İlaç, kilo başına 35 dolara çıktı, ithalatı karşılama oranı arttı

İLAÇ Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Başkanı Nezih Barut ve Genel Sekreter Turgut Tokgöz, Recep Akdağ Sağlık Bakanı iken dünyanın önemli ilaç fuarı CPhl Worldwide’ı İstanbul’a da taşımak için yola çıktı. Mehmet Müezzinoğlu’nun görevi devralması sonrasında da girişim sürdü. Sonunda CPhl Worldwide’ın “bölgesel” ayağı İstanbul’a da uzandı:

Haberin Devamı

- CPhl India, CPhl China, CPhl Rusia vardı. Bunlara CPhl İstanbul eklendi. Bu yıl 4-6 Haziran’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda fuar gerçekleşecek. İstanbul’da ilk kez yapılacak fuarın sendikamızın 50’nci yılına denk gelmesi iyi rastlantı oldu.
Barut, Türkiye’nin ilaç ihracatının 2013’te 818 milyon dolara çıktığını vurguladı:
- Fuarda Türkiye’den 48, Çin’den 32, Hindistan’dan 14, İtalya’dan 11 şirket standlarında ürünlerini sergileyecek. Fuar, yeni işbirlikleri ve ihracatı artıracak görüşmelere fırsat olacak.
Tokgöz
, 150 ülkeye ilaç ihraç edildiğine değindi:
- Türkiye’nin kilo başına ihracat geliri 1.5-1.6 dolarken, ilaçta 35 doları buluyor.
Barut
, ilaç ihracatının ithalatı karşılama oranına değindi:
- 2012’de ilaç ihracatımız, ithalatın yüzde 12.2’sini karşılıyordu. 2013’te yüzde 18.2’ye çıktı. Hedefimiz, başabaş noktaya ulaşmak. Bu da, Türkiye’nin ilaç üretim merkezine dönüşmesiyle olur. Yapılan yatırımlar, teknolojimizdeki gelişmeler, bunun olabilirliğini gösteriyor.
Sağlık Bakanlığı’nın sektöre desteğinin altını çizdi:
- CPhl Worldwide 7-9 Ekim 2014’te Paris’te düzenlenecek. Bu fuara Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumu ve Türkiye İlaç İhracatçıları Platformu olarak ortak standla katılacağız.
Dünyada eşdeğer ilacın öne çıktığını ifade etti:
- Sendikamıza üye şirketler bir yandan eşdeğer ilaç geliştirirken, diğer taraftan “molekül” arayışına yönelenler de var. TÜBİTAK, bu çalışmalara öncülük ediyor.
Kore’nin 1960’larda ilaçta Türkiye’nin gerisinde olduğunu anımsattı:
- Kore bizi geçti, yeni molekül bile buluyor. Onları gıpta ile izliyoruz. Bu, geçmişte bizim hep iç pazarı düşünmemizden kaynaklanıyor.
50 yıl önce daha çok toplu sözleşmeye odaklanan İEİS, bugün “İlaç üretim merkezi Türkiye”yi hedefliyor...

Yazarın Tüm Yazıları