Öğrenciler, liderlik vasıflarını ve ekip çalışması ruhunu lise çağında kazanarak, iş hayatına hazır bireyler olarak yetişmek için iki gün süren ‘Eğitim Kampı’nda bir araya geldi. Geleceğin liderleri, iş ve eğitim dünyasının liderleriyle online buluştu.
#İTÜ ETA Vakfı Doğa Koleji“Yeni Duyumuz Deneyim mi?” temasıyla 28 Kasım’da, Wyndham Grand İstanbul Levent Otel’de gerçekleşen 2019 ÇMD Geleneksel Çağrı Merkezi Zirvesi, çağrı merkezi sektörünün üst düzey yöneticilerini ve fikir önderlerini bir araya getirdi.
#Çağrı Merkezi ZirvesiNetworking (çevre) konusunda eğitimler veren Işıl Taysever ile Boğaziçi Üniversitesi’nde part-time dersler veren insan kaynakları profesyoneli İdil Türkmenoğlu, “Torpil Değil Networking” adlı bir kitap yazdılar. Taysever ve Türkmenoğlu, gençlere iş bulma süreçlerinde ve iş hayatında nasıl networking yapılacağına dair pratik bilgiler veriyorlar. İdil Türkmenoğlu, sorularımızı cevapladı.
#NetworkingBoğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin düzenlediği 5. İnsan Kaynakları Zirvesi, 22 Mart tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde yapıldı. ‘Back to the Human’ (İnsana dönüş) temasıyla yola çıkılan zirvede Endüstri 4.0’dan kurum içi girişimciliğe insan kaynaklarındaki son trendler konuşuldu.
#İnsana Dönüş ZirvesiTÜİK verilerine göre toptan ve perakende ticaret sektörü, 2015’te 106 bin ek istihdam oluşturdu. 2016’da ise siyasi ve ekonomik nedenlerle bu sayı 66 bine gerilese de 2017’nin ilk 8 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre sektördeki insan kaynağı 195 bin gibi çok önemli bir oranda artış gösterdi. Gelecek yıl 24 alışveriş merkezi ve yaklaşık 3 bin yeni mağaza açılmasını bekleniyor. Her yıl ortalama 50 bin yeni istihdam yaratan perakende sektörü gençlere pek çok kariyer fırsatı sunuyor. Sektör temsilcileri esnek çalışma, insan ilişkileri ve satışı görme açısından perakendenin çok önemli olduğunu vurguluyorlar.
#PerakendeÜniversite hayatınız boyunca derslerinize çalıştınız, okulunuzu 4 yılda çok iyi bir derece ile bitirdiniz ve iş başvurusu yapmak için CV’nizi hazırladınız. Sizce işe alımda en önemli şey okul ve mezuniyet dereceniz mi? İnsan kaynakları uzmanları CV’deki en önemli şeyin okul değil deneyim olduğuna inanıyor. Pek çoğunuz yeni mezunda deneyim mi arıyorlar diye soruyor olabilir şu an.. Ama burada deneyimden kasıt okul hayatı boyunca edindiği tecrübeler. Örneğin 4 yıl boyunca hiç staj yapmadıysanız, hiçbir kulübe katılmayıp, hiçbir sosyal sorumluluk ve gönüllülük faaliyetinde bulunmadıysanız, part-time çalışmadıysanız işiniz zor. İyi bir üniversiteden iyi bir dereceyle mezun olup işinizin hazır olduğu dönemler çoktan geride kaldı. Artık iyi okullardan mezun olmuş pek çok kişi var. Kendini sadece teorik anlamda değil her alanda geliştirenler, iş dünyasına üniversite sıralarındayken hazırlananlar mezun olduklarında diğer adaylardan sıyrılıp, bir adım öne geçiyorlar. En çok çalışılmak istenen şirketlerin insan kaynakları direktörlerine, grup başkanlarına bir yeni mezunun CV’sinde en çok neye baktıklarını sorduk.
#İstihdamŞirketler yıllarca işten kendi isteğiyle ayrılan personeli, özellikle de rakibe geçenleri işe geri almamayı seçtiler. Şimdi ise pek çok şirket, sektör tecrübesi edinmiş eski bir çalışanı tekrar işe almanın hem şirkete bilgi birikim getireceğini, hem de motivasyonu ve bağlılığı arttıracağını düşünüyor. Tabii, tam tersi bunun bağlılığı azaltacağını ve içeride adaletsizlik yaratacağını düşünen şirketler de çok.
#İşten AyrılmaBoğaziçi Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kulübü, Humanspire İnsan Kaynakları Zirvesi’nin ilkini düzenleniyor. 11-12 Mart tarihleri arasında Albert Long Hall’de yapılacak Zirve'nin konuşmacıları arasında Hürriyet İnsan Kaynakları Direktörü Tuba Köseoğlu Okçu da yer alıyor.
#Canan Karacan2016 yılında yaşanan terör olayları, darbe girişimi ve son olarak dolar kurundaki artış, pek çok sektörü olumsuz etkiledi. Perakendede ise bir yandan kapanan firmalar olurken, bir yandan da tam gaz mağaza açılışlarına devam eden ve yeni istihdam yaratan şirketler oldu. Kriz kimileri için fırsat yarattı. Perakendeciler 2017’den umutlu. Markalar her yıl olduğu gibi 2017’de de on binlerce kişiyi işe alacaklar. Tüm perakende sektörünün 2023’de ise 1 milyon 250 bin yeni istihdam yaratması bekleniyor.
#PerakendeÖzyeğin Üniversitesi Girişimcilik Merkezi tarafından düzenlenen ‘Kurumiçi Girişimcilik Konferansı’nın bu yıl 4’üncüsü yapıldı. Sektörlerin liderlerini buluşturan ve Türkiye’de bu konudaki ilk etkinlik olan konferansta, sektörlerinde lider kurumlardan üst düzey temsilciler; yaptıkları yeniliklerle şirketlerine rekabet avantajı sağlayan uygulamaları, yön gösterici deneyimlerini ve mevcut stratejileri sorgulatacak yeni trendleri katılımcılara aktardılar.
#Özyeğin ÜniversitesiÇalışanların eksik ve zayıf yönlerine değil de halihazırda ‘güçlü’ olan yönlerine odaklanmak ve bu yönleri daha da parlatmak, bir takdir kültürü yaratmak diye özetleyebileceğimiz ‘pozitif psikoloji’yi benimseyen şirketlerin verimliliklerinde ve çalışan bağlılıklarında ciddi artışlar oluyor. Son dönemde pozitif psikolojiyi keşfeden ve yavaş yavaş adım atan şirket sayısı hızla artıyor.
#Pozitif PsikolojiBünyesinde Altınyıldız, AY Marka Mağazacılık, Beymen, Boyner Büyük Mağazacılık, BR Mağazacılık, Hopi ve Morhipo markalarını barındıran Boyner Grup’un 12 bin çalışanı var. Bu yıl da bin kişilik bir alım planladıklarını söyleyen Boyner Grup İK, Kurumsal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik’ten Sorumlu Başkan Yardımcısı İdil Türkmenoğlu, “Perakendeye ilgi artıyor. Perakendede iş var” diyor.
#PerakendeHürriyet İK’nın 1 Ekim 1995 tarihinde yayımlanan 1. sayısında bu yana tam 1.000 sayı geçti. Toplam 19 yıl eder. Bu 19 yılda çalışma hayatı da insan kaynakları da büyük bir değişim ve dönüşüm geçirdi. O zaman birçok şirkette personel müdürlüğü yerini insan kaynakları departmanına bırakmıştı ama çoğunlukla bu bir tabela değişikliğinden ibaretti, bugün ise insan kaynakları, şirketlerde stratejik bir ortak olarak konumlanıyor. 19 yıl önce yeni yeni konuşulan kavramlar bugün yerine oturmuş durumda. İK, 19 yılda nereden nereye geldi, sektörün deneyimli isimleri ile konuştuk.
10, 20 hatta 30 yıldır aktif olarak iş hayatındasınız diyelim. Onca yıl hem işte başarılı olacağım hem evde diyerek hep bir şeylerin peşinden koşturdunuz, didindiniz durdunuz. Ve ne çok şeyi ıskaladınız, kim bilir nelere özlem duydunuz. Mesela çocukları okuldan almak, kitap okumak, bütün gün film izlemek, bir kafede boş boş oturup kahvenizi içmek, o çok istediğiniz eğitime katılmak, hamur açmak... Elinize bir fırsat geçse, hep ertelediğiniz şeyleri yapmanız için işinize 6 ay, 1 yıl ara verseniz, kafanızı dinleseniz, sonra yenilenmiş olarak işe dönseniz ne güzel olurdu değil mi? Bunu yapabilenlerimiz var. Çalışanların verdikleri bu kariyer molasına batılılar ‘sabbatical leave’ diyorlar.
PERYÖN'ün yeni Başkan Yiğit Oğuz Duman,derneğin yeni dönemde Türkiye’nin en önemli gündemi olan istihdam ile kadın, genç ve engelli istihdamına odaklanacağını, çok hızlı değişen iş koşulları doğrultusunda çalışanların sürekli gelişimi konusunda da daha aktif olacağını söyledi.