğunu da sözlerine ekledi.

Stephenson, polisler tarafından Göç İdaresi Başkanlığı’na götürüldü. Stephenson’un sınırdışı edilip edilmeyeceğine valilik karar verecek. (Serpil KIRKESER - Ümit TÜRK - Özden ATİK/İSTANBUL - DHA)

BAKMADAN GEÇME!