Almanya’nın Dortmund kentinde uyum alanında faaliyet gösteren Planerladen Derneği tarafından 2004 yılından beri yürütülen iki dilli okuma projesinde Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Çalışma ve Uyum Bakanı Guntram Schneider, ilkokul öğrencilerine Türkçe ve Almanca kitap okudu.
Eğitim gönüllüsü Aylin Keller, Almanya’da yaklaşık 20 yıldır bir yandan çocuklar için çok dilli kitap yayıncılığı yaparken, diğer yandan da toplumu eğitimde çok dilliliğin önemi konusunda aydınlatmaya çalışıyor. Son olarak Mainz’da bir anaokulunda velilere, daha sonra da çocukların okuma ve okuduğunu anlama becerilerinin gelişmesi için çaba gösteren gönüllülere yönelik toplantılara katılarak çok dilli kitapların çocukların gelişimine katkılarını anlattı.
#AlmanyaÇocukların ebeveynlerine karşı “saygısız” olması sanılanın aksine iyi bir şey olabilir. Uzmanlar, kendilerini aile ortamında güvende hisseden çocukların ebeveynlerine meydan okuma dürtülerinin geliştiğini söylüyor. Peki ama bir çocuğun eğitiminde hoşgörülü mü yoksa sert ve otoriter mi olmak lazım? Peki duygularını özgürce ifade eden ama bunu saygısızlık olarak değerlendirmeyen gençler ve ebeveynleri ne diyor?
#Çocuk GelişimiDiyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri dördüncü kez başladı. 30 Ekim'e dek sürecek etkinlik Îhsan Colemêrgî, Murat Gülsoy, Müge İplikçi, Yiğit Bener, Altay Öktem'inde aralarında olduğu çok sayıda yazar ve şairi buluşturacak. Bu senenin teması 'Hayal dilinde hakikat'...
#Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat GünleriDaha önce şiir, öykü, araştırma konulu 15 kitabı yayımlanan ve çeşitli ödüller alan eğitimci-yazar Bahattin Gemici, son kitabı iki dilli ‘Stefan’ın Şeker Bayramı ve Ali’nin Noel’inde Stefan ile Ali’nin anaokulunda bir kavga ile başlayan arkadaşlıklarını, ilkokul döneminde birlikte Şeker Bayramı kutlamalarını, ardından Ali’nin Noel’i kutlamak için yaptığı girişimleri ve aile içinde yaşanan tartışmaları yalın, akıcı bir dille anlatıyor.
#Bahattin GemiciSabancı Vakfı’nın 2007 yılından bu yana sivil toplum alanındaki yeni yaklaşımları tartışmak amacıyla düzenlediği Filantropi Semineri, 13. yılında “Herkes Online mı?” başlığı ile Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ev sahipliğinde ilk kez online gerçekleşti.
#Sabancı Vakfıİki farklı dilde iletişim kurabilme yetisi olarak bilinen iki dillilikle ilgili ön yargıların son dönemde yapılan bilimsel araştırmalarla kırıldığına dikkat çeken Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Dr. Hozan Saatçioğlu, "Son araştırmalarda çocukların erken yaşta iki dili öğrenmesinin kalıcı bir olumsuzluğa yol açmadığı gösterildi" dedi. Saatçioğlu, erken yaşta iki dili eş zamanlı veya ardışık öğrenmenin avantajları hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#Çocuk“Tren İstanbul’dan kalkıp Selanik’e mi gidiyor, yoksa Selanik’ten kalkıp İstanbul’a mı gidiyor?” Türk ve Yunanlı yetkililerin bu basit soru üzerine anlaşamaması, İskeçe’deki bir öğrencinin aylarca kitapsız kalmasına sebep olabiliyordu! Tarih Vakfı, ‘Lozan’dan Günümüze Batı Trakya Azınlık Okulları’ üzerine yaptığı araştırmayla bu okulların bilinmeyenlerini irdeledi. Dört yıllık çalışma, aynı isimle kitaplaştı.
#Tarih VakfıŞARKICI Kıraç’ın “Çocuklarım okulda İngilizce sıkıntısı yaşıyorlar. O dili zorla öğretmeye çalışıyorlar. Çok çalışkanlar ama İngilizce dersinde mutsuzlar. Türkiye’de İngilizce eğitime son verilmeli. Bazı anne-babalar İngilizce öğrenilmesini bir numaralı eğitim olarak görüyor. İngilizce eğitim, Türk yaşam şeklini darmaduman ediyor. İngilizce eğitim kalkmalı” sözleri yabancı dil öğretimi tartışmasını tekrar gündeme getirdi. Kıraç gibi düşünen aileler olduğu kadar, çocuğuna İngilizce öğretebilmek için varını yoğunu kolejlere veren ve bu yolda birçok yönteme başvuranlar da var.
#GazetehaberleriŞarkıcı Kıraç’ın “Çocuklarım okulda İngilizce sıkıntısı yaşıyorlar. O dili zorla öğretmeye çalışıyorlar. Çok çalışkanlar ama İngilizce dersinde mutsuzlar. Türkiye’de İngilizce eğitime son verilmeli. Bazı anne-babalar İngilizce öğrenilmesini bir numaralı eğitim olarak görüyor. İngilizce eğitim, Türk yaşam şeklini darmaduman ediyor. İngilizce eğitim kalkmalı” sözleri yabancı dil öğretimi tartışmasını tekrar gündeme getirdi. Kıraç gibi düşünen aileler olduğu kadar, çocuğuna İngilizce öğretebilmek için varını yoğunu kolejlere veren ve bu yolda birçok yönteme başvuranlar da var.
#YazarGünümüzde eğitim politikaları belirlenirken alınan kararlar, ülkelerin bilimsel, ekonomik, siyasal, sosyal ve kültürel gereksinimlerinden büyük ölçüde etkiliyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde 1990’lı yıllardan bu yana yabancı dil eğitimi alanında benimsenen erken yaşta yabancı dil eğitimi modeli, ülkemizde de karşılık buldu ve 1997 yılında eğitim sisteminde yapılan değişikliklerle daha önce ortaokulda başlayan yabancı dil dersleri, önce ilkokul dördüncü sınıfa; 2006’dan itibarense ikinci sınıfa alındı. Bu nedenle yabancı dile başlama yaşı açısından, Türkiye diğer ülkelerin gerisinde değil.
#Yabancı DilEĞER misyonerlerin dünyasını yakından tanımak, bulundukları ülkelerde nasıl çalıştıklarını, insanları kendi cemaatlerine çekebilmek için ne gibi stratejiler izlediklerini öğrenmek istiyorsanız, Evanjelik rahip Andrew Brunson hakkında hazırlanan iddianame size eşsiz bir okuma fırsatı sunuyor.
#Yazarlar