Sonbaharda başlayan 2023-2024 kültür-sanat sezonunun sonuna yaklaşıyoruz... Bu dönemde sahnelenen oyunlar, temsiller, konserler ve sergiler şehirlerde kısa bir mola verecek. Biz de yaz gelmeden yakalayabileceğiniz, sezonun iyi etkinliklerinden bazılarını derledik.
#SergiÇocukları ve ailelerini bale ve operayla tanıştırmak, sanatı ülkenin her köşesine ulaştırmak, önemli eserleri tüm görkemiyle sahneye taşımak… Yaklaşık 6 ay önce Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü olan Tan Sağtürk ilk günden kolları sıvayıp bu hedefler için çalışmaya başlamış. “24 saatimin neredeyse 20 saatini yeni projeler üreterek geçiriyorum” diyen Sağtürk, göreve geldikten sonra ilk kez Hürriyet Pazar’a konuştu.
#Tan Sağtürkİstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin AKM’de sahneleyeceği II. Mehmet Operası, süpriz bir konuk ‘sanatçı’ya da ev sahipliği yapacak. Opera sahnesinin bu yeni yüzü, titiz bir araştırmanın ardından, dekor ve kostümlerle uyumlu gri rengi, gösterişli, iri ve kaslı yapısıyla Fatih Sultan Mehmet’in atı olarak seçilen Çilli oldu.
#İstanbul Devlet Opera Ve BalesiBu hafta Emir Taha, JJ Pub Kanyon’da; Zeynep Bastık İzmir, Hilltown Carnival Venue’de sahneye çıkacak. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği ‘II. Mehmet Operası’ 24-28 Şubat tarihlerinde AKM’de seyirciyle buluşacak. Dünyaca ünlü İsveçli elektronik ikilisi Adriatique 2 Mart’ta Volkswagen Arena’da sahneye çıkacak.
#Muzikİstanbul Devlet Opera ve Balesi, Atatürk Kültür Merkezi’nde sahneleyeceği ‘II. Mehmet Operası’nın (Maometto II) 24 Şubat’taki prömiyeri için gün sayıyor. Terzihaneler harıl harıl çalışıyor; kostümler dikiliyor, ayakkabılar, perukalar, şapkalar yapılıyor... Eser için AKM’nin tüm imkânları seferber edilmiş. Sahne arkasına girdik; kostüm ve dekor hazırlıklarını, orkestra ve opera sanatçılarının provalarını takip ettik.
#Uygar TAYLANCumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutladığımız bu süreçte tarihçi ve Hürriyet yazarı Prof. Dr. İlber Ortaylı en çok yorulan isimlerden biri. Şehirden şehire koşturup konferanslarda bu zaferi nasıl elde ettiğimizi anlatıyor. Benim sorularımı da gündemdeki İsrail-Filistin savaşına gönderme yaparak cevapladı: “Bizim buradan başka gidecek yerimiz yok. Görüyorsunuz, gidecek başka yeri olmayan kavimler ne vaziyetteler!”
#AtatürkFatih ismi eski yıllardan beri çok sık kullanılan isimlerden birisidir. Fatih ismi erkek çocuklarına konulan bir isimdir. Türk dil kurumunda ve sözlüklerden isimlerin anlamlarını bulmak mümkündür. Fatih isminin de birçok anlamı bulunmaktadır. Peki, Fatih isminin anlamı nedir? Fatih ne demektir? Türk Dil Kurumuna göre Fatih ne demektir?
#Fatih İsminin Anlamı Nedir?Bakanlık yetkilileri, Ayasofya Camisi’ndeki restorasyonla ilgili merak edilenleri Hürriyet’e açıkladı. Buna göre aşamalı bir şekilde yapılacak restorasyon yıllarca sürecek. Ayasofya bu süreçte hiç kapanmayacak.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıFatih Sultan Mehmet İstanbul'un fethini gerçekleştiren Osmanlı'nın en büyük padişahları arasında yer almaktadır. Diğer bir lakabıyla anılan II Mehmet, eğitimini çok iyi almış ve 8 yabancı dil bilen ender devlet adamları arasında sayılmaktadır. Osmanlı İmparatorluğunun 7. padişahı olarak tahta çıkan Fatih Sultan Mehmet İleri görüşlülüğü, Askeri görüş ve yeterliliği, zekası ile İstanbul'u Bizans himayesinden kurtarmıştır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Fatih Sultan MehmetCumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul’un fethinin 569’uncu yıl dönümüne ilişkin, "İstanbul, altı asırdır tüm kültürler ve dinler için bir özgürlük, hoşgörü ve barış meşalesi olmuştur. Atalarımız, bu şehrin küresel barış davasını ilerletmedeki merkezi önemini anlamışlardı" dedi.
#Fahrettin AltunGünübirlik gezilecek, öylesine göz gezdirilecek bir şehir değil Bursa. Görülmesi gereken, şiirlere romanlara konu olmuş ne çok yer var... Ama bu kez biz herkesin yolunu düşürmediği yerleri adımlayalım. Bildiğimiz ‘Bursa’da gezilecek yerler’ listelerinin dışındaki yerleri de gezelim birlikte.
#SeyahatTarihi çağlar ilk çağ, orta çağ, yeni çağ ve yakın çağ olarak dörde ayrılır. Yazının bulunması ile başlayan ilk çağ, MS. 350 yılına kadar sürer. Kavimler göçü ile başlayan Orta Çağ ise yaklaşık 1100 yıl sürmüştür. Fatih Sultan Mehmet'in, İstanbul'u fethetmesi ile başlayan Yeni Çağ'ın bitiş tarihi ise 1789'dur. Orta çağ nedir ve özellikleri nelerdir? Orta çağ ne zaman, nasıl başladı ve ne zaman nasıl kapandı tüm detayları ile derledik.
#Orta Çağ Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?1299 yılında kurulan Osmanlı Devleti, yaklaşık 600 yıl boyunca hüküm sürmüştür. Divan edebiyatının da etkisiyle dilimize Arapçadan birçok isim ve kelime geçmiştir. O dönem kullanılan bazı isimler ise Farsça kökenlidir. Osmanlı'da en çok kullanılan isimler nelerdir tüm detayları ile derledik.
#KızOsmanlı İmparatorluğu yüzyıllar boyunca hüküm sürmüş büyük ve güçlü bir İmparatorluk idi. Döneminin saygı ve korku duyulan bu İmparatorluğun sona ermesi birden bire olmamıştır. İmparatorluk bir duraklama ve gerileme dönemi geçirdikten sonra hızlı düşüş yaşayarak sona ermiştir. İşte ilgiyle okuyacağınız Osmanlı devleti gerileme dönemi, Osmanlı Devleti gerileme dönemi padişahları kimlerdir, savaşları nelerdir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Osmanlı Devleti Gerileme DönemiKonstantinopolis şehri, İstanbul'un eski adıdır. Aynı zamanda ''Konstantiniyye'' adıyla da bilinir. Milattan önce 667 yılında kurulan şehir, Osmanlı İmparatorluğu dışında, Bizans'a, Latin İmparatorluğuna ve Roma'ya da başkentlik yapmıştır. Konstantinopolis neresidir, kaç günde ve ne zaman fethedildi? Sizin için araştırdık.
#Konstantinopolis NedirEn çok kullandığımız noktalama işaretlerinden biri olarak nokta karşımıza çıkıyor. Çünkü en azından kurduğumuz cümlelerin büyük bir çoğunluğunda mutlaka noktayı kullanırız. Şimdi noktanın nasıl ve nerede kullanıldığına bakacağız ve örnekler vererek öğrenmeye çalışacağız. İşte 7. sınıf Türkçe noktanın kullanıldığı yerler konu anlatımı.
#7. Sınıf Türkçe Noktanın Kullanıldığı Yerler Konu AnlatımıFetih 1453 filmi televizyonda bir kez daha ekranlara geliyor. 16 Şubat 2012 tarihinde vizyona giren Fetih 1453 filmi İstanbul'un Fethi'ni konu alan ve Ulubatlı Hasan'ın hayat hikâyesi çevresinde kurgulanmıştır. Faruk Aksoy'un yönetmenliğini yaptığı filmde, Devrim Evin, İbrahim Çelikkol ve Dilek Serbest gibi oyuncular yer alıyor. Peki, Fetih 1453 filmi ne zaman çekildi? İşte, Fetih 1453 filmi oyuncu kadrosu ve konusu.
#Fetih 1453 Filmi OyuncularıII. Mehmed veya Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun padişahlarından biridir. Tarihî kaynaklarda ismi, Mehmed isimli diğer padişahlarınki gibi, Muhammed şeklinde geçer. Fatih Sultan Mehmet, ilk olarak 1444-46 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451'den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü. Peki, Fatih Sultan Mehmet kimdir, İstanbul'u kaç yaşında fethetti? Fatih Sultan Mehmet Osmanlı İmparatorluğu'nun kaçıncı padişahı?
#Fatih Sultan MehmetKumkapı’daki Patrikhane’ye girince beni en çok şaşırtan, duvarda koca bir Fatih Sultan Mehmet portresi görmek oluyor. Şaşırmam cehaletimden. Çünkü Ermeni Patrikhanesi 1461’de yani fetihten hemen sonra bizzat II. Mehmet tarafından kurulmuş. Ve ülkenin diğer yerlerindeki Ermeniler İstanbul’a iskân edilmeye başlamış. Amaç, İstanbul’daki Rumlar’a alternatif bir cemaat oluşturmak. Zaten Patrik Sahak Maşalyan’a tam olarak ne seçildiğini sorduğumda, “Türkiye Ermeni Cemaati’nin en üst mevkide, halk tarafından seçilmiş tek temsilcisiyim. Fatih Sultan Mehmet tarafından kurulmuş Ermeni Patrikliği’nin 85’inci selefiyim” diye tanıtıyor kendini. Ağzından ‘inşallah’ düşmüyor. Gelin ben aradan çekileyim, Patrik Hazretleri devam etsin.
#KumkapHaçlılarla Osmanlı Devleti arasında 1444 yılında yapılan Varna Savaşı, Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki geleceğini belirleyen ve sağlamlaştıran bir savaş olarak tarihe geçmiştir. Varna Savaşı sonrası Avrupa ülkeleri savaşta büyük zafer kazanan Osmanlı İmparatorluğu’nun gücün bir kez daha tanımıştır. İşte Varna Savaşı tarihi, önemi, nedenleri ve sonuçları hakkında merak edilenler.
#Varna Savaşı ÖzetiKuruluş Osman dizisinin başlamasıyla, 20. yüzyıla kadar varlığını sürdüren Osmanlı Devleti ile ilgili bilgiler merak konusu oldu. Tarihi bilgilere göre, Osmanlı Devleti'nin hangi yılda ne zaman kurulduğunu öğrenmek isteyenler, Osmanlı Beyliği'nin kurulması ile başlayan Osmanlı Devleti'nin padişahları ve kuruluş detaylarını araştırma yapıyor. Peki, Osmanlı Devleti ne zaman kuruldu? İşte, en geniş sınırlarına 1683 yılında ulaşan Osmanlı Devleti'nin tarihi...
#Osmanlı Devleti Ne Zaman