Paylaş
Tüp bebek yönteminde, çocuk sahibi olamayan çiftlerin sağlıklı çocuklar dünyaya getirmeleri için tedavi öncesinde çiftlere çeşitli tetkikler yapılıyor. Bu tetkikler sonucunda belirlenen sorunların çözümünü amaçlayan tedavi şekli bu suretle belirleniyor.
Kısırlık tedavisinde en önemli kıstas, 1 yıl süre ile korunmasız cinsel ilişkiye rağmen çiftlerin çocuk sahibi olamaması durumudur. Bazen bu duruma bir çözüm olarak tüp bebek tedavisi uygulanıyor. Bu sebeple hekimlere başvuran hastalardan alınan testlerin sonuçlarına göre değerlendirme yapılıp uygun tedavi yönteminin ne olduğuna karar veriliyor. Bu doğrultuda alınan sonuçlarda ciddi düzeyde kısırlık vakası söz konusu ise destekleyici üreme yöntemlerinin yardımına başvuruluyor.
● Sebebi hiçbir şekilde belirlenemeyen kısırlık vakalarında
● Gerekli tedavi uygulandığı halde gebe kalmayan çikolata kisti hastalarına
● Fallop türlerinde tıkanıklık belirlenmesi veya cerrahi yöntemlerle tüplerin bağlanması durumunda
● Erkek üreme unsurlarının; sayı, hareketlilik ve şekil gibi çeşitli bakımlardan kadındaki yumurtayı dölleme yeteneğini kaybetmiş olması durumunda
● Yumurtlama sorunu taşıyan hastalarda veya polikistik over sendromu hastalığının varlığı durumunda
● Doğuştan var olan döllenmeyi engelleyen anatomik bozuklukların tespit edilmesi durumunda
● İmmünolojik kısırlık vakalarında
● Aşılama ile yumurtlama tedavilerine olumlu cevap vermeyen vakalarda tüp bebek tedavisi uygulanıyor.
Kadın yumurtalıklarının uyarılması, tüp bebek tedavisinin ilk aşamasını oluşturuyor. Burada folikül gelişiminin sağlanması amaçlanıyor. İkinci aşamada HCG hormonuyla tetiklenen yumurtalar olgun hale getirilip yumurtalar toplanıyor ve toplam yumurta sayısı belirleniyor. Bu işlemin yapıldığı gün erkekten de sperm alınıyor. ICSI adı verilen yöntemle sperm hücreleri, mikroskop kullanılarak yumurta içine yerleştiriliyor. Döllenen yumurtaların gelişimi için özel koşullar sağlanıyor. Ertesi gün kontroller yapılıp sonuçlar alınıyor. Döllenme başarılı olmuş ise embriyo bölünmesi takip ediliyor. Daha sonra embriyolar rahim içine yerleştiriliyor. Bu işlemden sonra yaklaşık bir saat istirahat etmesi sağlanan hasta taburcu ediliyor. Tedaviden sonraki günlerde gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemek amacıyla gebelik testi yapılıyor.
Paylaş