Güncelleme Tarihi:
İltihaplı eklem romatizması, bedenimizin hareketini sağlayan eklemlerde hareket sınırlanmasına yol açarak, eklemlerde tutulmaya yol açan bir romatizma türüdür. El ve ayaklarda şişme iltihaplı eklem romatizmasının ilk ve en önemli belirtileri arasındadır. El ve ayak eklemlerinde şekil bozuklukları, eklemlerde büyüme, sertleşme ve bölgede his kaybı oluşur. Eklem bölgeleri haricinde deri altında bezelye büyüklüğünde şişlikler görülebilir. Başlangıçta el ve ayaklarda oluşan şişlikler zamanla omuz, bacaklar ve kalça gibi bölgelere yayılarak ciddi ağrılara yol açar. Hastalık ilerledikçe ağrılar nedeniyle hareket kısıtlaması yaşanır. Bu belirtilerin dışında yorgunluk, halsizlik, kansızlık gibi yakınmalar da görülebilir.
Tüm belirtilerin en az 1 ay en fazla 6 aydır devam etmesi iltihaplı eklem romatizmasından söz edebilmek için yeterlidir.
Bulguları:
Eklem iltihaplanması romatizmasında ayaklarda ve el bölgelerde şişlik, sancı, hareketsizlik, tutukluluk gibi belirtiler meydana gelir. Eklemlerde oluşan ciddi ağrılar ve kişinin hareketini kaybetmesine sebep olan sızlamalar mevcuttur İlerleyen dönemlerde ise eklemlerde şekil bozuklukları meydana gelir. Ayrıca eklem iltihaplanması olan hastalarda gece boyunca uyku uyuyamama ve sabah kalktığında ise aşırı yorgunluk gibi bulgulara rastlanır. İltihaplı eklem romatizmasında midede yanma, şişkinlik hissi ile kişide yemek yememe gibi duygular görülür. Bu sebepten dolayı kişide aşırı iştah kaybı meydana gelir. Ayrıca eklem bölgelerinin deri altlarında nohut büyüklüğünde kitleler meydana gelir. Hastalık soğuk havalarda ve yağışlı havalarda daha fazla artar. Hastalık aynı zamanda; akciğer, böbrek, cilt, sindirim sistemi gibi birçok organ ile sistemi de tutabilir ve hasara neden olabilir.
Tanısı İçin Neler Yapılmalıdır:
İltihaplı eklem romatizmasına ait belirtiler yaşanıyorsa hasta zaman kaybetmeden bir doktora başvurmalıdır. İltihaplı eklem romatizmasında erken tanının önemi oldukça büyüktür. Doktor muayene, kan tahlilleri ve eklem bölgesinin görüntülemesi ile tanıyı koyabilir.
Tedavisi İçin Neler Yapılmalıdır :
İltihaplı eklem romatizması için kesin bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Tanı ile beraber düzenli egzersiz programına başlanmalı ve sadık kalınmalıdır. Aksi halde hasta hareket kabiliyetini tamamen kaybedebilir.
İlaç tedavisinde iltihap kurutucu etkisi olan kortizon tarzı ilaçlar ve yeni geliştirilen ilaçlar. kullanılır. Ancak bu ilaçların yan etkileri nedeniyle doktor gözetiminde dozu ayarlanarak kullanılmalıdır. Kortizon içerikli ilaçlar hastada ciddi anlamda kiloya yol açabileceğinden ilaçların dozu çok dikkatli ayarlanmalıdır. Ağrıların şiddetlendiği dönemlerde ağrı kesici iğneler uygulanabilir ancak hastalığı tedavi etmek için yeterli bir yöntem değildir. İltihaplı eklem romatizmasında uygulanan tüm tedavi seçenekleri hastanın şikayetlerini azaltmak ve yaşam kalitesini arttırmak yönündedir. İltihaplı eklem romatizmasında son evrede cerrahi seçenekte kullanılabilir. Cerrahide kemik yapısı düzeltilerek hastaya protez takılabilmektedir. Cerrahi operasyon ile eklem hareketleri az da olsa düzeltilebilmektedir.