9 günlük tatille birlikte milyonlar sahillere hücum etti, yeni sezonun kodları da çözülmeye başladı. Geçen yazın en popüler yerlerinden kapananlar da var, bu yıl yeni açılıp öne çıkanlar da. Bazı yerler el değiştirdi; kimi mekânlar yavruladı; trafik nedir bilmeyen sakin beldelerin caddeleri doldu, yolları kapandı.
#Savaş ÖzbeyAntik kentlerinden mi başlasam, birbirinden güzel göllerinden mi? Pamukkale’yi mi anlatsam önce, yoksa geçmişi bugüne taşıyan rengârenk evlerini mi? Doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle, yemekleriyle keşfetmeye doyulmayacak bir kent Denizli. Son yıllarda da değeri daha bir anlaşılır oldu. Anadolu’nun sakladığı hazinelerden biri o ve benim için gezmesi kadar yazması da keyifli. Huzurlarınızda benim favori kentlerimden Denizli…
#DenizliBu heykeller dünyanın dört bir yanında olan sıradan heykellerden çok daha farklı. Heykeltıraşların beyin fırtınaları sonucu ortaya çıkmış ilginç heykeller çok fazla ilgi görüyor. İşte dünyada eşi benzeri görülmeyen 16 sıra dışı heykel...
#HeykelEge’nin iç kısımlarında birbiriyle rekabet halinde olan iki antik yerleşim var. Biri Yunan mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçası olarak geçen Afrodit’e adanan Aphrodisias, diğeri ise Bergama krallarının şifa bulmak için kurdukları Hierapolis (Kutsal Şehir) ya da bizim verdiğimiz isimle Pamukkale.
Dünyanın en büyük mikroişlemci üreticisi Intel’in Ortadoğu, Türkiye ve Afrika bölgesi direktörü ve Intel Avrupa Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül İldeniz, leyleği senenin başında değil, daha doğarken havada görenlerden. Bir yandan da ciddi bir arkeoloji tutkunu. Tahmin edeceğiniz gibi, isminin başında bu titrler olan biri özel seyahatlerine fazla vakit ayıramaz.
Oscar ödülleri bu gece sahiplerini buluyor. Atom bombasının mucidi olarak bilinen ve onca insanın hayatını sonlandıran bir biliminsanının öyküsüne odaklanan, 13 dalda aday ‘Oppenheimer’ın En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu kategorilerinde heykele uzanması bekleniyor. Yorgos Lanthimos’un ‘Zavallılar’ filmi 11, Martin Scorsese’nin ‘Dolunay Katilleri’ de 10 dalda aday.
#Uğur VardanMethini çok duymuştum, gittiğimde de ona âşık oldum. Gerçekten de klişelerin ötesinde bir tarihi şehir Prag. Etkileyici geçmişi, muhteşem mimarisiyle Çekya’nın başkentini beğenmemek mümkün değil. Öylesine özenle yapılmış ve korunmuş ki ‘masal şehri’ listemin en başına yerleşiyor.
#PragEGE’nin serin sularının dövdüğü kayalar, neoklasik mimarinin güneşle hayat bulduğu rengarenk evler, balık lokantaları önünde asılmış kuruyan ahtapotlar, yaz aylarında nüfusu üçe beşe katlanan, küçük limanından feribotun eksik olmadığı Simi, Oniki adaların belki de en çekicisi.
#BursaAvusturya’nın başkenti Viyana, Avrupa şehirleri arasında kesinlikle vazgeçilmezlerim arasında ilk sıralarda yer alıyor. The Economist’in araştırma ve analiz bölümü Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından 173 şehrin verilerine bakılarak yıllık hazırlanan yaşanabilirlik endeksinde 2023’te de birinci seçilerek üst üste ikinci kez ‘Dünyanın En Yaşanabilir Şehri’ olma unvanını korudu. Viyana, aynı zamanda kişi başına düşen yeşil alan bakımından da dünya birinciliğini koruyor. Ben de bu aralar güzel havaları fırsat bilip bu güzel şehri tekrar ziyaret ettim ve güzelliklerini sizlerle paylaşmak istedim.
#AVRUPADAN HABERSchengen vizesindeki kısıtlamalar, çok uzun süre beklemek Türkleri yurtdışı turizminde Balkan ülkeleri ve Gürcistan’a yönlendirdi. Çoğuna sadece kimlik kartıyla yapılan yolculukların yıldızı ise Gürcistan’ın Batum kenti. Batum eğlencesi, yemekleri, dengeli fiyatlarıyla tercihlerde ön sıralara çıkıyor. Üstelik İstanbul’dan uçakla gidilip, kara yoluyla Rize’ye geçilip yine uçakla İstanbul’a dönmek gibi bin rota izlenirse Karadeniz sahilinin iki ülkedeki bölümünü yakından görme imkânı da veriyor.
#BatumParthenon’dan kaçırılan kabartma ve heykeller, British Museum’un en ilginç bölümünü oluşturuyor. Atina’da Parthenon Müzesi’ni ziyaret ettiğimde “Böyle bir müze varken, British Museum’un eserleri tutması yanlış ve usulsüz” dedim. Haklıydım, her şey yerinde güzeldir; Pergamon Altarı Bergama’nın üstünde, Mısır piramitlerinden çalınanlar Mısır’ın ortasında, Elgin Mermeri denen Parthenon kalıntıları da Yunanistan’daki asıl yerinde güzeldir.
#ParthenonTüm dünyada ziyaretçi rekorları kıran ünlü “Tutankhamun Çocuk Kral’ın Hazineleri” sergisi UNIQ Expo İstanbul’da Prof. Dr. İlber Ortaylı sözcülüğünde açıldığı ocak ayından bu yana meraklılarını ağırlamaya devam ediyor. 3300 yıl önce henüz 9 yaşında tahta geçen ve 19 yaşında esrarengiz biçimde ölen firavun Tutankhamun’un, mezar odasından çıkan som altın tabutu, altın ve değerli taşlardan yapılmış dünyaca ünlü ölüm maskesi, savaş arabası, silahları, bastonları gibi paha biçilemez 400’ün üzerinde eserin birebir replikalarının yer aldığı sergi, açıldığı günden bugüne 25 binin üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Antik Mısır, sanat tarihi ve arkeoloji meraklıları ile aileler, çocuklar ve gençleri UNIQ Expo İstanbul’da 1500 metrekarelik alana yayılan dev bir sergiyle etkisine alan Çocuk Kral’ın Hazineleri Sergisi gösterilen yoğun ilgi nedeniyle mayıs ayı sonuna kadar ziyarete açık kalacak. Ayrıca Ramazan ayı boyunca sergiyi ziyaret etmek isteyen öğrencilere sergi girişinde %15 indirim uygulanacak.
#Sponsorlu İçerikParthenon tapınağı pek çok turist tarafından her sene ziyaret edilmektedir. Bu tapınak oldukça ünlüdür. Parthenon tapınağı nerede, nasıl gidilir, tarihi hakkında bilgi, ziyaret saatleri gibi bilgileri sizler için derledik.
#Antik KentNemrut Dağı’ndaki efsanevi heykellerin iki bin yıl daha ayakta kalması için ilginç bir pilot proje hayata geçirildi. Heykeller üzerindeki kılcal çatlakların, sanki botoks yapılır gibi enjeksiyon iğnesiyle nano tanecikli kireç harcı ile doldurulması planlanıyor. Eğer başarı sağlanırsa bütün heykellere aynı işlem uygulanacak.
#Nemrut Dağı