Güncelleme Tarihi:
El ve ayak eklemleri gibi küçük eklemler başta olmak üzere eklemleri simetrik yani karşılıklı olarak tutan, kronik seyirli iltihaplı bir romatizma olan Romatoid Artrit (RA) , dünyada 100 bin insanın 71’inde görülüyor. Toplumda, kadınlarda erkeklere kıyasla görülme oranı 2 ila 3 kat daha fazla olan Romatoid Artrit , genellikle kadınlarda 30 ile 60 yaşları arasında, erkeklerde ise biraz daha geç yaşlarda görülse de her yaşta ortaya çıkabiliyor . Yapılan araştırmalar, aile üyelerinden birinde bu hastalığının olması durumunda, hastalığın ortaya çıkma olasılığının arttığını gösteriyor.
Kronik bir hastalık olan Romatoid Artrit, alevlenme ve uyku dönemleriyle seyrederken hastaların yaşam kalitesini de etkileyebiliyor. Hastalar yorgunluk, halsizlik ve uyku problemleri ile karşılaşabiliyor. Hastaların karşılaştıkları ağrının şiddeti, fiziksel fonksiyonlardaki kısıtlılık ve eklem hasarı boyutuna göre günlük yaşamda zorluklar meydana gelebiliyor. Bu nedenlerle de hastalığın erken evrede tanısı ve tedavi sürecinin başlaması yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde önemli rol oynuyor.
Türkiye Romatoloji Derneği Üyesi Doç. Dr. Sibel Bakırcı
Her yıl 100 bin kişiden 71’ine Romatoid Artrit tanısı konuluyor ve yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 1,5 milyon kişinin Romatoid Artrit ile yaşadığı biliniyor. Başta eklemler olmak üzere kalp, akciğer, dolaşım sistemi, göz, cilt ve kanı da etkileyebilen Romatoid Artrit, henüz kesin bir tedavisi bulunmayan hastalıklar arasında yer alıyor. Bu özellikleriyle yaşamı birçok yönden etkileyebilen Romatoid Artrit’te erken tanı büyük önem taşıyor. Romatoid Artrit tedavisine yönelik yeni bir yaklaşım, hastalığın daha ciddi ve uzun süreli bir duruma geçmesini önlemek için hastalığın erken evrelerinde yoğun tedavinin kullanılmasını önermektedir. Bununla birlikte hastalığın tanısı konduktan sonra kişilerin yaşam tarzını da değiştirmesi gerekebiliyor. Eklemlerde karşılıklı olarak ağrı, sertleşme, şişlik, hassasiyet gibi semptomlar fiziksel aktiviteleri etkilediğinden rutin olarak yapılan işler ve faaliyetleri gerçekleştirmek zorlaşabiliyor. Bu noktada hastalıkla mücadelede tedavinin yanında bazı yeni alışkanlıklar yaşam kalitesini iyileştirmeye katkı sağlayabiliyor. Doktorun önereceği şekilde fiziksel olarak aktif kalmak ve egzersiz programı oluşturmak, kilo kontrolüne dikkate etmek, sigara kullanmamak yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyebilecek bazı unsurlar olarak sıralanabilir. Tüm bu bilgiler ışığında, Roche İlaç Türkiye’nin “Hayat Benim Elimde” gibi bir platform ile Romatoid Artrit ile yaşayan hastalara doğru ve güncel bilgilerle katkı sağlamasının oldukça değerli olduğunu düşünüyorum. Hastaların, yaşam kalitelerini olumlu yönde etkileyebilecek birçok paylaşımı bulabileceği platformda aynı zamanda uzman görüşlerinin de yer alması, hastalıkla henüz tanışmamış kişiler için de kıymetli içerikler olarak öne çıkıyor. Erken tanı konusunda farkındalık yaratma noktasında da değerli bilgiler içeren platformun, Romatoid Artrit ile mücadeleye katkılarının devam etmesini temenni ediyorum.”
Henüz kesin bir tedavisi olmayan ve kronik bir hastalık olan Romatoid Artrit, semptomları itibarıyla hastalıkla yaşayan kişilerin günlük hayatına birçok yönden etki edebiliyor. Başta, eklemlerde söz konusu olan ağrılar, şişlikler ve tutukluklar kişilerin fiziksel aktivitelerini kısıtlayabiliyor. Üstelik bu etkilerin hangi sıklık ve şiddette ortaya çıkacağı da çoğunlukla tahmin edilemiyor. Dolayısıyla hastalıkla baş etme noktasında hastalık hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmak ve erken evrede harekete geçmek yaşam kalitesinin iyileştirilmesinde rol oynayabiliyor. Erken tanı durumunda uygulanan tedaviler daha iyi sonuçlar elde edilmesini sağlayabiliyor. Roche İlaç Türkiye olarak, Romatoid Artrit hakkında toplumsal farkındalığa katkı sunmak, hastalara ve hasta yakınlarına bu hastalıkla baş etme noktasında fayda sağlamak adına “Hayat Benim Elimde” dijital platformunu hayata geçirdik. Platformumuzun web sitesi ve sosyal medya hesaplarından Romatoid Artrit ile ilgili merak edilenleri ve hastaların yaşam kalitesini iyileştirebilecek uzman önerilerini paylaşıyoruz. Bu paylaşımlarımızı uzman hekimlerin video içerikleriyle de zenginleştirerek Romatoid Artrit ile mücadele eden herkesin yolculuğuna ortak oluyor; yaşadıkları tüm zorluklara karşın onları “Hayat Benim Elimde” demeye davet ediyoruz.
Bu dosya Sağlık Adası Medya tarafından düzenlenmiştir.
Web: www.saglikadasi.com
M-TR-00002793
İlandır