İltihaplı romatizma (Romatoid Artrit), toplumda en sık görülen romatizmal hastalıklardan biri. En çok kadınları etkileyen bu durumun en önemli şikayetleri arasında eklem ağrısı, şişlik ve hareket kısıtlığı bulunur. Peki iltihaplı romatizma nedir, belirtileri nelerdir? İşte iltihaplı romatizma tedavisi...
#İltihaplı Romatizmaİltihaplı romatizma dendiğinde, bunun tek bir hastalık olmadığını söylemek gerekir. Çok sayıda hastalık romatizma kapsamına girer. Bunların çok büyük çoğunluğu iltihaplıdır. İltihaplı olanların da çok büyük bir kısmı genetik alt yapı ve çevresel faktörler nedeniyle ortaya çıkan romatizmalardır. Romatoloji Uzmanı Dr. Selda Öktem, iltihaplı romatizma ile ilgili merak edilenleri anlattı.
#İltihaplı Romatizma TedavisiDiz ağrısı yaş ilerledikçe hayat kalitemizi doğrudan etkileyen büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar. 60’lara merdiven dayarken merdiven çıkamama, uzun yolda yürüyememe, yere oturup kalkamama gibi problemler kaçınılmaz oluyor. Bu yaşlarda pek çok kadından aynı şikayetleri duyuyoruz. Çoğunun dizinde sıvı kaybı ya da kireçlenme problemi var. Kimi sorununa ameliyat olarak çözüm buluyor, kimi iğne yaptırıyor, kök hücre tedavisi deniyor, kimi ozon terapi… Bu işlemlerden ve ameliyattan korkanlar ise çareyi kantaron yağında, kuyruk yağında ya da kelle paça çorba gibi kolajen kaynaklarında arıyor.
#Diz Ağrısı50'li, 60'lı yaşlardan sonra insanların dizlerindeki ağrılardan yakınması, hareketlerinde zorlanması normal karşılanır ancak bizim ülkemizde özellikle kadınların dizlerinde sıklıkla kireçlenme ve sıvı kaybı problemi yaşanıyor. Peki neden özellikle kadınlar bu dertten mustarip, temelinde ne yatıyor? Kuyruk yağı, kantaron yağı, kelle paça çorbası, kolajen takviyeleri diz ağrılarına iyi geliyor mu? Yoksa sorunun tek çözümü ameliyat mı? Doç. Dr. Ahmet Sevencan ile konuşuk.
#Diz Problemleri125 yılı aşkın süredir yaşamları iyileştirme hedefiyle tüm dünyada yenilikçi tanı ve tedavi çözümlerini hastalara ulaştırmaya odaklanan Roche, kurduğu güçlü iş birlikleriyle hastalıklarla mücadelede toplumsal faaliyetlerle de hastaların yaşamlarına dokunuyor. 12 Ekim Dünya Artrit Günü kapsamında, Romatoid Artrit (RA) hastalığına dikkat çekerek hastaların hastalıkla mücadelelerinde yanlarında olmanın önemine vurgu yapan Roche Türkiye, “Hayat Benim Elimde” platformu ile Romatoid Artrit ile yaşayanların hayatlarına katkı sunmayı amaçlıyor. Roche Türkiye’nin değerli girişimini ve hastalıkla ilgili merak edilenleri Türkiye Romatoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Sibel Bakırcı ve Roche İlaç Türkiye Medikal Birim Lideri Dr. Mahir Kurt anlatıyor.
#Sponsorlu İçerikAyak bölgesinde ayak arkları denilen bölümler yer almaktadır. Bu bölümler iç ve ön kısımda bulunarak toplamda 3 adettir. Bu bahsedilen ayak arkları düşük ya da fazlaysa ayak tabanında ağrılar olabilmektedir. Ayak tabanındaki ağrı noktaları tabandaki A ve C şeklinde isimlendirilen noktalarda yer almaktadır. Doğuştan gelen mekanik bozulma, ayak tabanını zorlama, şişmanlık, düz taban, topuk dikeni gibi nedenlerden dolayı ayak tabanında ağrı olabilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Covid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık SistemiAyak yanması, çoğu kişide sık sık görülen bir rahatsızlık olarak bilinir. Yanma hissinin yanı sıra kaşına, kızarma, terleme gibi durumlar da eklenir. Yanan ayakların en büyük nedeni nörolojik rahatsızlıklardan dolayı olduğu bilinir. Özellikle 50 yaş ve daha üzeri kişilerde ve kadınlarda daha çok meydana gelir. Sinir ve strese bağlı olabilmenin yanı sıra başka nedenlerden dolayı da meydana gelebilir. Olumsuz bir durum olup hayatı da olumsuz etkileyen ayak yanmasının belirtileri, sebepleri ve ne iyi gelir gibi konulara ait detayları derledik.
#Ayak Yanmasına Ne İyi Gelir Ve Nasıl Geçer?Tek başına belirleyici olmasa da kişinin genetik yapısının hastalığın gelişiminde önemli rol oynadığını belirten Uzman Dr. Fulya Dörtbaş, vücudun bağışıklık sistemi kişinin kendi hücrelerine ve dokularına saldıran iltihaplı eklem romatizmaları akut olarak başlasa bile genellikle ömür boyu süren kronik hastalıklar olduğuna dikkat çekti.
#EklemTek başına belirleyici olmasa da kişinin genetik yapısının hastalığın gelişiminde önemli rol oynadığını belirten Uzman Dr. Fulya Dörtbaş, vücudun bağışıklık sistemi kişinin kendi hücrelerine ve dokularına saldıran iltihaplı eklem romatizmaları akut olarak başlasa bile genellikle ömür boyu süren kronik hastalıklar olduğuna dikkat çekti.
#Romatoloji UzmanıPandemiyle birlikte değişen yaşam koşullarının gözlerdeki yansımasının temel olarak miyopi derecesinde artış, göz yorgunluğu ve göz kuruluğu olduğunu söyleyen Op. Dr. Deniz Marangoz, "Göz kuruluğu, göz kızarıklığının en sık görülen sebeplerinden" dedi.
#Op. Dr. Deniz MarangozYeni tip koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu günlerde, uzmanlar yaşadığımız diğer sağlık sorunlarını da ihmal etmemiz gerektiğinin altını çiziyor. Çünkü birçok rahatsızlığın tedavi sürecinin ertelenmesi kalıcı sorunlara neden olabiliyor. Bu problemlerden biri de vücuttaki birçok eklemi etkileyebilse de, genellikle ellerde ve parmaklarda başlayan, ilerleyen süreçte ise nesneleri tutmayı veya kapları açmayı bile zorlaştıran romatoid artrit (RA) yani bilinen adıyla iltihaplı romatizma karşımıza çıkıyor.
#Romatizmal RahatsızlıklarAğız, Diş ve Çene Cerrahı Dr. Selin Gaş, halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm rahatsızlığının neden kaynaklandığının hala tam olarak bilinemediğini söyledi. Gaş, bruksizmin birçok farklı tedavi yöntemi olduğuna dikkat çekerek, ”Çoğu hasta farkında bile olmaz. Tanısını koymak da oldukça zordur. Tanıdan sonra, tedavi yöntemlerinden biri yetmez, birkaçını uygulamak gerekebilir” dedi.
#Dişİltihaplı eklem romatizmasında eklemlerde sıvı akışında bozukluk yaşanarak eklemlerin hareket kabiliyeti kısıtlanır ya da tamamen kaybolur. Hastalık süreklidir ve geçici bir hastalık değildir. İltihaplı eklem romatizmasının neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemekle beraber kişinin genetik yapısı, sigara ve geçirilen bazı enfeksiyonlar gibi çeşitli çevresel faktörlerin buna yol açabileceği düşünülmektedir.
#İltihaplı Eklem RomatizmasıTiroit sorularınız çok birikince, biz de bugünü “tiroit günü” yaptık. Sayfamızın tamamını da tiroide ayırdık. Sorular önemli. Konular mühim. Tiroit sorunları da ülkemizde maalesef çok yaygın. Nodülleri, tümörleri, az ya da çok çalışma hallerinin her biri ayrı birer dert! Suyumuzun, toprağımızın, neticede besinlerimizin yeteri kadar iyot içermemesi bunun ilk nedeni. İşte sizden gelen o sorulara yanıtlarımız. Buyurun...
#Osman MüftüoğluBağışıklık sisteminin çevre doku ve organlara saldırması olarak açıklanan lupusun, kadınlarda daha fazla görüldüğü biliniyor. Hastalık nedeniyle beyin, kalp, damar ve böbrekler, hastanın hayatını etkileyecek, hatta uygun tedavi edilmezse ölüme yol açabilecek kadar şiddetli hasar görebiliyor. Peki, lupus hastalığı nedir? Lupus belirtileri neler?
#Lupus Hastalığı Nedir?Cübbeli Ahmet Hoca olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü kimdir? Facebook sayfasından yapılan paylaşımda Cübbeli Ahmet Hoca'nın hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. Ahmet Mahmut Ünlü olarak bilinen Cübbeli Ahmet Hoca'nın acil serviste çekilmiş bir de fotoğrafı paylaşıldı. Ünlü'nün Umre dönüşü fenalık geçirdiği için hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.
#Cübbeli Ahmet Hoca