Açık cezaevi, mahkumların ceza süresi boyunca belirli bir süreliğine kapatılmaları gerektiği hükümleri çerçevesinde cezaevlerinde tutuldukları yerlerdir. Ancak, Açık Cezaevi, diğer cezaevlerinden farklı olarak, mahkumların cezasını belli bir süre boyunca dışarıda geçirmelerine izin verir. Açık Cezaevleri, mahkumların hafta sonları ve bazı özel günlerde cezaevinden ayrılmalarına, belirli işlerde çalışmalarına ve belirli eğitim programlarına katılmalarına izin verir. Mahkumlar, belirli bir süre sonra açık cezaevinden tahliye edilirler ve tamamen serbest bırakılırlar. İşte, Açık Cezaevi hakkında detaylı bilgiler
#Açık CezaeviAf çıkacak mı sorusu, pek çok vatandaşın araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Genel af çıkacak mı, sorusu 7. Yargı Paketi'nin TBMM'de kabul edilmesinin ardından gündeme geldi. Kamuoyunda genel af olarak da bilinen infaz düzenlemesi beklentileri 7. Yargı Paketi'nde olup olmadığı bir süredir merak ediliyordu. Peki, af çıktı mı? İşte, o detaylar
#Af Çıkacak MıTÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM), tarımsal üretime ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, 7'nci Yargı Paketi, Deprem Araştırma Komisyonu çalışmaları, geçici işçilerin kadroya alınması düzenlemesi ve Finlandiya'nın NATO üyelik protokolünün onaylanması için 2 hafta daha mesai yapacak.
#TbmmAdalet Bakanlığı'nca hazırlanan ve kamuoyunda 7'nci Yargı Paketi olarak bilinen 'İcra İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına' ilişkin düzenleme TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Mahkum ve mahkum yakınlarının genel af beklentileri günlerdir devam ederken, yedinci yargı paketinde infaz düzenlemesinin detayları da belli oldu. Düzenlemeye göre çocuğu hasta annelere infaz ertelemesi yapılacak. Öte yandan 7. Yargı Paketi'nde kirada arabuluculuk zorunluluğu ve uyuşturucuyla mücadelede ağır cezalar öngörülüyor. Peki, Genel af çıkacak mı? 7. Yargı Paketi içeriği nedir, neler var? İşte, 7. Yargı Paketi'nin maddeleri ve konuyla ilgili tüm detaylar.
#Af Çıkacak MıAK Parti 7. Yargı Paketini TBMM Başkanlığı’na sundu. Düzenlemeyle çocuğu hasta annelere infaz ertelemesi, kirada ara buluculuk zorunluluğu ve uyuşturucuyla mücadelede ağır cezalar öngörülüyor. Teklif 'İcra İflas Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngörüyor.
#Yargı PaketiniYeni yargı paketi Meclis’e geldi. Teklifle, kira ve kat mülkiyetinden kaynaklı uyuşmazlıklar, dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alınıyor. Kira uyuşmazlıklarında taraflar dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. Kanser gibi ağır bir hastalığa yakalanan çocukların cezaevindeki annelerinin cezalarının infazı ertelenebilecek. Çamaşır makinesine haciz devri de bitiyor.
#Yeni Yargı PaketiAdalet Bakanlığı, İcra İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasını öngören kanun teklifi üzerindeki çalışmalarını tamamladı. Buna göre; Kirada arabuluculuğun zorunlu olması öngörülüyor, uyuşturucu ile mücadelede ağır cezalar metinde yer alıyor, çocuğu hasta annelere infaz ertelemesi de yine metinde bulunuyor.
#MahkemeKira artışlarındaki yüzde 25’lik sınır 1 Temmuz’da bitiyor. Hollanda, ülkede 300 bine dayanan konut açığı ve yüksek kiralara müdahale ederek “tavan fiyat” uygulaması getirmişti. ‘Hollanda modeli’, kira sorununa çözüm olur mu? Kira artışını yüzde 25’le sınırlayan yasa daha yürürlükteyken, ev sahibi kirayı üçe katlamak isterse ne yapılabilir? Ankara Barosu avukatı Ayşe Köseyener yanıtladı...
#Kira“Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatındaki yıllık artış oranı Şubat’ta yüzde 84,2 olurken, ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatı 30 TL’ye yükseldi. Yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 112,3, Ankara’da yüzde 106,7, İzmir’de ise yüzde 74 oldu. Bu gelişmeler sonucunda ortalama kiralık konut ilan m2 fiyatları İstanbul’da 49 TL’’ye, Ankara’da 24 TL’ye, İzmir’’de ise 30 TL’ye yükseldi. Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde arttı. Kiralık konut piyasasında bir canlılık göstergesi olarak kullandığımız kiralanan konut sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranı geçtiğimiz aya göre ülke genelinde ve İstanbul’da artarken, Ankara’da ve İzmir’de düştü.”
#KiraAnkara'da halde kabzımal olan Orhan Korkmaz (49), işlerinin bozulması nedeniyle evi terk eden 16 yıllık eşinden 2015'te boşandı, mahkeme de aylık 500 TL nafaka ödemesine karar verdi. Korkmaz, nafakayı ödeyemeyince 6 yılda 3'er aylık sürelerde 15 kez cezaevine girdi. 80 bin TL nafaka borcu olan Korkmaz, sürekli cezaevine girince işte çalışamadığını, nafakanın düşürülmesi veya kaldırılması için dava da açamadığını söyledi.
#Orhan KorkmazYıl sonunda kimi bankalar, daha önce alınmayacağını söyledikleri halde, kredi kartı ekstrelerine ‘kart aidatı’ bedeli yansıttı. Üstelik müşteri hizmetlerini arayanlardan, borcu silmek için 9 ay kullanım garantisi istendi. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Tüketiciden habersizce ekstreye yansıtılan kart aidatı hukuka aykırıdır. Tüketici itiraz ederek, bu kesintinin iptalini istemeli” dedi.
#Kredi KartıTBMM Genel Kurulu'nda 5'inci Yargı Paketi'ne ilişkin kanun teklifi kabul edildi. Açık cezaevine sevk edilecekler ile açık cezaevlerinde bulunanlar için uygulanan Kovid-19 izninin süresi 31 Mayıs 2022'ye kadar uzatılabilecek. Boşanmış ebeveynlerin çocuklarının anlaşmazlık durumunda çocuk tesliminde icra ile teslim kaldırılacak. Borçlulara haczedilen malını satma imkanı verilecek.
#TBMMMenfi tespit davası, genel olarak bir hukuki ilişkinin veya hakkın varlığının veya yokluğunun mahkeme kararı ile saptanmasını ifade etmektedir. Bu dava yalnızca hukuki ilişkinin var olduğunun tespit edilme sürecinde açılabilmektedir. Tespit davası içerisindeki hukuki fayda, açılmış veya açılacak olan bir davanın konusunu içermektedir. Dava neticesinde verilmiş karar, kesin tespit özelliğinde olmaktadır. Bu nedenle verilen kararı, delil olarak kullanmak mümkündür. Tespit davasının iki türü bulunmaktadır. Bu türler; menfi tespit davası ile müspet tespit davasıdır. Sizin için menfi tesit davasının ne demek olduğunu, menfi tespit davasının şartlarının neler olduğunu, bu davada görevli olan mahkemenin hangisi olduğunu, menfi tespit davasının süresini detayları ile derledik.
#Menfi Tespit Davasıİcra ve İflas Kanunu’nun içinde yer alan ve en çok karşılaşılan davaların başında itirazın iptali davası geliyor. Dava açmak için bir icra takibinin başlatılması gerekiyor. Borçlunun gönderilen ödeme emrine ise, itiraz etme hakkı bulunur. İtirazın iptali davası nedir, ne zaman ve nasıl açılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İtirazın İptali DavasıSite ve apartman yöneticilerinin, aidatlarını geciktiren komşularını, site ve apartman ilan panolarına isimlerini yazarak ifşa etmeleri bilinen bir yöntem. Ancak bu yönteme mahkeme 'dur' dedi. Artık ifşacı yöneticiler 4 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Ancak yöneticilerin hapse girmesine yol açan bu durum kiracıları da 'evsiz' bırakabilir... İşte detaylar...
#KiracıAnkara’da, kamu kurumu çalışanı M.Ö., bankadan çektiği ihtiyaç kredisini ödeyemeyince banka da icra takibi başlatıp, yatan maaşından 4’te 1 oranında kesinti yaptı. M.Ö., Ankara Batı 1’inci Tüketici Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, tüketici M.Ö.’yü haklı bularak, kesilen paranın iadesine karar verdi.
#Kredi BorcuTürkiye'de ilk kez bir mahkeme, haczedilen kripto paranın satış işleminin yapılabileceğine karar verdi. Mahkeme, kararın gerekçesinde kripto paraların bir çeşit dijital döviz veya sanal para olarak kabul edildiğini belirtti. CNN Türk muhabiri Ceylan Sever ile kameraman Ümit Sertabipoğlu'nun özel haberi...
#Bitcoinİcra memuru ile gidip çocuğunu teslim alamadan eli boş dönen ebeveynler, engel olan tarafa karşı nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini soruyorlar. Velayet hakkı kendisine verilen eş, hakkını kötüye kullanarak çocuğu diğer tarafa göstermezse, bu bir suç. Şikâyetiniz üzerine cezası da altı aya kadar hapis. Haberiniz olsun.
#Yazar