Erkek kaynaklı kısırlığın yaygın görülen nedenlerinden biri de azospermi olarak adlandırılan, menide canlı ya da cansız hiç olgun sperm bulunmaması durumudur. Farklı zaman dilimlerinde ve mümkünse farklı laboratuvarlarda gerçekleştirilen en az iki spermiyogramda da menisinde hiç sperm bulunamayan erkeklere azospermi teşhisi konur.
#Mikro TESESkrotum adı verilen testis torbasındaki toplardamarların varisleşmesi olarak kısaca tanımlayabileceğim varikosel, sıklıkla karşılaştığımız erkek kaynaklı kısırlık nedenlerindendir. Testislerde kirli kan birikimine yol açarak testis ısısını artıran ve testis fonksiyonlarına zarar veren hastalığın tedavisi altın standart mikrocerrahi varikoselektomi operasyonudur.
#Kısırlık TedavisiDoğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftler için tüp bebek büyük bir umut kaynağı olmuştur. Gerçekten de, kısırlıktan yakınan olguların yaklaşık yarısında bu yolla gebelik elde edilebilmekte. Dünyada tüp bebek çalışmaları 40 yıl önce başladı. İngiltere’de Louise Brown tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen ilk çocuktur. Bu başlangıç denemelerinde erkekten alınan spermler kadından toplanan yumurtanın etrafına bırakılmakta ve kendiliğinden yumurtaya girmesi beklenmekteydi. Ancak sperm sayısı çok az ise ya da yumurtanın zarlarını delip de içine giremeyecek bir zayıflığa sahipse, bu durumda ne yazık ki döllenme gerçekleşemez ve istenen sonuç da alınamaz. İşte, 1991 yılında Cornell Üniversitesi’nden Prof. Gianpiero D. Palermo, bu sıkıntıları çözüme kavuşturmak üzere tek bir sperm hücresini saç kılı kalınlığında bir iğne yardımıyla yumurta içine yerleştirerek günümüzde ICSI ya da mikroenjeksiyon olarak bilinen tekniği gerçekleştirdi. Böylelikle tüp bebekten fayda gören çiftlerin sayısı da önemli ölçüde artmış oldu. Hemen arkasından da, azoospermik erkekleri baba yapacak TESE ya da testiküler sperm eldesi tekniği ile tüp bebek tedavisi başladı.
#Tüp BebekYapılan araştırmalar sperm DNA’sında meydana gelen hasarların üreme kabiliyetini olumsuz etkilediğini gösteriyor. Kısır erkeklerin sperm DNA’ları, doğurgan erkeklerin DNA’sına göre daha fazla hasar içeriyor. Sperm DNA hasarı IVF ve ICSI gibi yardımcı üreme teknikleri esnasında başarısızlığa neden oluyor.
#Spermİngiltere'de ırkçılık tartışmaları üzerine hükümetin öncülük ettiği bir rapor hazırlandı. Raporda "Birleşik Krallık sistemi artık etnik azınlıklara yönelik ayrımcılık üzerine kurulu değil" sonucuna ulaşıldığının duyurulması üzerine, bazı insan hakları grupları tepki gösterdi.
#İngiltereTüp bebek tedavisi; doğal yoldan çocuk sahibi olamayan örneğin kadında kanalların tıkalı olduğu, erkek sperm sayısının düşük ve hatta menide hiç sperm olmayıp testis dokusunda mikrotese yöntemiyle sperm elde edilen grup ve diğer tedavi yöntemlerinden yumurtlama takibi ve aşılama tedavisinden netice elde edilemeyen hastalara uygulanır.
#Tüp Bebekİlk tüp bebek ile doğum 1978 yılında gerçekleştirildi. Ancak burada yumurtanın dışına bırakılan spermin kendi çabasıyla yumurtaya girmesi bekleniyordu. Oysa bugün kullanılan mikroenjeksiyon tekniği, yani spermin ince bir iğne ile yumurtanın içine yerleştirilme işlemi 1992 yılında başladı.
#SpermCOVID-19’un sperm üretiminden sorumlu hücrelere zarar verdiği ve DNA hasarlanmalarına neden olduğu düşünülüyor. Çalışmalarda, spermin hem sayısında hem de hareketliliğinde bozulma olduğunun gösterildiğini belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Adayener, “Ancak bir erkeği kısır (infertil) olarak tanımlayabilmek için çocuk istemesi ve düzenli ilişkide bulunmasına rağmen bir yıllık sürede hamilelik gerçekleşmemesi gerekli. Bu nedenle COVID-19’un kesin olarak erkeklerde kısırlığa neden olduğunu söyleyebilmek için daha zamana ihtiyaç var” açıklamasında bulundu.
#SpermTüp bebek tedavisi; doğal yoldan çocuk sahibi olamayan örneğin kadında kanalların tıkalı olduğu, erkek sperm sayısının düşük ve hatta menide hiç sperm olmayıp testis dokusunda mikrotese yöntemiyle sperm elde edilen grup ve diğer tedavi yöntemlerinden yumurtlama takibi ve aşılama tedavisinden netice elde edilemeyen hastalara uygulanır.
#Tüp BebekKlinefelter sendromu bundan yaklaşık 80 yıl önce, Amerika Birleşik Devletleri'nde Massachusetts Devlet Hastanesi’nde çalışmakta olan Dr. Harry Klinefelter tarafından tanımlandı. O tarihlerde bu erkeklerin çocuk sahibi olma şansları yoktu ama günümüzün gelişmiş teknik olanakları sayesinde Klinefelter sendromu artık çaresiz bir hastalık olmaktan çıktı.
#Klinefelter SendromuÇoğu çift, bebek sahibi olmaya çalıştıktan bir yıl sonra başarılı olamıyorsa doktora gitmelidir. 35 yaşın üzerinde bir kadınsanız veya düzensiz bir regl döneminiz varsa - ve 6 aydır hamile kalmaya çalışıyorsanız ama başarılı olamıyorsanız - mümkün olan en kısa sürede bir doktora görünün. Eşiniz de doktora görünmelidir. Büyük ihtimalle kısır olabilirsiniz. Hemen tedaviye başlamalısınız.
#Kısırlık Neden OlurTüp bebek tedavisi; doğal yoldan çocuk sahibi olamayan örneğin kadında kanalların tıkalı olduğu, erkek sperm sayısının düşük ve hatta menide hiç sperm olmayıp testis dokusunda mikrotese yöntemiyle sperm elde edilen grup ve diğer tedavi yöntemlerinden yumurtlama takibi ve aşılama tedavisinden netice elde edilemeyen hastalara uygulanır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, tüp bebek tedavisinin nasıl planlandığını sizler için anlattı.
#Tüp BebekErkeklerde kısırlık son yıllarda giderek artan sıklıkta karşılaşılan önemli sağlık sorunlarındandır. Sanayileşme ve teknolojik gelişmeyle birlikte insan biyolojisinde değişikler meydana gelmiştir. Bu değişim üreme fonksiyonları üzerinde olumsuz bir etki yapmıştır.
#SağlıkTESE; yani testislerden sperm alınarak tüp bebek yapılması, normal yolla sperm çıkışı olmayan azospermik erkekler için büyük bir şans oldu. Böyle olguların yaklaşık yarısı testis spermleri sayesinde baba olmuştur. Gebelik başarısının, doğal yolla çıkan spermlere göre anlamlı bir farkı da yoktur. Üstelik son yıllarda tam olgunlaşmamış erken evre spermlerle çocuk olabildiği gösterilince, testis spermlerinin önemi daha da arttı.
#Azospermiİn vitro fertilizasyon (IVF) yani tüp bebek mi düşünüyorsunuz? Öyleyse, hamile kalmanıza yardımcı olabilecek veya engelleyebilecek IVF başarı faktörlerini öğrenmek önemlidir. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Turgut Aydın, tüp bebekte başarıyı artıran kriterleri anlattı.
#Tüp Bebekİnfertilite (kısırlık) tüm dünyada her geçen gün yaygınlaşan bir sağlık problemi. Dünya sağlık örgütünün tahminlerine göre günümüzde her 5 çiftten bir tanesi infertilite problemi yaşıyor. Bu çiftlerin yaklaşık olarak yarısında erkeklerin sperm sayı ve kalitesinde bozukluk saptanabiliyor.
#EbeveynsaglikTüp bebek tedavisi; üreme için gerekli iki hücre olan sperm ve yumurtanın dış ortamda döllendirilerek, insanın ilk hali olan “embriyonun” geliştirilip rahim içerisine verilmesidir. Tüp Bebek Merkezi Sorumlu Hekimi-Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Bağış, tüp bebek tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri detaylarıyla anlattı.
#Tüp BebekAnadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi 3 milyon öğrenciye sahip. Açıköğretimliler 26-27 Mayıs’ta son sınavlarına girdi. 2.7 milyon kitapçığın basıldığı sınavın soruları hazırlanırken 105 kişi üç hafta kampa giriyor. Telefon yasak olduğundan doğum ve ölüm haberini müdür veriyor.
#GazetehaberleriTürkiye’de tüp bebek merkezlerinde neredeyse tüm çiftlere uygulanan mikroenjeksiyon tedavisi tartışılıyor. Bu yöntemle Türkiye’de bebek sahibi olma oranı Avrupa’dakinin iki katı. Ancak uzmanların mikroenjeksiyonla ilgili şüpheleri de var: “İleri nesil çocuklarda problem olacak mı bilmiyoruz.”
#Tüp BebekNormal koşullarda çocuk sahibi olamayan çiftler için uygulanan bir tedavi yöntemi olan tüp bebek yöntemi, çiftlerin üreme sistemlerindeki sorunların çözümü vasıtasıyla çocuk sahibi olmalarını sağlıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gurur Polat, tüp bebek yöntemi üzerine merak edilenleri anlattı.
#Tüp Bebek