Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin askeri kanadındaki icracıları olarak gösterilen sözde yurtta sulh konseyinin üyesi eski 13 askerin görevlerine iade başvurusunu reddetti. Başvuranlar arasında Cumhurbaşkanına suikast timinin başındaki eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, darbe toplantılarına katılan eski tuğamiral Ömer Faruk Harmancık ile eski Akıncı Üs komutanı Hakan Evrim de bulunuyor.
#OHALMilli Savunma Bakanlığınca, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Samandıra'da bulunan 4. Havacılık Alay Komutanlığı'nda oluşan maddi zararın giderilmesi için darbeci 62 sanık hakkında açılan tazminat davası karara bağlandı. Anadolu 20. Asliye Hukuk mahkemesi, karara bağlanan tazminat davasında, aralarında örgüt elebaşı Fetullah Gülen ile darbenin kritik isimleri Adil Öksüz, Kemal Batmaz, Mehmet Dişli, Mehmet Partigöç ve Akın Öztürk'ün de yer aldığı 62 darbecinin, 15 Temmuz 2016 tarihinden işleyecek yasal faizi ile birlikte toplam 831 bin 745 lira maddi tazminat ödemesini kararlaştırdı.
#FETÖFETÖ/PDY'nin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığı'ndaki eylemlere ilişkin 224 sanık hakkında verilen karar, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi (İstinaf) tarafından onandı. Ankara 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında Akın Öztürk'ün de bulunduğu 18 sanığa 141'er kez ağırlaştırılmış müebbet, sanıklardan 128'ine 1'er kez ve 141'er kez arasında ağırlaştırılmış müebbet, 23'üne müebbet, 3 sanığa 20 yıl, 24 sanığa da 15 yıla kadar değişen hapis cezası vermişti. Mahkeme, Fetullah Gülen'in de bulunduğu 13 firari sanığın dosyasını ayırmış, 33 sanığa ise beraat vermişti.
#Akın Öztürk15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı’nın işgal edilmesine ilişkin davanın gerekçeli kararında, ‘darbe girişiminin beyni’ olarak nitelendirilen 38 kişilik sözde ‘yurtta sulh konseyi’ hakkında dikkat çekici bir tespit yer aldı. Mahkeme, konsey üyelerinin hepsinin değil sadece 17’sinin tüm ülkedeki eylemlerden sorumlu olduğunu belirtti, iki konsey üyesi hakkında da iyi hal indirimi yaptı.
#15 Temmuz15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı’nın işgal edilmesine ilişkin davada mahkeme 224 sanıktan 178’ine ceza verdi, 33 sanık beraat etti. Aralarında eski YAŞ üyesi Akın Öztürk’ün de olduğu, ‘yurtta sulh konseyi’ üyesi 17 sanık 141’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.
#GazetehaberleriFETÖ'nün darbe girişiminde Genelkurmay'daki eylemlerle ilgili sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de sanığı olduğu çatı davada karar açıklandı. 16 sanık 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Darbe girişimine ilişkin Genelkurmay çatı davasında örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in arasında bulunduğu 13 kişinin ise dosyaları ayrıldı.
#15 TemmuzGenelkurmay Başkanlığı’nın 15 Temmuz’da işgal edilmesine yönelik davada ifade veren dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Salih Zeki Çolak, darbe girişiminden birkaç saat önce denetlediği Kara Havacılık Komutanlığı’nda hangar dışında helikopterlerin hangi amaçla bekletildiğini anlamadığını söyledi. Çolak, “O kısa sürede ne olduğunu anlamadım. Samimi olarak söylüyorum anlamadım” dedi.
#Gazetehaberleri15 Temmuz darbe gecesi uçanların da aralarında bulunduğu FETÖ şüphelisi pilotların geçmiş uçuş tazminatlarını almak için Milli Savunma Bakanlığı’na başvurdukları ortaya çıktı. Hızla devreye giren TBMM, bombalı saldırının 19 milyon 472 bin 380 lira 12 kuruşluk zararına dayanarak mahkemeden uçuş tazminatlarına tedbir kararı çıkarttı.
#FETÖFETÖ 15 Temmuz Darbe girişimine ilişkin davada suç tarihinde Genelkurmay Başkanlığı Personel Dairesinde Proje Şube Müdürü olan ve darbecilerin 'Yurtta Sulh Konseyi' üyeleri içinde bulunduğu iddia edilen sanık eski Kurmay Albay Mustafa Barış Avıalan savunmasını yaptı. Duruşmada çok gergin anlar yaşandı... “Siz darbe olduğunu anladıktan sonra ne yaptınız kurmay albay olarak” sorusuna Avıalan, “Ben silahımla sadece şahsi güvenliğimi sağladım” diye yanıtladı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı avukatı Hüseyin Aydın, “Bu kadar şehit gazi yakını varken ve silahsız olarak canlarını ortaya koyarken siz er meydanından, kahramanlıktan söz etmeye utanmıyor musunuz?” eleştirisinde bulundu. Bunun üzerine Avıalan, “Kuyruk acısıyla söylenen sözler. Müdahale etmeseniz susma hakkımı kullanacağım” dedi. Avukat Aydın sanığın sözlerine “Terbiyesizliğin lüzumu yok. Kuyruk acısı olan sensin. Fetullahçıların kuyruk acısı var” tepkisini gösterdi.
#FETÖFETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde ’Yurtta Sulh Konseyi’ üyelerinin de bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davada savunma yapan Kurmay Albay Doğan Öztürk, darbe gecesi Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’in derdest edildiğini görmediğini söyledi. Mahkeme Başkanı Oğuz Dik ise, sanığı orada gösteren fotoğrafları gösterdi. Yine, bir astsubayın derdest edilme emrini vermediğini iddia eden sanık, astsubayı işaret ederken kamera kayıtlarından alınmış fotoğraf gösterilince zor anlar yaşadı.
#Mahkeme BaşkanıFETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde sözde 'Yurtta Sulh Konseyi' bildirisinde imzası olan Genelkurmay Personel Palan ve Yönetim Daire eski Başkanı Tuğgeneral Partigöç savunma yaptı. Suçlamaları kabul etmeyen sanık Partigöç, altında imzası bulunduğu iddia edilen darbe mesajları için "Bu mesajları hiç görmedim. İsmimin olduğunu da cezaevinde öğrendim. Yaşar Güler’in gönderdiği bir CD’de benim ismimin olacağını nereden bileyim" iddiasında bulundu. Mahkeme Başkanı, Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler'in ve diğer rütbelilerin başına çuval geçirilirken kendisine niye bir şey yapılmadığını sorması üzerine Partigöç, "Onlara sormak lazım. Ben Fırat Alakuş'u tanıyorum. Özel kuvvetçilerin de çoğu tanır beni" diye yanıt verdi. Partigöç'e Genelkurmay bahçesinde şehit edilen Astsubay Bülent Aydın da soruldu. Avukatın 'Genelkurmay bahçesinde daha önce tanıdığınız bir TSK mensubu şehit ediliyor ve siz de sadece reviri aramakla yetiniyorsunuz" sorusu üzerine Partigöç, yaralı sandığını söyledi, 'dost ateşi' olduğunu savundu.
#PartigöçFETÖ'nün 15 Temmuz Darbe girişimi sırasında, Genelkurmay Başkanlığı’ndaki eylemlerle ilgili aralarında sözde ’Yurtta Sulh Konseyi’ üyelerinin de bulunduğu 221 sanık hakkında açılan davada, bugün savunma yapması beklenen sanık Mehmet Partigöç’ün avukatı duruşmaya gelmediği için savunması alınmadı. Darbecilerin sıkıyönetim direktiflerinin altında ismi yer alan eski Genelkurmay Personel Plan Yönetim Daire Başkanı Tuğgeneral Mehmet Partigöç 15 Temmuz'un çok kritik isimlerinden... Bir sonraki sanığın savunması da avukatı olmadığı için alınamadı. Bazı sanıklar ise 'hazır değilim' diyerek savunma yapmak istemedi.
#Son DakikaFETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından 17 Temmuz’da tutuklanarak cezaevine konulan ve 9 aydır tutuklu bulunan Adıyaman İl Jandarma Asayiş Müdürü Yarbay Gurbet keskin yargılandığı mahkeme tarafından hakkında beraat kararı verildi. Karar darbe davasında ilk beraat kararı olarak dikkat çekti.
#FetöSuç tarihinde Genelkurmay Personel Başkanı olan eski korgeneral İlhan Talu, yayınlanan darbe mesajları altında Partigöç’ün ismini gördüğünde bu darbe girişiminin bir FETÖ’cü kalkışma olduğunu anladığını da belirterek, “Partigöç hakkında PDY (paralel devlet yapılanması) kaydı olduğunu bildiğim için mesajların altında onun ismini görüne bunun FETÖ’cü bir kalkışma olduğunu anladım” dedi. Talu, darbe girişiminin erkene alınmasına etkili olan isimlerden olmakla suçlanıyor.
#15 Temmuz