Biyoteknolojik Ürünler ve Biyobenzerler Sempozyumu

Güncelleme Tarihi:

Biyoteknolojik Ürünler ve Biyobenzerler Sempozyumu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2014 17:24

- İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği Başkanı Prof. Dr. Balık: - "Türkiye, bir yılda tüketilen ilacın yüzde 60'ını ithal ediyor. Geçen yıl Türkiye'nin ilaç gideri 16,3 milyar lira oldu" - Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Ekonomik Araştırmalar Başkan Yardımcısı Gürsöz: - "2030'da kullanılan tedavi edici ürünlerin yüzde 80'i biyolojik, yüzde 20'si ise kimyasal kökenli olacak"

Haberin Devamı

ANTALYA (AA) - İlaç Bilincini Geliştirme ve Akılcı İlaç Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Türkiye'de bir yılda tüketilen ilacın yüzde 60'ının ithal edildiğini ve geçen yıl Türkiye'nin ilaç giderinin 16,3 milyar lira olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği, İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası, Türkiye İlaç Sanayi Derneği işbirliğiyle Biyoteknolojik Ürünler ve Biyobenzerler Sempozyumu, Gloria Golf Resort Otel'de yapıldı.

Prof. Dr. Balık, sempozyum kapsamında düzenlenen basın toplantısındaki konuşmada, sempozyumun, yüksek teknoloji ve bilgi birikimi gerektiren biyoteknolojik ürünlere hastaların kolaylıkla ulaşabilmesi için tüm tarafların görüşünün alınması amacıyla düzenlendiğini belirtti.

Haberin Devamı

Biyoteknolojik ürünler ile biyobenzerlerin, geleceğin tedavi yöntemleri olduğunu belirten Balık, "Son 4, 5 yıl içinde çıkarılan biyoteknolojik ürünler, dünyadaki ekonomik açıdan en değerli 20 ilacın 10 tanesini oluşturuyor. Dünyada son 5 yılda gelişen teknoloji gösteriyor ki tüm ilaç tedavisi yöntemleri bu yöne doğru kayıyor" dedi.

- "Biyoteknolojik veya biyobenzer üretecek fabrika yok"

Türkiye'de biyoteknolojik ve biyobenzer 15 ürün kullanıldığını ifade eden Balık, bu ürünlerin ekonomik ve tedavi edici değerinin son derece yüksek olduğunu bildirdi. Balık, "Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler, maliyet uçurumunu açmamak adına başta kanser olmak üzere diyabet, kalp, nörolojik, endokrin hastalıklarının tedavisinde yararlanılan bu ürünleri ve biyobenzerlerini üretmek zorundadır" diye konuştu.

Türkiye'nin kimyasal teknikle ilaç üretimini iyi yapabildiğini ancak biyoteknolojik ya da biyobenzer ürün üretebilecek herhangi bir fabrika olmadığını anlatan Balık, şunları kaydetti:

"Türkiye, bir yılda tüketilen ilacın yüzde 60'ını ithal ediyor. Geçen yıl Türkiye'nin ilaç gideri 16,3 milyar lira oldu. Diğer taraftan hastalarımızın bu gelişmiş ürünlere erişiminde aksama olmaması için buluşu yapan firmaların ürünlerinin de yerli biyobenzerleriyle bir denge içinde piyasaya arzı önem arz etmektedir."

Haberin Devamı

- "İlaçların yüzde 20'si biyolojik"

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Ekonomik Araştırmalar Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz de ilaçların yüzde 20'sinin biyolojik, yüzde 80'inin ise kimyasal olduğunu ifade etti.

Gelecek 15 yılda bu tablonun tam tersine dönüşeceğini anlatan Gürsöz, "2030'da kullanılan tedavi edici ürünlerin yüzde 80'i biyolojik, yüzde 20'si ise kimyasal kökenli olacak. Türkiye'de de dünyadakine benzer oranlar olacak" dedi.

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, üniversitelerin kendi kabuğundan çıkması gerektiğini söyledi. Gümüşsel, "Türkiye, araştırma geliştirmeyi destekleme konusunda en verimli dönemlerini yaşıyor. Yeter ki doğru projelerle kamunun karşısına çıkılsın. Yeter ki Türkiye'nin eksikliklerini üniversite, sanayi ve kamuyla kapatsın" diye konuştu.

Haberin Devamı

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Akıcı da ilerki yıllarda ilaç dünyasında önemli gelişmeler yaşanacağını bildirdi. Bir ilacın hasta için en başarılı tedaviyi sağlaması gerektiğini söyleyen Akıcı, "Yeni teknolojik ürünler, üretimleri gereği diğer kimyasal sentezle oluşturulmuş ilaçlara göre daha pahalı ürünlerdir. Kısacası daha teknoloji yatırımı gerektirirler. Yıllar içerisinde bahsedildiği gibi bunun benzerlerini sunma imkanı bulursa ülkeler, bahsettiğimiz maliyeti düşürme olanağı buluyorlar" dedi.

Türkiye İlaç Sanayi Derneği Genel Sekreteri Kemalettin Akalın da kendilerinin klasik ilaçları rahatlıkla yapabildiğini ancak biyoteknolojinin farklı bir kavram olduğunu anlattı. Akalın, bu tür toplantıların daha sık yapılmasıyla Türkiye'de biyobenzer ilaçların üretilmesi ve halk sağlığına sunulabilmesini desteklediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

- "İlaç sektörü Ar-Ge'ye 135 milyar dolar yatırdı"

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Genel Sekreteri Osman Kara, 2013'te ilaç sektörünün Ar-Ge'ye 135 milyar dolar yatırdığını, Türkiye'de ise bu rakamın 107 milyon dolarda kaldığını vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü Program Yöneticisi Dr. Raffaella Balocco, örgütün biyoteknolojik ürünler ve biyobenzerler üzerinde çalışma yürüttüğünü dile getirdi. Balocco, "Bu çalışmaların dikkatli şekilde değerlendirilmesi ve titizlikle ele alınması gerekiyor. Bizim nihai hedefimiz, hastalara güvenli ilaçların sunulması ve onların ihtiyacı olduğunda doğru ilaçların erişiminin sağlanmasıdır" diye konuştu.

Belek Turizm Merkezinde dün başlayan sempozyum, yarın sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!