Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ilaç sektörünün temsilcileri ile bir araya geldiğini belirterek, "İlaç bulunamaması sorununun çözümü için ikinci adımı attık. Sektörün tüm temsilcilerine tek önceliğimizin Türkiye'nin ihtiyacının karşılanması olduğunu ilettik. Mesajımız net: Vatandaşımız ilaca erişirse hepimiz rahat ederiz" ifadelerini kullandı.
#Fahrettin KocaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ilaç sektörünün temsilcileri ile bir araya geldiğini belirterek, "İlaç bulunamaması sorununun çözümü için ikinci adımı attık. Sektörün tüm temsilcilerine tek önceliğimizin Türkiye'nin ihtiyacının karşılanması olduğunu ilettik. Mesajımız net: Vatandaşımız ilaca erişirse hepimiz rahat ederiz" ifadelerini kullandı.
#Sağlık BakanıTİSK ya da bilinen adıyla Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, asgari ücret tespit komisyonunun göreve başladığı dönemde araştırılan konu oluyor. Bu sendikalar arasında TÜRK-İŞ de merak edilenler arasında yer buluyor. Peki, TİSK ve TÜRK-İŞ nedir ve görev alanları nelerdir? İşte, o detaylar
#TiskTürkiye, T.C. Cumhurbaşkanlığı koordinatörlüğünde, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) -Türkiye Biyoteknolojik İlaç Platformu destekleri ve 5 Türk biyoteknolojik ilaç şirketinin katılımları ile; alanında düzenlenen en büyük uluslararası etkinlikler arasında yer alan Uluslararası Biyoteknoloji Fuarı ve Konferansı BIO KOREA 2021’e katıldı.
#BIO KoreaSanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, akademisyenlerin sektörle çalışmaları, ilaç sektörünün de üniversitelerdeki araştırma merkezlerine, altyapılara fon sağlamaları gerektiğini belirterek, "Eğer bu iş birliğini başarırsak Türkiye'nin önünde hiçbir engel kalmayacak." dedi.
#Çetin Ali Dönmez2018’de Türkiye’nin ilaç ithalatında ciddi artış yaşanırken, ilk sıralarda yer alan Almanya, ABD, İsviçre, Güney Kore ve İtalya’ya 2 milyar 589 milyon dolar ödedik. Almanya’dan 2017’de 828 milyon dolarlık ürün ithal edilirken, 2018’de bu rakam yüzde 6.3 artarak 880 milyon dolara çıktı.
#GazetehaberleriABD’nin ilk biyobenzer şirketini kuran ve Amerika İlaç ve Gıda Kurumu’na (FDA) kılavuzların değişmesi için dava açan Prof. Sarfaraz K. Niazi, Türkiye’de orjinal ilaç pazarının çok büyük olduğunu belirterek, “Bu konuda nadir ülkelerden birisiniz. Türkiye’nin ya çok parası var ya da bu şirketler kendi ürünlerini satma konusunda çok etkililer. Bu kabul edilebilir bir şey değil” dedi.
#GazetehaberleriABDİ İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, 450 milyon liralık yatırımla geçen yıl devreye aldıkları AbdiBio tesisine davet etti. İstanbul Esenyurt’taki Abdi İbrahim tesislerinden içeri girerken yatırımda ulaştıkları toplam değeri paylaştı:
#Yazarlar2010 yılında 31 binin üzerinde çalışan varken istihdam erozyonu yaşayan ilaç sektörü ancak 2015’e gelindiğinde aynı seviyeye ulaştı. Sektörün bugünkü istihdam seviyesi ise 35 bin çalışanın üzerinde. Sektör uzmanları bu çıkışın süreceğini, önemli bir potansiyel olduğunu belirtiyorlar.
#İlaç SektörüSağlık Bakanlığı’nın Euro kurunda yaptığı düzenlemenin 20 Şubat’tan itibaren ilaç fiyatlarına yüzde 11 zam getirecek olması, hasta ve eczaneleri ilaçsız bıraktı. Türk Eczacıları Birliği ve İstanbul Eczacı Odası, Sağlık Bakanlığı’na, “İlaçları piyasaya sürmeyerek hastalarımızı mağdur eden fırsatçıları ‘İlaç Takip Sistemi’ ile tespit edip bulun” çağrısını yaptı. Bakanlık ise tespit edilenlere cezai işlem uygulanacağını söyledi.
#İlaçSağlık Bakanlığı, ilaç, aşı ve serum gibi çeşitli tıbbi ürünlerde herhangi bir bozulmanın meydana gelmemesi için soğuk zincirin sağlanmasının zorunlu olduğu uyarısında bulunarak, bunun ihlal edildiğinin tespit edilmesi durumunda sorumlular hakkında işlem yapılacağını bildirdi.
- İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği Başkanı Prof. Dr. Balık: - "Türkiye, bir yılda tüketilen ilacın yüzde 60'ını ithal ediyor. Geçen yıl Türkiye'nin ilaç gideri 16,3 milyar lira oldu" - Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Ekonomik Araştırmalar Başkan Yardımcısı Gürsöz: - "2030'da kullanılan tedavi edici ürünlerin yüzde 80'i biyolojik, yüzde 20'si ise kimyasal kökenli olacak"
Dünyanın en büyük ve kapsamlı ilaç fuarı CPhIWorldwide, bu yıl 7-9 Ekim tarihlerinde Paris'te düzenlendi. Türkiye ilaç endüstrisi de, CPhIWORLDWIDE'da, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile Türkiye İlaç İhracatçıları Platformu'nun ortaklaşa yer aldığı stantta tanıtıldı.
İLAÇ Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Başkanı Nezih Barut ve Genel Sekreter Turgut Tokgöz, Recep Akdağ Sağlık Bakanı iken dünyanın önemli ilaç fuarı CPhl Worldwide’ı İstanbul’a da taşımak için yola çıktı. Mehmet Müezzinoğlu’nun görevi devralması sonrasında da girişim sürdü. Sonunda CPhl Worldwide’ın “bölgesel” ayağı İstanbul’a da uzandı: