Sivil toplum kuruluşu ve gönüllülerden oluşan birçok ekip, deprem bölgesindeki hasarlı evlerde mahsur kalmış hayvanları kurtarmak, beslemek ve zor durumdakileri güvenli bölgelere geçirmek için çalışıyor. Bunun için hasarlı binalara giriyor, hatta vinç kiralayıp yüksek katlardaki hayvanlara ulaşmaya çabalıyorlar. Psikolog Dr. Gizem Sürenkök “Evlerimizi paylaştığımız canlılar yaşam arkadaşlarımız haline geliyor. Doğal afetler onların da yaşam hakkını gasp ediyor. Enkazda kalmalarını, hasarlı bir evde olmalarını istemiyoruz, onların yaşam hakkını savunmak olması gereken bir şey” diyor.
#DepremDaha önce yılbaşı kutlamaları sırasında Taksim’e giderek ‘Allah’ın dediği gibi yaşamak lazım’ bildirisi dağıtan ve kendilerine ‘Tebliğciler’ adını veren grup bu kez Kadıköy’de ortaya çıktı. Alkollü mekânları gezerek, içki içenlere ‘haram’ hatırlatması yapan tebliğcilere, masasına yanaştıkları gruptaki gazeteciler, ‘Bizim sizden hatırlatma gibi bir isteğimiz oldu mu? Siz şu an taciz ediyorsunuz bizi bu masada otururken’ sözleriyle tepki gösterdi. Tebliğciler ise, ‘Taciz değil, selamlaşma’ diyerek mekândan uzaklaştı. O an kayda alınan video ise sosyal medyada tartışma başlattı. Bazı kullanıcılar tebliğcilerin yumuşak üslubu, kendini ifade ediş tarzı ve kibarlığına vurgu yaparak, ‘Gayet düzgün konuşuyorlar. Bunun neresi taciz?’ derken birçok kullanıcı da ‘İsteğim dışında benimle konuşmaya çalışması tacizdir’ diyor. Sordum.
#TebliğBir yanda pandemi, müsilaj, sel felaketi, deprem ve şimdi de orman yangınları... Diğer yanda Mete Gazoz’un olimpiyat şampiyonluğu, voleybolcu kadınlarımızın muhteşem başarısı, boksta Busenaz Sürmeli ve Buse Naz Çakıroğlu’nun yarı final sevinci. Hasan Hüseyin Korkmazgil’in şiirinde de dediği gibi; ‘Yaprak döker bir yanımız, bir yanımız bahar bahçe.’ Üzülelim mi? Sevinelim mi? Karışık duygular içerisindeyiz. Ruh halimiz hiç de iyi değil. Peki, böylesi sancılı süreçlerden nasıl çıkmalı? Kaygı, korku, suçluluk, öfke ile başa çıkmanın bir yolu var mı? Uzmanlar yanıtladı.
#YazarBugün 20 Mart, Dünya Mutluluk Günü... 2012’de Birleşmiş Milletler’in ilan ettiği bu özel günün amacı mutluluk hissini hatırlatıp farkına varmamızı sağlamak. Mutluluğa her zamankinden fazla ihtiyacımız olduğu bu dönemde alanında uzman isimlere mutlu olmanın ipuçlarını sorduk.
#GazetehaberleriSevdiklerimize sarılmak, merakla beklediğimiz bir filme, bir oyuna koşmak, arkadaşlarımızla buluşup şehrin en sevdiğimiz sokaklarında kalabalıktan korkmadan yürümek… Neredeyse bir yıldır, hayatımızı güzelleştiren pek çok şeyden mahrumuz. Salgın öncesine yani 'kendi normalimiz'e dönmek için kavuşmaya can attığımız 21 şeyi hatırlayalım…
#2021Evinize gelmek isteyen aile fertleri, arkadaş veya komşularınızı rahatlıkla geri çevirebiliyor musunuz? Yoksa “Koronadan korkuyorum ama gelme dersem ayıp olur” diye düşünenlerden misiniz? Hayır demek ya da diyememek… Salgının başından beri en önemli meselelerimizden biri de bu...
#GazetehaberleriSevdiğiniz birini kaybetmek zor, pandemi koşullarında daha da zor. Hastalığın en ileri safhasında onun yanında olamamak, son nefesini vermeden içinizde kalan bir şeyi paylaşamamak, arkasından normal bir cenaze töreni düzenleyememek, yas tutarken kimseyle kucaklaşamamak... Ne yazık ki yakınlarını koronavirüs nedeniyle toprağa verenlerin çoğu bunları yaşıyor. Salgının bu en soğuk yüzüyle tanışanları dinledik...
#GazetehaberleriUzaktan tıbbi danışmanlık verilen Steto adında bir internet sitesi kuran psikiyatr İlker Küçükparlak, “Sağlığına önem veren, kontrolleri yaptıran pek çok insan, pandemi nedeniyle hastaneye gitmekten çekinir oldu ve tedavileri aksadı. Çevrimiçi tıbbi danışmanlıkla hastaların tedavide kalma oranı artıyor” diyor.
#Gazetehaberleri‘Yeni normal’ denen değişikliklerin en önemlilerinden biri sevdiklerimize dokunamamak. Bayramı sevdiklerimize sarılamadan geçiriyoruz; bu durumu psikiyatr Dr. İlker Küçükparlak’a sorduk. Dokunmak nedir, neden önemlidir, yerine ne koyacağız? Unutmayın, “dokunamıyor olmak, yakın olmadığınız anlamına gelmiyor”.
#GazetehaberleriÖzellikle büyükşehirlerde karşı evin soğuk duvarıyla göz göze gelen bizler 6 haftadır evde, sosyal karantinadayız. Hele ki dışarıda bahar kendi hükmünü sürerken evde kalmak da zorlaşıyor. Bu havada 1 ay daha nasıl evde kalacağız? Var mı bu işin bir sırrı? Uzmanlar yanıtladı.
#Yazar21 Mart’ta İçişleri Bakanlığı tarafından kronik rahatsızlığı olanlar ve 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkması yasaklandıktan sonra pek çok üzücü olay yaşandı ve haliyle ‘yaşlı ayrımcılığı’ konusu gündeme geldi. Hem onların bilmesi gerekenleri derledik hem de neler beklediklerini kendileriyle konuştuk...
#GazetehaberleriÖksürük, nefes darlığı ve ateş. COVID-19’un en belirgin semptomları. Ancak son günlerde ‘baş ağrısı’ nedeniyle doktora koşanların sayısında da artış var. Endişeye mahal yok! Koronavirüse yakalanmadınız. Peki ama nereden çıktı bu geçmeyen baş ağrısı? Yok mu bir çaresi? Uzmanlar yanıtladı.
#YazarSokaklarda, parklarda, ulaşım araçlarında yaşlıların rencide edildiği görüntülerin arkası kesilmiyor. Artık bir de yaş ayrımcılığı meselemiz var... Konuyu yakından takip eden psikiyatr İlker Küçükparlak’la bu ayrımcılığın nedenlerini irdeledik.
#YaşÖnce koronavirüs... Ardından Elazığ depremi... İdlib’de 8 şehit... Van’da çığ... İstanbul’da uçak kazası... Peş peşe gelen dehşet haberleriyle neye üzüleceğimizi, kimin yasını tutacağımızı, kime yardım yollayıp kendimiz için ne tedbir alacağımızı şaşırdık. Televizyonu, telefonu kapatıp eve de kapanamıyoruz, deprem riski var. Biz bütün bunlarla nasıl baş edeceğiz?
#Prof. Dr. Demet LüküslüBiyoenerji, refleksoloji, astroloji, hipnoz, detoks, vücut okuma, frekans, akupunktur, ayurveda, reiki, nefes, masaj ve dans terapisi, geçmiş hayat, şaman, aile dizimi... Sayması bile zor ama o bunların hepsini denedi. 10 yılda 35 şifa uygulamasını tecrübe etti. Sonra da oturdu, bu yolculuğun hikâyesini eğlenceli bir üslupla kaleme aldı. Uzun yıllar klip yönetmenliği ve senaristlik yapan, bugünlerdeyse üniversitede sinema dersleri veren Ela Başak Atakan’la kitabını konuştuk, uzmanlara da son yıllarda yükselen ‘şifa/kişisel gelişim’ fenomenini sorduk.
#BiyoenerjiTRT Haber'in ekmek fiyatlarının artmasıyla ilgili haberi duyururken attığı bir tweet bugün sosyal medyada #trthabering akımını başlattı.Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'nın açıklamalarına yer verdiği haberinde, "Ekmeğe zam yapılmadı ancak fiyatlar arttı" başlığı kullanıldı.
#Trt